Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Grillezés - életmód, nem csak party

Sokan abban a hitben élnek, hogy a grill kizárólag a kellemes nyári esték színesebbé tételét szolgálja. Azért indítottuk ezt a rovatot, hogy eloszlassuk ezt a tévhitet. Grillezni, roston sütni, nemcsak nyáron, és nem csak a szabadban lehet. Az egészséges életmód elterjedésével különböző kültéri és beltéri grill eszközök is egyre nagyobb teret hódítanak meg a háztartásokban. Először nézzük meg, milyen sok félét is használhatunk.

Rostlap

Bármelyik bevásárló központban, nagyobb konyhai felszereléseket árusító üzletben vásárolhatunk bordázott mintájú rostlapot, azaz serpenyőt - akár öntött vasból készültet, akár teflonos bevonatút. Én elsősorban vékonyabb szelet húsok elkészítéséhez használom a konyhában. Klopfolt karajt, csirke- illetve pulykamell filét sütök benne, de kitűnően alkalmas sertés szűzérme esetében is.

Elektromos grill

Ennek a készüléknek előnye, hogy az asztalra helyezve, a társaság iszogatás, beszélgetés közben közösen is elkészítheti az ételeket. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy a fűtőszálra rácseppenő zsiradék igencsak befüstölheti a zárt helyiséget. Azonban teraszon, vagy akár a szabadban is könnyedén használhatjuk - ha van áramforrásunk természetesen. Amennyiben szabályozható a hőfoka, úgy akár vastagabb szelet húsokat is elkészíthetünk rajta. Praktikus, ha a rács magassága állítható.

Kontakt grill

Ez a készülék tökéletesen használható konyhában is. Előnye, hogy ha egyszer felmelegedett, akkor folyamatosan, rövid idő alatt nagyobb mennyiségű húst is elkészíthetünk rajta. Miután a hús mindkét oldala egyszerre sül, így minimális lesz a folyadék veszteség, azaz a étel zamatos, és szaftos marad.

Gázgrill - lávaköves grill

Ez a készülék már nagyon hasonlít az igazi faszenes grillre. Előnye, hogy a gáz bekapcsolásával nem kell hosszabb időt várnunk, mint a faszén felizzításánál. A lávakő viszonylag gyorsan átmelegszik, a rácseppenő zsiradék füstöl, tehát szinte ugyanaz az ízhatás érhető el, mint egy klasszikus grillezésnél.

És végül az igazi, a hagyományos faszenes grill.

Biztos vagyok benne, hogy szinte már mindenki használt kisebb- nagyobb faszenes grillezőket. Valójában ezzel a módszerrel lehet a legfinomabb, a műfajra jellemző igazi füstös grill ízt elérni.
Ami fontos, hogy mindenképpen csak akkor kezdjük el a sütögetést, amikor a faszén, vagy brikett átizzott. Ha valamilyen gyújtós folyadék segítségét vettük igénybe, mindenképpen várjuk meg, hogy az illatanyaga is távozzon, ellenkező esetben az ételünk kellemetlen mellékízű lehet.


Barta András