Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Csupa csoki

Ahhoz, hogy különböző csokoládéfajtákat készítsenek, eltérő mennyiségben vegyítik a kakaóvajat és a kakaómasszát. Az alábbi összetevőket tartalmazzák a különböző csokifajták:
- Keserű csokoládé: cukor, kakaóvaj, kakaómassza és (néha) vanília
- Tejcsokoládé: cukor, kakaóvaj, kakaómassza, tej vagy tejpor, vanília
- Fehér csokoládé: cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor, vanília

Akármelyik típusról is legyen szó, textúráját elsősorban a feldolgozási folyamat határozza meg. Hosszabb időn keresztül készítik a drágább fajtákat, így állaga lágyabb, krémesebb lesz. A különböző gyárak saját maguk kísérletezik ki az arányokat, melyet aztán féltve őriznek.
A legintenzívebb keserűcsokoládé kakaótartalma olykor eléri a 70%-ot is, ezzel szemben a tejcsokoládé "mindössze" 50%-os. Még a legjobb minőségű fehércsokoládé is csak 33%-ban tartalmaz kakaót. Sajnos sok cég igen silány minőségű terméket forgalmaz (a kakaótartalom olykor még a 7%-ot sem éri el). Gyakran növényi olajakkal vagy vanília aromával fedik el efféle hiányosságaikat. 2007-ben több külföldi gyár összefogott, hogy a hivatalos szervek pontosan határozzák meg a csokoládék kakaótartalmának arányát. Így akarják elérni, hogy a "csokoládé" nevet valóban csak az arra érdemes termékek viselhessék.
Ha tehát minőségi édességre vágyunk, ne csak a márkáknak és az árnak higgyünk, hanem vizsgáljuk meg az összetevőket is.

Néhány érdekesség a csokoládéról:

- Legyen szó keserű-, ét-, vagy tejcsokoládéról, a franciák évente 4 kg-ot fogyasztanak belőlük. Közel azonos mennyiséggel büszkélkedhetünk mi is, a svájciak azonban mindent visznek: évi 10kg/fő átlaggal.

- A svájciak egyéb módon is hódolnak szenvedélyüknek, hisz 2001-ben postájuk csokoládéillatú bélyegeket dobott piacra.

- A legjelentősebb kakaótermelő országok: Brazília, Nigéria, Ghána, Elefántcsontpart és Kamerun.

- Amszterdam vezetősége Csokoládépark nyitását tervezi, főként gyerekek számára, üvegfelvonóval és csokoládé szökőkúttal.

- Finn kutatók szerint nem csak a várandós kismamákra, hanem születendő gyermekeikre is jó hatással van a csokoládéfogyasztás. Ezek a gyermekek a felmérések szerint vidámabbak, kiegyensúlyozottabbak.

- A kakaó igen sok kémiai vegyületet tartalmaz, melyek közül sok áldásos hatással lehet közérzetünkre, teljesítményünkre.

- A cukorbetegek, diétázóknak sem kell lemondania az édességekről, hisz ma már rengeteg bio-csokoládé kapható.

Láthatjuk, hogy milyen sokoldalú, kedvelt édesség a csoki. Rovatunk célja, hogy minél változatosabban mutassuk be, nem mindennapi recepteken keresztül. Zárásképp egy frappáns gondolat John G. Tullius tollából: "Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik."


Írta: Kígyós Adrienn

Képek forrása:
www.bvizioz.com
www.chocolateandzucchini.com