A lapokat készítjük el először. A lisztet a cukorral és sütőporral elkeverjük.
A vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tojássárgákat és egy kevés tejfölt, majd elkezdjük összegyúrni.
A tejfölből mindig egy kanálnyit tegyünk, hogy a tészta ne legyen túl lágy. Ha túl lágyra sikerül, kevés liszttel javíthatunk rajta. Érdemes egy fél órára hűtőbe tenni.
Ezután kétfelé vesszük és két lapot nyújtunk belőle. A lapok akkorák legyenek, amekkora tepsiben megsütjük a mákos tésztát.
Előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázat, a kisült lapok könnyen törnek!
A mákos tésztához a cukrot, vaníliás cukrot a vajjal kikeverjük.
A lisztet összekeverjük a mákkal és a sütőporral.
A tojásfehérjét habbá verjük.
A vajat keverékhez hozzáöntjük a mákos keveréket, majd összekeverjük géppel.
A tejet beleöntjük, ezzel is elkeverjük.
Beleforgatjuk a tojáshabot, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
Ha elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez a a pudingot megfőzzük. A pudingport elkeverjük 2-3 ek. cukorral, majd egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.
Hozzáöntjük a maradék tejet, elkeverjük és folyamatos keverés mellett megfőzzük.
Nagyon sűrű lesz, hagyjuk teljesen kihűlni.
A vajat a cukorral elkeverjük, majd belekeverjük egyesével a tojássárgáját. A kihűlt pudingot is hozzákeverjük.
A süteményt összeállítjuk. Alulra tesszük az egyik lapot, majd erre jön az 1/3 része a krémnek.
Rátesszük a mákos tésztát, erre jön megint 1/3 krém.
A második lapot a tetejére tesszük, és a maradék krémmel megkenjük.
Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy a lapok megpuhuljanak.
Másnap kockákra szeleteljük és kakaóporral megszórva kínáljuk. Megszórhatjuk porcukorral is.
Megjegyzés:
Alig lehet kivárni a másnapot, ha már egyszer kóstoltuk. :)
2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain
Európa egyik legszebb borfesztiválja
A Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.
Vége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!