Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Az Ön mélyhűtője mit rejt? Használati utasítás fagyasztáshoz

Az Ön mélyhűtője mit rejt? Használati utasítás fagyasztáshoz

A mélyhűtéssel konzervált élelmiszer tápértéke, íze csaknem ugyanolyan marad, mint a frissé, de amennyiben megfelelő készülékkel rendelkezünk, továbbá ha aprólékos és szakszerű felkészülés előzi meg a fagyasztási műveletet. A hideg ugyanis nem sterilizál: nem pusztítja el, csak fékezi a romlást okozó baktériumok és enzimek hatását.
Megosztás Nyomtatás
A mélyhűtőbe, melyet már 6-8 órával az eltevés előtt a leghidegebb fokozatra (-24 °C) kell állítani, kizárólag friss, jól megtisztított, illetve megmosott és lehűtött ételek kerülhetnek. Ellenkező esetben nem biztos, hogy az, amit eltettünk, a felolvasztás után is fogyasztható lesz. A hideg ugyanis nem sterilizál: nem pusztítja el, csak fékezi a romlást okozó baktériumok és enzimek hatását. Gyorsaság A sikeres mélyhűtés egyik alapszabálya a gyorsaság, mert így akadályozható meg a kórokozók elszaporodása az ételekben. A hirtelen lehűtésnek három alapszabálya van. 1. A hűtőkapacitás kímélése. Egy-egy alkalommal csak kisebb mennyiségű friss ételt tegyünk a fagyasztóba. A túlterhelt mélyhűtő nem hűti át az élelmiszereket elég gyorsan, és a hideg levegő sem áramlik megfelelőmódon a termékek között. 2. Az ételek megfelelő elhelyezése. A tasakokat vagy dobozokat helyezzük a hűtő aljára vagy a falai mellé, mert ott van a leghidegebb. 3. Adagolás. Az ételeket osszuk kis adagokra, és csomagoljuk megfelelő anyagba. Csomagolás A szakszerű mélyhűtés ideális csomagolóeszköze a műanyag tasak, az alumíniumdoboz (alufólia) vagy a tisztára mosott és jól zárható műanyag doboz. Hogy a felaprított étel ne ragadjon össze, tegyünk zsírpapírt a darabok közé. Ha ez túl bonyolultnak tűnik, akkor először terítsük szét az egész adagot egy tálcán, takarjuk le alufóliával, helyezzük a mélyhűtőbe, míg a darabok meg nem keményednek, és csak ezután tegyünk kisebb mennyiségeket dobozokba vagy zacskóba, majd így fejezzük be a fagyasztást. A műanyag tasakokból mindig gondosan nyomkodjuk ki a még bennrekedt levegőt, hogy elkerüljük az ételek oxidálódását, majd gumigyűrűvel, fémes kapoccsal vagy speciális ragasztószalaggal szorosan zárjuk le. Kivétel: ha a fagyasztandó étel sok folyadékot tartalmaz, hagyjunk a tasakban némi helyet, mert a hűtés növeli a térfogatot. Mindenre írjuk rá, hogy mikor fagyasztottuk le, hiszen a házilag mélyhűtött ételek sem állnak el a végtelenségig, mindegyiknek megvan a maga eltarthatósági ideje. Használjunk különböző színű címkéket: ragasszunk zöldet a zöldségekre, pirosat a húsokra stb. Fagyasztási szabályok - Előfőzés A póréhagyma kivételével a legtöbb zöldségfélét előfőzni (blansírozni) kell, ami voltaképpen néhány percnyi főzést jelent forrásban lévő vízben. Erre azért van szükség, hogy leállítsuk az enzimek működését, melyek egyébként mélyhűtési hőmérsékleten is aktívak maradnak, és rontanák a zöldségek ízét és állagát. A mikrohullámú sütő, ha van, nagyon megkönnyíti a blansírozást. Egy 600 W-os készülékben maximális fokozaton 450 g megtisztított, felaprított zöldségféléhez - fajtától függően - 2-5 