Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Szent Márton Újborfesztivál és Libator

Szentendre-Budapest, 2008. november 28. - ,,Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartotta a mondás. A Skanzen idén is gondoskodik arról, hogy ez ne történjen meg, így immár hatodik alkalommal rendezi meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort november 8-án és 9-én, szombaton és vasárnap.

Márton napi szokások
Márton-napon még a századfordulón is országszerte lakomákat tartottak, mert úgy gondolták, hogy minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Hasonlóképpen gondolkodtak a tömött liba levágásáról is. Ehhez az őszi szokáskörhöz tartozik az is, hogy a pásztorok és gazdák kölcsönösen megajándékozták egymást. Baranya megyében továbbá azt is tartották, hogy a Márton napi időjárás mutatja meg a márciusi időt.

Az újbor kultúrája Magyarországon az 1990-es évek közepén kezdett el terjedni. Először Bock József villányi borász Szent Márton bora elnevezésű kékoporótját nyitották fel ünnepélyes keretek között 1996. november 11-én. Azóta a borászok és bormarketingesek kitartó munkájának köszönhetően a Márton napi libaevés fontos eleme egy üveg újbor felnyitása és elfogyasztása.

Gasztronómiai kiállítók a fesztiválon
Taschnervin Kft. - Sopron; Dúzsi Tamás - Szekszárd; Garamvári Szőlőbirtok-Vinárium Kft. - Kereskedő; Pálinkaház Kft. - Pálinka; Corvinum Zrt.- Kereskedő; Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Szövetkezet - Balatonboglár; Vagoemt Kft. - szarvasgomba termesztők; Zódor László - Villány; Jászárokszállási Fogadó - Szentendre.

A fesztivál
Az átlagosan évente több mint ötezer látogatót vonzó - elsősorban gasztronómiai - rendezvény különlegessége, hogy néprajzban jártas szakemberek autentikus környezetben az étkezési élmények mellett kulturális, néphagyománnyal kapcsolatos ismereteket is átadnak a látogatóknak.

A kisalföldi Halásziban Márton napján tartják a búcsút. A látogatók e halászi búcsúból kapnak ízelítőt a két nap során. A Lajta Hagyományőrző Egyesület tagjai beköltöznek a Kisalföld tájegység házaiba, és zenével elevenítik meg a kiállításokat, majd - a búcsú részét képező - táncos mulatságot tartanak a Skanzen ,,rendezvény-pajtájában". A szentendrei Hagyományőrző Óvónők segítségével vidám és pajkos történetek, dalok idézik fel a Vidám Tollfosztó elnevezésű program keretében a téli közösségi munkák hangulatát.

Az egyes tájegységekben interpretátorok tartanak különböző foglalkozásokat 10 órától 16 óráig: gyertyamártás, kovácsolás bemutató, ,,őszi asztal" összeállítása, mézeskalács-sütés, lúdgégetészta és kenőtoll valamint krumplipuska és tollsíp készítése.

A rendezvény központi helyszíne egy nagy fesztiválsátor, ahol gasztronómiai élményekben és színes zenei és színi előadásokban lesz része a vendégeknek. Fél egytől Agócs Gergely kétszer is nagyot mond, amikor vidám historikus történetekkel szórakoztatja a közönséget. 15 órától látható a Hahota Gyermekszínház és Gabalyda Bábszínház előadásában Lúdas Matyi előadás, majd a Bornépek dalai című bordalverseny döntősei villantják meg tudásukat.

A gasztronómiai programok között újborok bemutatója és kóstolója szerepel. A múzeum Jászárokszállási Fogadójának hagyományos libaétkekből készült ételei ízlelhetők meg, valamint a kiállításőrök a borok mellé őszi/téli csemegékkel - sült almával, sült krumplival, tökkel, pattogatott kukoricával, sült gesztenyével - várják a vendégeket.

A Skanzen tavalyi Libatorán a TV Paprika sorozatából megismert ,,Szárnyas fejvadászok", Szőke András és Bede Róbert népszerűsítették az ellenőrzött magyar baromfit, jelesül a magyar libát. Bede Róbert az idei fesztiválon is közös főzésre invitálja a hazai szárnyasok szerelmeseit. Az interaktív látványfőzés eredményét kis kóstoló-adagokban ezúttal is maguk a látogatók fogyaszthatják el. Amikor a főzés dolgai éppen engedik, néhány mesés táblaképen Bede Róbert azt is bemutatja, miként eredeztethetjük a magyar baromfitartás hagyományait Lúdas Matyitól."

Különleges libafogások kerülnek terítékre. A látogatók idén is bekapcsolódhatnak a már bevált aszalt paradicsomos, libatepertyűs saláta elkészítésébe, s ahhoz is aktívan asszisztálhatnak, ahogyan Bede Róbert libamájat süt balzsamecettel, mézes céklával. Szakácsunk ezen kívül két újdonsággal is készül a Skanzen Márton napi Libatorára. Egyrészt szelíd gesztenyével és vargányával főz majd kölesrizottót, amelyben főtt és füstölt libamell darabok is szerepet kapnak. Másrészt a töltött káposzta ihletését követve készít almás káposztát, libahúsgombócokkal. Az alapanyagok ezúttal is szigorúan védjegyes magyar baromfiból származnak.

A Szatócsbolt és a Portéka bolt a rendezvény kapcsán speciális árukat kínál, mint pl. birsalmasajt, szarvasgomba készítmények, különböző lekvárok és magvas csemegék.

Az ünnepkörhöz kapcsolódóan ingyenes tematikus tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók. Másfél óránként indul tárlatvezetés a rendezvény központi helyszínéről. Egyik a régi konyhák titkait idézi fel, a második a szőlő- és bortermelés ránk maradt tárgyi kincseit mutatja be.

A várható hideg idő ellenére egy kültéri programmal is készülnek a szervezők, miszerint a koraesti órákban (16-18 óráig) a múzeum nagyrétjén tüzet raknak, és a farakás körül melegedhetnek a vendégek a hagyományőrző résztvevők dalait hallgatva.

A rendezvény szervezésében és megvalósításában a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. közreműködik.