Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Az Ország Karácsonyán mesevárossá épül át a Kossuth tér

A világ legnagyobb adventi kalendáriuma, karácsonyi kisvonat, versmondó versenyek és betlehemi játékok várják sok egyéb program mellett a gyermekeket és családjukat december 6. és 24. között a Kossuth téren. A Miniszterelnöki Hivatal által szervezett, az Ország Karácsonya nevû rendezvény betekintést enged a magyar karácsonyi hagyományokba, szokásokba és bemutatkozási lehetõséget kínál számos hazai iparmûvésznek, népmûvésznek.

A világ legnagyobb adventi kalendáriumát mutatja be idén a Miniszterelnöki Hivatal a karácsony elõtti idõszakban a Kossuth téren. December 2-ától kezdve a Parlament épületére vetített színes fényjáték során minden nap 16.30 órakor kinyílik egy-egy virtuális ablak karácsonyi motívumokkal.

December 6-án az óriáskalendárium mellett Meseváros nyit a Parlament elõtt, és elkezdõdik az Ország Karácsonya. A 18 napos rendezvénysorozatra gyerekeket és felnõtteket egyaránt vár a Miniszterelnöki Hivatal. Hétköznapokon 10.00 és 18.00 óra, a hétvégeken pedig 10.00 és 19.00 óra között különféle játékok, elõadások, karácsonyi vásár és egyéb szórakozási lehetõségek közül választhatnak a látogatók.

December 6-án este fél 6-kor a térre érkezik a magyar Mikulás, majd csatlakozik hozzá egy idõre lappföldi kollégája, Joulupukki is. A magyar Mikulás ezt követõen december 16-ig a téren felállított Mikulásházban fogadja a gyerekeket, akik fényképezkedhetnek is vele. A helyszínen készült fotót a kicsik kinyomtatva kapják meg.

December 6-án este fél 7-kor felgyulladnak az Ország Karácsonyfájának fényei az Országház elõtt. A karácsonyfa idén az erdélyi Szovátáról érkezik a Parlament elé.

December 6-ától december 24-ig elsõsorban a gyermekeket várja majd a Meseváros. Õk a helyszínen megtanulhatnak ajándékot csomagolni, szaloncukrot, mézeskalácsot és szalmabábut készíteni, indulhatnak karácsonyi versmondó versenyen, vonatozhatnak az ünnepi dekorációba öltözött kisvasúttal, vagy korcsolyázhatnak a téren felépített mini-jégpályán. December 23-án és 24-én pedig élõ állatokat is felvonultató betlehemi játékokat nézhetnek meg az Angyalházban.

A szervezõk a felnõttekre is gondoltak: õk betekintést nyerhetnek a magyar karácsonyi hagyományokba, szokásokba, népi játékokba, megismerhetik például a Luca napjához fûzõdõ hiedelmeket, 24-én pedig Paradicsomjáték címmel Ádám és Éva történetét bemutató táncjátékot láthatnak. A programok mellett magyar iparmûvészek, kézmûvesek munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók és válogathatnak az elkészített termékekbõl.

A felnõttek és gyerekek egyaránt megkóstolhatják a téli, karácsonyi idõszak jellegzetes ételeit és italait a Parlament elõtt: többek között forralt bort, sült gesztenyét, sült tököt, hurkát és kolbászt kínálnak majd az árusok.

December 16-án gasztronómiai Guiness-rekord kísérletre is sor kerül majd a Parlament elõtt: a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a Magyar Cukrász Ipartestület elkészíti és bemutatja a leghosszabb bejglit.