perc előfőzés elegendő: nem kell hozzá más, mint egy (nem fémből való!) tál, egy fedő és 3 evőkanál víz! - Elősütés Egyes zöldségeknél, ilyen pl. a padlizsán és a gomba, rövid elősütésre van szükség egy serpenyőben. - Cukor A gyümölcsök őrzik meg legjobban ízüket és állagukat. Húsuk - főként a piros gyümölcsöké - keményebb marad, ha egy kevés porcukorral meghintve fagyasztjuk le őket. - Tisztaság A húsok eltevésénél különös gonddal ügyeljünk a tisztaságra és az adagok méretére. Mielőtt hozzáfognánk, jól mossunk kezet; 2,5 kg-nál nagyobb darabokat ne fagyasszunk le. Ugyanez a szabály vonatkozik a halakra is, azzal a különbséggel, hogy ezeknél, mivel a kórokozók még gyorsabban szaporodnak bennük, még jobban kell ügyelni a frissességre: csak a halászás vagy horgászás helyszínén vásárolt halat tegyük el a mélyhűtőbe. Állandó hőmérséklet Hogy a lefagyasztott ételek megőrizzék minőségüket, fontos szabály az is, hogy a mélyhűtő hőmérséklete állandó maradjon (-18 °C). Ezért nem tanácsos a mélyhűtőt fűtőtest közelében vagy túlfűtött konyhában tartani és gyakran nyitogatni az ajtaját. Ajánlatos viszont rendszeresen leolvasztani, mert ez elősegíti, hogy a hőmérséklete állandó maradjon. Leolvasztáskor töröljük ki a belsejét fertőtlenítőszeres vagy ecetes vízzel, ami elpusztítja a baktériumokat. Milyen mélyhűtőt vegyünk? A házilagos fagyasztáshoz 4 csillagos (-24 °C-ra állítható) készülékre van szükség - a 3 csillagos mélyhűtő csak a már lefagyasztott áru tárolására alkalmas. Legyen megfelelő a tárolókapacitása, azaz űrtartalma, melyet literben szoktak megadni: egy 2-4 személyes háztartásban elegendő egy 100 literes mélyhűtő. Rendelkezzen ,,gyorshűtő funkcióval" (speciális gomb), ami biztosítja, hogy az ételek megőrizzék maximális vitamin- és ásványisó-tartalmukat, valamint jó ízüket. Legyen jó a hőszigetelése, ami azért fontos, hogy áramkimaradás esetén legalább 15 órán keresztül ne kezdjen kiolvadni a benne lévő élelmiszer. Vészjelzőlámpa jelezze, ha a hőmérséklet rendellenesen emelkedik a készülékben. Szekrény vagy láda? Az előbbiben könnyebben hozzáférhető az étel, az utóbbi biztonságosabb áramszünet esetén: némelyik (7 cm vastag szigetelésű) láda akár 68 óráig is tartja a megfelelő hőmérsékletet. Felolvasztás - tárolás A fagyasztás sikere nagyon fontos, de a felolvasztásnak is megvannak a maga szabályai, különösen a házilag eltett élelmiszereknél. Tartsuk be a tárolási időket. A felolvasztásnál legjobb mindent az eredeti, lezárt csomagolásban hagyni (kivétel néhány kevésbé érzékeny ennivaló, pl. a kenyér), hogy ne érje levegő az ételt. Ezáltal fékezhetjük a baktériumok elszaporodását. A mikrohullámú most is hasznos, mivel gyors, tehát az étel egészségesebb marad, mintha szobahőmérsékleten olvasztanánk fel. Az ideális megoldás az, ha az ételt felolvasztás nélkül azonnal megfőzzük vagy megsütjük: ehhez fagyasztáshoz és mikrohullámú sütőhöz egyaránt használható dobozok kellenek. Fontos szabály Ha valami felolvadt, minél előbb fogyasszuk el, és semmiképpen ne fagyasszuk le újra! Forrás: Galenus A Patika Magazin közel 10 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!



Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu