Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Pácolási módok

A grillnél az egyik legfontosabb dolog a pácolás. Manapság már kitűnő minőségű páckeverékeket lehet beszerezni, amiket csak olajjal összekeverünk, és máris rákenhetjük a húsokra. Persze mindenki készíthet magának saját ízlése szerinti fűszerkeveréket.
Én előszeretettel használok mustármagot, nagy szemű sót, durvára őrölt borskeveréket, fokhagymát, de szárnyasoknál akár kakukkfüvet, egész koriándermagot is.
A halakat szeretem egy kis szárított, reszelt citromhéjjal megbolondítani. Ha valaki kedveli, akkor a sertéseknél használhat kevés őrölt köményt is.

Különösen porhanyós lesz a csirkemell, ha két-három napig fokhagymás tejben áztatjuk. Grillezés előtt azonban ne felejtsük el letörölni róla a pácot, mert a tejzsír könnyen ráéghet a húsra, illetve a rácsra.

A húsok
Különböző népek, különböző húsokat részesítenek előnyben. Az USA-ban, illetve Angliában főleg a marhahúst - bélszínt, hátszínt használnak. A balkán országok előszeretettel keverik a darált sertés-marha, illetve bárányhúsokat. Mi, magyarok a grill hallatán szinte azonnal a jó kis mustáros, csontos tarjára gondolunk. Én a rendezvényeinken mindenképpen bepácolok csirkemellet, csontos tarját, csontjánál szétnyitott csirkecombot, bélszínt, hátszínt, sőt, a halak közül bőrös lazacfilét, egész pisztrángot, illetve olykor makrélát is.

Viszont ki gondolná, hogy akár oldalast is grillezhetünk? Igaz, tovább tart mire elkészül és ügyelni kell arra, nehogy megégjen, de ez is mutatja, hogy a lehetőségeinknek csupán fantáziánk szabhat határt..

Néhány dologra azonban oda kell figyelnünk, hiszen a különböző állagú és vastagságú húsok elkészítése nem azonos időt igényel. A leggyorsabban a csirke-, illetve pulykamell filét, valamint a halfilét készíthetjük el. Megfelelő hőfokú parázson oldalanként 2-3 perc is elég. Az egészben sült halakhoz használhatunk halrácsot is, hogy könnyen lehessen forgatni a tűz fölött és ne égjen meg a bőre. Az egész csirkecombot nyissuk ki a csontjánál, így könnyebben elkészül, de így is legalább - akárcsak a tarja esetében, oldalanként 7-9 percet vesz igénybe, hogy átsüljön. A bélszín és a hátszín az egyik legkényesebb fogás, hiszen van, aki teljesen angolosan, azaz véresen, van aki csak félig, mások pedig teljesen átsütve szeretik. Ezért az oldalankénti sütési idő egytől akár tíz percig is terjedhet.

Grillezés közben nyugodtan kenegethetjük a húsokat különféle ízes olajokkal, vagy italokkal. Egyedi ízeket kaphatunk, ha például whiskyvel, rummal vagy sörrel kenegetjük őket.

Az ínyencek készíthetnek fűszerseprűt is: kössünk egy kisebb csokrot citromfűből, rozmaringból, és kakukkfűből. Ezt mártogassuk az olajba, s kenegessük meg vele a húsokat.



Barta András