Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Ismét megnyitja kapuit a Meseváros a Kossuth téren


2008 adventjén Mikulásház, karácsonyi Mikulásvonat, óriás mézes sütemények, bábjáték, térzene és ünnepi postafiók várja sok más egyéb program mellett a gyerekeket és családokat december 6. és 21. között a Kossuth téren, az Ország Karácsonya rendezvényen. Idén a Mikulás valóban valamennyi gyerekhez szól a Mikulásházban: a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének közreműködésével hétvégenként jeltolmács segíti munkáját. A Miniszterelnöki Hivatal által már másodízben megszervezett programsorozaton emellett a látogatók karácsonyi szokásokkal ismerkedhetnek, és megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait.

2007-ben az Ország Karácsonya rendezvény az ünnepi időszak egyik legkiemelkedőbb budapesti eseménye volt, a programsorozat alatt mintegy 65 ezer látogató vett részt a rendezvényen, 18 ezer gyerek beszélgetett a magyar Mikulással a Mikulásházban.

2008. december 6-ától ismét megnyitja kapuit Meseváros a Parlament előtt, és elkezdődik az Ország Karácsonya. A december 21-ig tartó rendezvénysorozat hétköznapokon 12.00 és 20.00 óra között (a Mikulásház 14.00 és 20.00 óra között), hétvégente pedig 10.00 és 20.00 óra között tart majd nyitva.

A Meseváros központi látványossága idén is a Mikulásház lesz, ahol a gyerekek mesék hangulatát idéző környezetben találkozhatnak a magyar Mikulással. A Mikulás munkáját idén hétvégenként több órán át jelnyelvi tolmács is segíti.

A téren ismét felállítják majd az Ország Karácsonyfáját - ez a különleges fenyő tavaly az erdélyi Szovátáról érkezett, idén pedig Észak-Magyarországról, a Bükk-fennsíkról érkezik. Az idei felajánló, az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. erdész szakemberei hetek óta keresik azt a gyönyörű fenyőfát, amely december 6. és 21. között méltán viselheti az Ország Karácsonyfája nevet a Parlament előtti Kossuth téren.

Az Ország Karácsonya rendezvény december 6-án, délután 16.30-kor nyitja meg hivatalosan is kapuit. A megnyitó ünnepségen a magyar Mikuláshoz csatlakozik egy időre lappföldi kollégája, a Joulupukki is. A két Mikulás egy Mikulás-egyezmény aláírását követően gyerekekkel közösen kapcsolja fel az Ország Karácsonyfájának fényeit. Az eseményre - a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége révén - siket gyerekek is meghívást kapnak, számukra a két Mikulás szavait és a dalokat is folyamatosan jeltolmács fordítja majd. A gyerekek ezt követően a téren beszélgethetnek néhány szót mindkét Mikulással. A megnyitót a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság zenekara kíséri.

Mikulás napjától december 20-ig a Mesevárosban a gyerekek és szüleik ügyességi és készségfejlesztő feladatokat oldhatnak meg, megismerkedhetnek a karácsonyi népszokásokkal, valamint a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó meséket hallgathatnak. December 20-án a szabadtéri foglalkoztató betlehemmé alakul át, ahol élő állatok lesznek láthatók a Fővárosi Állat- és Növénykert jóvoltából. A téren lehetőség nyílik az állatkerti állatok jelképes örökbefogadására is; a látogatók kedvenc állataik tiszteletbeli nevelőszülei lehetnek. Az örökbefogadással az állatkerti állatokat segítik, hiszen az így összegyűlt adományokat az állatkerti állatok takarmányozására, gyógyítására és egészség megőrzésére fordítják.

Hétköznapokon 18 órától a Mikulásház mellett felállított kisszínpadon népi bábjátékot láthatnak az érdeklődők, míg hétvégente napi három alkalommal varázsolják el a kicsiket és a nagyobbakat a közismert mesefigurák. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén naponta indul majd útnak a bejglisütő vonat. A kisütött bejgliket - amelyekből 40 métert tud elkészíteni a vonat egyszerre - az érdeklődők a helyszínen meg is vásárolhatják. Karácsonyi látványosságként tekinthetik meg emellett a téren a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által készített, két méter magas óriás mézeskalács-házat.

A Magyar Posta közreműködésével emellett helyi ünnepi postafiók nyílik majd a téren, ahol karácsonyi lapokat, egyéni - saját fényképes - bélyegeket árusítanak, és lehetőség lesz arra is, hogy a jókívánságokra ,,Ország Karácsonya" ünnepi pecsét kerüljön, melyet a Magyar Posta külön erre az alkalomra készített.

Hétvégenként - a hosszabb nyitva tartás mellett - különleges programok is várják a családokat. Szombatonként és vasárnaponként minden gyerek ingyenesen felülhet a karácsonyi Mikulásvonatra. December 6-án és 7-én délelőtt 11.00 órakor és délután 15.00 órakor Kemény Henrik bábmester ad elő bábjátékot, a Vitéz László Mikulás-változatát. December 13-án 14.00 órától óriás, kétméteres mézes süteményeket díszíthetnek a térre látogató gyerekek a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének támogatásával, december 20-án pedig egy drámatagozatos iskolai csoport betlehemes előadását tekinthetik meg a Kossuth térre érkezők.

Az adventi időszakban felnőttek és gyerekek egyaránt megkóstolhatják a téli, karácsonyi időszak jellegzetes ételeit és italait a Parlament előtt: többek között forralt bort, sült gesztenyét, sült tököt, kürtős kalácsot, hurkát és kolbászt, halászlét kínálnak majd az árusok. Az adventi étkek mellett magyar iparművészek, kézművesek által készített termékek -ékszerek, merített papíráruk, népi gyermekjátékok - közül is válogathat ki-ki a szeretteinek megfelelő ajándékot a fa alá.

Partnereink:
Magyar Posta Vezérigazgatóság - karácsonyi postafiók
Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - az Ország Karácsonyfájának felállítása, díszítése
Északerdő Erdőgazdaság Zrt. - az Ország Karácsonyfája
Honvédelmi Minisztérium - az Ország Karácsonyfájának szállítása
Fővárosi Állat- és Növénykert - állatsimogató és betlehemes
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete - óriás mézes sütemény díszítés


Az Ország Karácsonya rendezvényről további részletek a www.karacsony.freeblog.hu oldalon.