Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Teltházas andalúz mesterkurzus magyar séfeknek - Kezdetét vette az Andalúz Gasztro-Napok c. rendezvénysorozat

Az Andalúz Kereskedelemfejlesztési Iroda (Extenda) és a Lucullus Baráti
Társaság gasztronómiai egyesület szervezésében egynapos andalúz
mesterkurzusra került sor a VII. kerületi VIK Vendéglátóipari Iskolában. A
magyar séfeknek szóló rendkívüli eseményt - a cordobai El Choco étterem
számos kitüntetéssel büszkélkedhető andalúz mesterszakácsa, Kisko García
tartotta Budapesten. Az esemény célja az volt, hogy az érdeklődők
megismerkedhessenek a Magyarországon a jelentőségéhez képest még sajnos
módfelett alulreprezentált andalúz és spanyol gasztronómiai kultúrával, és
saját éttermeikben is reprodukálják majd az elkészült fogásokat. A
mesterkurzuson a következő ételek voltak benne a "tananyagban":

* Hideg előétel tojássárgájával, ibér sonkával és kaviárral;

* Andalúz kagylótorta, kandírozott naranccsal és mazamorrával

* Friss kagyló tökkrémmel is misoval

* Articsóka olíva olajban, huelvai fehér garnélarákkal

* Spanyol tengeri hal, rucola szósszal és tintahal csíkokkal;

* Borjú szűzérme, zöldséges és córdobai fűszerekkel ízesített kuszkusszal;

* Mandulakrémben áztatott kenyér.

Az eseményen emellett sor került igazi andalúz sonkaszeletelésre is, hisz
Andalúziában valódi szertartásnak tekinthető a "corte de jamón", vagyis a
sonkaszeletelés mestersége. A sonkán kívül nem hiányozhatott a repertoárból
a többi autentikus andalúz hozzávaló sem (olívaolaj, olajbogyó, borecet),
melyek kiemelt főszerepet kaptak az egész napos program során.

 

 

Tovább a megkezdett úton

Naszály Éva, az Extenda igazgatója örömmel konstatálta az eseményen, hogy
újabb dimenziókban jelent meg hazánkban az andalúz gasztronómia kultúra,
amit a jövőben is folytatni, bővíteni szeretnének.

Turóczi Gábor, az Északi-sarkot, a Góbi-sivatagot és a Budapest-Bamako
rallyt is meghódító Lucullus Baráti Társaság elnöke elmondta, hogy örömmel
vettek részt a társszervezésben, és már számos más neves külföldi séf
Magyarországa hozatalában is gondolkodnak.

A kurzus ünnepélyes megnyitóján tiszteletbeli vendégként részt vett Váncsa
István és B. Tóth László, az esemény esti díszfogadásán pedig - amelyet a
most nyíló Arteseno spanyol étteremben tartottak meg - Rafael Valle,
Spanyolország nagykövete és Enrique Alda Spanyol Kereskedelmi Tanácsos is
elismerő szavakkal nyilatkoztak a kezdeményezésről.

A mesterkurzus mellett két ínyencvacsora, egy borkóstoló és egy andalúz
vendégszereplőkkel dúsított csokoládékóstoló is megrendezésre kerül, hogy a
séfeken kívül a szélesebb körben vett nagyközönség is megismerkedhessen az
andalúz konyha remekműveivel.