Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Vida Melinda Montenegró, Podgorica

Nos, ami az itteni konyhát illeti, leginkább a tengeri halakat és egyéb "herkentyűket" részesitik előnyben, de igen meghatározó szerepet töltenek be az olasz konyha remekei is.

Előételként leginkább különböző tegeri saláták olivaolajjal és balzsamecettel, fokhagymával és petrezselyemmel(shrimp, octopus, és kagyló fehérboros tejszines lében megfőzve) illetve halleves vagy gomba illetve paradicsomleves, úgyszintén a pármai sonka itteni megfelelője, amit itt a "njegusi sonkának" neveznek, ami még gyakoribb az étlapokon.

Főételként pedig a steakek gorgonzola mártással vagy gombás tejszines szósszal, valamint a tenger gyümölcsei jönnek szóba mindenféle variációban: sülve, grillezve, rántva, stb.

A grillezett verziónál gyakran megtöltik az octopust pl. rákkal, vagy spenóttal és igen népszerű az olivaolajos fokhagyma öntet használata minden megnnyiségben. Citromkarikával tálalják.

Ezekhez a tengeri ételekhez általában grillezett zöldséget (padlizsán, cukkini, paprika, sárgarépa, zöldbab) adnak, de igen kedvelt köretnek számit a spenótos krumpli is.

Úgyszintén előszeretettel fogyasztják a különböző olasz ételeket, rizottót pl.a tenger gyümölcseivel, pizzát melyet kemencében sütnek, spagettit, raviolit,lasagnát, tortellinit, canellonit, melyeket paradicsomos, pestos, tejszines, sajtos, vagy gombás szósszal vegyitenek.

Természetesen a reszelt parmezánsajt ugyancsak elengedhetetlen kelléke ezeknek az ételeknek.

Édességként pedig a tiramisu, fagylaltok, vagy a soufflé amik a listavezetők.

Remélem, hogy segithettem ezzel a kis beszámolóval, ha bármi további kérdése van, akkor irjon.