Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Testépítés, de okosan

Testépítés, de okosan

A testépítésnek is ritmusa van: sérülés és épülés. Ám a sérülés mértékének megválasztása igen fontos. Ha kicsit sem sérül az izom, nincs épülés, ha meg túlzásba visszük az edzést, akkor komoly izomszakadás lehet a következménye. Ám ez megelőzhető okosan megválasztott súlyokkal, és a fokozatos (!) terheléssel.
Megosztás Nyomtatás
Az esztétikus férfitest kialakítása, vagyis a testépítés korántsem nevezhető modern sportnak. Igaz, a mi életmódunk nem vethető össze a római katonákéval, akik egész nap kemény testgyakorlatokat végeztek, így a testépítést is másként végezzük: hipermodern termekben, korszerű tudományos eredmények felhasználásával, mindenféle külső segítséggel. Sokan, ha meghallják a gyúrás, konditerem, body building szavakat, rögtön hormonálisan tönkretett kolosszusokra gondolnak. Holott - ha okosan műveljük - a testépítés ugyanolyan egészséges sport, mint a többi. Lássuk, hogyan! A testépítés speciális sport A body building más elvek alapján működik, mint a hagyományos testedzések. Az aerob jellegű sportok közben mindig jut elegendő oxigén az izmokhoz, mert hosszú ideig, viszonylag alacsony intenzitással vesszük igénybe őket. Így javul a teljesítőképességünk, kitartásunk, oxigén-felhasználásunk, ügyességünk - de nem lesznek nagyobbak az izmaink. A testépítés méretnövekedést is hoz magával, és ezt csak anaerob tevékenységgel lehet elérni. Ez azt jelenti, hogy a kérdéses izmokat rövid ideig extrém terhelésnek tesszük ki, s ezalatt egyszerűen nem jut elég oxigén az izmokhoz (ezért anaerob). A gyakorlat alatt az izom rostjai óhatatlanul sérülnek - ám ez a sérülés nagyon fontos: a kisebb rostok elszakadnak, az oxigénhiány következtében elhalnak. A szervezet e sejteket pótolja, de hogy másodszor ne következhessen be sérülés, egy kicsit több sejtet állít csatarendbe. Az eredmény: nagyobb izom. Persze a következő edzésen már nagyobb súlyt emelünk, ezért megint túlkompenzál a szervezet és kezdődik minden elölről. A testépítés ritmusa A testépítésnek is ritmusa van: sérülés és épülés. Ám a sérülés mértékének megválasztása igen fontos. Ha kicsit nem sérül az izom, nincs épülés, ha meg túlzásba visszük, akkor komoly izomszakadás lehet a következménye. Ám a nagyobb sérüléseket bemelegítéssel, okosan megválasztott súlyokkal, fokozatos terheléssel tudjuk megelőzni. Az ízületi sérülések szinte mindig a helytelen, hanyag testtartás, pongyola gyakorlat-kivitelezés következményei. Csak óvatosan! Hogyan érhetők el a fejlődést okozó mikrosérülések? Ez nehezebb, mint gondolnánk. Ezeket a szakadásokat ugyanis nem érezzük, ezért csak tapasztalati úton jöhetünk rá a helyes arányra. Sokféle elmélet alapján lehet testet építeni, de mindegyik lényege, hogy az adott napi gyakorlatsorozat az izmot olyan mértékig vegye igénybe, hogy beinduljon a fejlődés. Közös elem továbbá, hogy minden edzésen növekszik a súly vagy az ismétlésszám. Van, ahol a teljes fáradásig kell emelni, mások a precíz kivitelezést tartják fontosnak az utolsó mozdulatig. dr. Kállay Krisztián A Patika Magazin közel 10 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu