Kicsinyítés Nagyítás    vissza

NEMZETKÖZI TISZAI HALFESZTIVÁL 2007

"A SZEGEDI HÍD ALATT…"
2007. augusztus 30- szeptember 2.

Tizenegyedik éve, hogy szeptember elsõ hétvégéjén a halászlé fenséges illata tölti be a szegedi Tisza partot. Amatõr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bográcsban halászlevet fõzzenek " A SZEGEDI HÍD ALATT…", és ezzel kiérdemeljék Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított HALFÕZÕ ÉRDEMREND -et.

A különlegesen ízletes szögedi halászlé hagyományainak megõrzése, a hal -mint egészséges táplálék - népszerûsítése érdekében alapított érdemrend elnyeréséhez a résztvevõknek hét éven át kell halat sütni-fõzni. Elsõ évben minden halfõzõ vasbogrács érdemrendet kap, majd a réz,- bronz, ezüst, arany, gyémántbogrács fokozatokon keresztül jut el az ÖRÖKÖS HALFÕZÕ címig. A bankkártya méretû érdemrenden egy gyémántszemû ezüst hal, arany bogrács és rubin kövekkel kirakott lángnyelvek találhatók, mely méltó, ékszer értékû elismerése a hét éves kitartó részvételnek.


Az újszegedi parton tavaly 124 csapat idén több mint 140 halfõzõ vállalta s szegedi halászlé hagyományainak öregbítését, a szegedi oldalon a rakpartra kitelepült halászcsárdák, vendéglátósok várják a halételekre éhes vendégek áradatát.

A természet teljesen új arculatot adott a rendezvénynek, mivel a Tisza szokatlanul magas vízállása miatt a halfõzõk korábban megszokott helye víz alatt volt. Mivel az új helyszín mindenki tetszését elnyerte, ezért a bográcshelyek az idén is az Újszegedi Partfürdõn kerülnek kijelölésre. A reményeink szerint ismét verõfényes napsütésben a ligetes, füves Tisza part ideális környezet, ha valakinek kedve támadt "pancsolni" ezt szombaton belépõ nélkül megteheti. Idén a Partfürdõ területén is felállítunk egy kis színpadot, ahol különbözõ elõadásokkal szórakoztatják a kilátogatókat és a nap végén itt kerül sor a díjátadásra is.

Idén több mint 200 mázsa ízletes ponty, sokaknál harcsa, süllõ, pisztráng kerül a bográcsokba. A napfény és a vizek városában napenergiát használva is fõznek majd halászlevet.

Már csütörtök este "A szegedi híd alatt, lányok sütik a halat…". A felejthetetlen illatok és lenyûgözõ látvány hatására kiéhezett több tízezer járókelõ vendégül látásáról a rakpartra kitelepülõ szegedi halászcsárdák gondoskodnak, de nem maradhatnak el a cukorkák, a mézes kalács, a kürtös kalács sem. Tíz órakor a figyelem a magasba összpontosul majd, ahonnan A rendezvény szervezõje a ROOSEVELT TÉRI HALÁSZCSÁRDA a vízi bástyára felállított 7000 adagos óriás bográcsban szombaton és vasárnap naponta fõz, így csupán itt közel 14000 adag halászlé készül a Szegedre látogató vendégeknek. Az érdemrendek és különdíjak szombaton 17 órakor kerülnek átadásra.

A fesztivál ideje alatt fellépnek: Fiesta, Drink Panthers, Irigy Hónaljmirigy, Molnár Dixiland Band, Koós János, Bon-Bon, Dolly Roll, Algyõi Citerazenekar… A színpadi mûsorokat vízi bemutató egészíti ki, és idén elõször kerül megrendezésre szegeden a Sárkányhajó fesztivál, ahol 38 csapat versenyez a Tiszán, majd a vasárnap estét a szegedi cigányzenekarok együttes musora és tûzijáték zárja. A vállalkozó kedvûek a szegedi panorámát madártávlatból hõlégballonból és repülõgépbõl is megtekinthetik.

Töretlen fejlõdés várható 2007-re is, Magyarország egyik legszínvonalasabb gasztronómiai fesztiválján. A négy napos, évrõl-évre bõvülõ és megújuló NEMZETKÖZI TISZAI HALFESZTIVÁLRA, rekord számú halfõzõt és több mint 200000 látogatót várunk.

Kipper György
fesztivál szervezõ