Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Töltsük újra! - 5. Borfalu Budapesten

Augusztus 19-én, kedden este immáron ötödik alkalommal nyitja meg kapuit a Borfalu Budapesten az Ötvenhatosok terén (volt Felvonulási tér). Az 5. Borfalu hat napos rendezvényén a magyar borfalvaké, a muzsikáé és a jó hangulaté lesz a főszerep. Öt évvel ezelőtt fölmerült a szervezőkben a gondolat: habár a mondás szerint a jó bornak nem kell cégér, mégis muszáj lenne valahogyan hírét vinni hazánk finom borainak. S a Borfalu vándorló rendezvénysorozata ennek a cégérnek szerepét vállalta magára: a magyarországi borászatok bemutatását, az 588 bortelepülés lehető legteljesebb gazdagságában történő megjelenítésén keresztül itthon és külföldön is. A magyar borfalvak méltatlanul háttérbe szorulnak a kiemeltebb borvárosok mellett, mint Tokaj, Szekszárd vagy Eger, noha borászati ágazatunk jelentős részét az olyan kistelepülések adják, mint Badacsonytomaj, Káptalantóti, Tállya vagy Zomba.

És hogy mi teszi felejthetetlenné, maradandóvá az együtt töltött borperceket? A Borfalu otthonos hangulatáért sok minden felel: a koccintásoknál csilingelő hangot adó szép üvegpoharak és az egy-egy borvidéket bemutató sátrakat körülölelő zene.
A bor az életszeretet itala, s éppen ezt az érzést igyekeznek zenei összeállításukkal is megteremteni. Így lett a Borfalu-hangulat elmaradhatatlan összetevője a húrok alól mindig jókedvet kicsalogató Borfalu Cigányzenekar. Így lett meghatározó stílussá az élet teljességét dallamokban kifejező jazz, melyet a közkedvelt Szekszárd Junior Stars Big Band közvetít vendégeink felé, vagy az ércesebb, elmélázóbb blues, amiből viszont a The Sweet Home Blues Rock mellett idén az Egyesült Államokból érkező Karen Carroll és a The Mississippi Grave Diggers is ízelítőt ad a látogatóinknak. Ugyanakkor így válhatott elengedhetetlenné Borfalu zenei kínálatában a sokakat táncra perdítő rock and roll muzsika (Bolero Show Time Band), vagy a ritmusos funky (Transform Air) is. S emellett velük együtt hirdeti a magyar borok fenségét rengeteg jó zenész és együttes, amilyen a Vivat Bacchus Énekegyüttes, a Lucky Boys Shuffle Band, Farkas Gábor ,,Gábriel" és Kandech Evelyn, vagy Tom White és Barátai. Az ötödik budapesti Borfalu két nagy klasszikust is felvonultat: a Bergendy Szalonzenekar zenéje mellett a 100 tagú Cigányzenekar muzsikája is minket segít majd a borok teljesebb élvezetében. a Felvonulási téren.

A rendezvényre kilátogatók több mint 100 borászat több száz bora mellett megannyi finomsággal ismerkedhetnek meg a pálinkafőzők és a magyar ételek készítőinek sátraiban. Nem maradhatnak el a különleges sajtok és húskészítmények, gasztronómiai ínyencségek sem. Lesznek szarvasgombás olajok és lekvárok, gezemice langalló, kürtöskalács, répatorta és még sok-sok finomság. A kóstolás üvegpoharakban történik, melyet 300Ft-ért lehet megvásárolni. A napi belépő 1500 Ft a hat napos belépő 7000Ft-ba kerül. A belépő tartalmazza a kóstolópohár árát. A gyermekek rajzversenyen próbálgathatják tehetségüket és kreativitásukat. Kedves kis ajándékokért megmutathatják, illetve megrajzolhatják, mit gondolnak a Borfaluról. A szülők is hangot adhatnak véleményüknek. Immár tradíció a borfalu rendezvénysorozatában termelők közötti borverseny megrendezése. Az idén talán a reneszánsz év 'töltsük újra' jegyében, kicsit másképp zajlik a Borfalu borainak versenye. A megmérettetésben a borozó közönségé lesz a főszerep. Idén ugyanis a látogatók szavazhatnak az általuk legfinomabbnak vélt italra, legyen az akár vörös, fehér, rozé vagy desszertbor. A rendezvényre kilátogatók a belépőik mellé kapják meg a szavazólapokat, melyeken megtehetik voksaikat kedvenc termelőjük legfinomabb bora mellett. A verseny izgalma mellett, már csak azért is érdemes lesz szavazni a borokra, mert minden nap értékes ajándékokat sorsolnak ki a szavazatot leadó látogatók közül. A 'Borfalu legfinomabb bora' címet az utolsó nap (augusztus 24-e) estéjén sorsolják ki a szervezők, az addig leadott látogatói voksok összeszámlálása után. És természetesen legfinomabb bor termelője is jutalmat vehet át kiváló munkájáért, mellyel a legtöbbeket megörvendeztethetett.
Egy szó, mint száz, idén is lesz itt minden, mi szemnek-szájnak, táncoló talpaknak és táncpartnerünket átölelő karjainknak ingere. Jöjjenek el, s tanuljanak velünk együtt a 5. Budapesti Borfaluban az életszeretetről!

További információ:
www.borfalu.hu
36-1-351-7770
info@borfalu.hu

A borfalu részletes programja letölthető innen