Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Hat órányi alvás nem elég

Hat órányi alvás nem elég

Szakemberek szerint a mindössze hat órányi éjszakai alvás fokozott nappali álmossághoz, csökkenő teljesítőképességhez vezethet. A pihenés hiánya következtében megváltozhat a vér összetétele is, ez pedig fokozza bizonyos veszélyes, gyulladásos folyamatok kialakulásának kockázatát, a kialakult gyulladás pedig számos más problémát eredményezhet, szívbetegséget, érelmeszesedést, illetve más súlyos elváltozásokat.

Megosztás Nyomtatás
Hat órányi alvás nem elég

Az alváskutatással foglalkozó orvosok és pszichiáterek állítják, hogy a napi hat órányi alvás egyáltalán nem optimális a nyolc órányihoz képest. Éjszakánként két órányi alvásmegvonás már egy hét után fokozott nappali álmosságot, csökkent teljesítményt és a gyulladásos folyamatok megindulását okozhatja.

Mérsékelt alváshiány
Az alváshiány hatásait taglaló legtöbb tanulmány olyan komolyabb eseteket értékel, amikor a vizsgált személyek kevesebb, mint öt órát alszanak éjszakánként. Sokkal ritkábban vizsgálják azonban a mérsékelt alvászavar okozta problémákat, amelyek a mai ember életviteléhez közelebb álló napi hat órányi alvásból erednek.

 

A kutatásról
Az általunk most tárgyalt kutatás célja kifejezetten az volt, hogy összehasonlítsa a hat órányi alvás hatásait a nyolc órányival szemben, azaz hogy az alvás mennyiségének különbsége hogyan hat a teljesítményre, valamint a vér összetételében bekövetkező, a gyulladásos folyamatokat előidéző tényezőkre. Ezt a vizsgálatot 25 önként jelentkező személynél végezték el.

Az önkénteseket 12 egymást követő éjszaka figyelték egy alváslaboratóriumban. Az első négy éjszaka mindegyikén a vizsgált személyek nyolc órát aludhattak, majd reggel fél 7-kor  felébresztették őket. Négy nap után alávetették őket egyheti csökkentett alvásnak, amikor is az ébresztés két órával korábban, fél 5-kor történt.

Már egyheti, csökkentett időtartamú alvás után a vizsgált személyeknél jelentős nappali aluszékonyság lépett fel, valamint a gyulladást jelentő tényezők szintje megemelkedett a vérben. Csökkent az éberségük és nehezebben oldották meg az olyan feladatokat, melyek nagyobb koncentrációt igényeltek tőlük.

Az eredményekről
Ezek a kutatási eredmények azt is igazolták, hogy a mérsékelt alváshiánnyal élő emberek a közbiztonságot is veszélyeztetik, hiszen – a figyelem lankadása következtében – autóvezetéskor közlekedési balesetet idézhetnek elő. Továbbá nő náluk a szív- és érrendszeri elváltozásokon túl az olyan betegségek kockázata is, mint az csontritkulás. Az orvosok szerint ez a veszélyhelyzet a naponta átlagosan nyolc órai alváshoz visszatérve általában elmúlik.

Forrás: Galenus

A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu