Kicsinyítés Nagyítás    vissza

XII. NEMZETKÖZI TISZAI HALFESZTIVÁL 2008 Szeged
"A SZEGEDI HÍD ALATT..."

2008. szeptember 04 - 07.

A fesztiváli halfőzők a világhírű szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a halételek népszerűsítése érdekében alapított Halfőző Érdemrend elnyeréséért minden év szeptember első hétvégéjén mutatják be halfőző tudásukat. Ön is vegyen részt vendégként, halfőzőként vagy a hagyományőrzés támogatójaként a színes, nyárvégi gasztronómiai fesztiválon!

Láttak már 6000 adagos óriás bográcsban szögedi halászlevet főni? Amennyiben szeptember első hétvégéjén kisétálnak a szegedi rakpartra a vízi bástyához, akár jól is lakhatnak a világhírű ételspecialitással. Amennyiben szakácstudományukat szeretnék csillogtatni a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon a partfürdő területén kínálnak rá lehetőséget. Nem kell más hozzá, mint egy baráti társaság, akit vendégül látunk a főztünkre! A többiről, a hozzávalókról, az eszközökről a szervezők gondoskodnak. A fesztiválon a legtöbben - hagyományőrzés címén - pontyból főzik a halászlevet, de készül vegyes és korhely halászlé, egészben sült harcsa, süllő, pisztráng is. Ahány szakács, annyi szokás, ahány új ötlet, annyi íz világ.

Néhányan mindent bevetnek a siker érdekében. Az energiatakarékosság jegyében volt már, aki napenergiával fűtött alá a bográcsnak. Kondé Lajos a Dóm plébánosa, kedvenc ételének pikáns ízét úgy adja meg, hogy egy kis misebort csempész bele. Tálalás előtt természetesen minden alkalommal megáldja az ételt. Vannak, akik különleges nevű specialitásukkal próbálják a zsűrit levenni a lábáról. Tavaly például a "hattyasi tíz ujjas" elragadtatta a bírákat. Ugyanis aki megkóstolta a vegyes halászlevet, az megnyalta mind a tíz ujját. De az íz hatás talán nem is annyira a technológián vagy éppen a fűszereken múlik, hanem főképp a nyersanyagok helyes megválasztásán. Egy tiszai halászlé elkészítéshez korábban nemcsak a halat, de a vizet is a Tiszából vitték a szakácsok. A régmúlt idők megszokott mozdulataiból a bogrács homokkal történő tisztítása maradt meg, valamint a határokon átívelő mozgalom az újra iható Marosért. A szegedi fesztivál 11 év alatt mondhatni elérte célját. Megnőtt a térség halfogyasztása, ezáltal egészségesebben táplálkozunk, a több százezer idelátogató megismerhette, hogyan kell hamisítatlan szögedi hallevet főzni, amely egyre nagyobb rajongótáborral büszkélkedhet.

A halászlé fenséges illata már a határokon túlról is a szegedi Tisza partra csábítja az érdeklődőket. Rotyogott már a bográcsokban szabadkai, palicsi, erdélyi korhely halászlé, sőt a repertoárt amerikai herkentyűlé és kínai halászlé is gazdagította. Minden év szeptember első hétvégéjén a rakparton a kitelepült halászcsárdák, míg a másik oldalon, a fesztiváli halfőzők sorakoznak fel. A fesztivál egyeseknek családi ünnep, a cégeknek pedig lehetőség, hogy megvendégeljék a dolgozóikat, üzletpartnereiket, sőt a bográcsok felett köttetnek barátságok vagy akár új üzletek is. Megfordulnak itt a város prominens személyei, politikusok, cégvezetők, művészek, sportolók vagy éppen a közélet szereplői. A média csapatok munkáját Kovács Lázár mesterszakács segítette, de Jáksó László is elindult az örökös halfőző cím eléréséhez vezető úton. Az egyre gyakorlottabb halfőzők finomabbnál finomabb étkeket varázsolnak a vendégek asztalára. Jutalmul átvehetik a Frank Sándor Venesz díjas mesterszakács által alapított halfőző érdemrendet, kis leleményességgel azonban különdíjakat is kiérdemelhetnek, persze a legnagyobb elismerés a gyorsan kiürülő bogrács lesz. A halfőzők a hagyományőrzés elismeréséül minden évben megkapják az évente emelkedő fokozatú halfőző érdemrendet. Hét év kitartó sütés főzéssel lehet kiérdemelni az "Örökös Halfőző" megtisztelő címet.

Kipper György
fesztivál szervező
Telefon: +3662 555-980
Fax: +3662 555-981
Mobil: +3630 978-6313
E-mail: info@halfesztival.hu
Web: www.halfesztival.hu