Kicsinyítés Nagyítás    vissza

5 éves Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete


Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete, az Északi-sarkot paprikás csirkével meghódító Lucullus Baráti Társaság (Lucullus BT) a napokban töltötte be működésének 5. évét. A jeles alkalomból az alapításkor felszolgált 28 fogásos kínai vacsorát rekonstruálták az Új Lanzhou kínai étteremben, Wang Qiang kínai mesterszakács interpretációjában.
Az elmúlt 5 évben mintegy 5000 vendég fordult meg a Lucullus BT 65 nagyszabású ínyencvacsoráján, 20 céges csapatépítő főzőkurzusán, több száz egyéni főzőtanfolyamán, 50 egyéb gasztronómiai-rendezvényén. Az egyesület 4 grandiózus gasztro-expedícióját (Paprikás csirke az Északi-Sarkon, Szilasfood-Góbi-expedíció, Tevetarhonya a Budapest-Bamako ralin, Dinner in the Sky főzés) 1233 db médiamegjelenés kísérte, a Lucullus BT az elmúlt 5 évben a hazai gasztronómiai és médiaélet meghatározó szereplőjévé, tartalomszállítójává vált.
A Lucullus BT rendezvényeit számos neves személyiség, celebrity tisztelte meg az évek során, így Váncsa István, Vágó István, Lőrincz L. László, Kasztovszky Béla, Pierrot, Somló Tamás, Falusi Mariann, Somi Panni, Varga Edit, B. Tóth László, Bozóki András, András Ferenc, Gianni, valamint a finn, indonéz, ausztrál, spanyol, pakisztáni, mongol, dán nagykövet asszonyok/urak, illetve kínai, belga, pakisztáni vezető diplomaták, hazai polgármesterek.

Tudatos építkezés, ragaszkodás a célokhoz
A Lucullus Baráti Társaság egyesület a semmiből épült fel. Eleinte ,,civil szerveződésként", majd evőklubként, ínyencklubként működött, végül gasztronómiai egyesületté vált. 19 fős közgyűlésével és 5 fős elnökségével az egyesület céljai az elmúlt 5 évben nem változtak: a Lucullus BT szerepet vállalt, hogy az étkezési kultúrák leghitelesebb képviselőit, éttermeit felkutassa és tapasztalatait az érdeklődőkkel megossza. Ugyanígy fontosnak tartják a hagyományok megőrzését, és a tradicionális konyhák megismertetését, hiszen így az emberek közvetlenebb kapcsolatot alakíthatnak ki múltukkal és ezáltal a jelenükkel is. A jövőben a Lucullus BT - eddigi tevékenységein kívül - sokkal nagyobb szerepet fog vállalni a hazai szakmai gasztronómiai kérdésekben is - mondta el Turóczi Gábor, az egyesület elnöke.
Ennek első lépéseként az egyesület egy kisebb tanulmányban fejti ki a véleményét a hazai gasztronómiai sajátosságokról, amit az elmúlt öt évben tapasztalt.

A tanulmány innen letölthető