5 éves Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete
|
Magyarország egyik legnagyobb gasztronómiai egyesülete, az Északi-sarkot
paprikás csirkével meghódító Lucullus Baráti Társaság (Lucullus
BT) a napokban töltötte be működésének 5. évét. A jeles alkalomból
az alapításkor felszolgált 28 fogásos kínai vacsorát rekonstruálták
az Új Lanzhou kínai étteremben, Wang Qiang kínai mesterszakács interpretációjában.
Az elmúlt 5 évben mintegy 5000 vendég fordult meg a Lucullus
BT 65 nagyszabású ínyencvacsoráján, 20 céges csapatépítő
főzőkurzusán, több száz egyéni főzőtanfolyamán, 50 egyéb gasztronómiai-rendezvényén.
Az egyesület 4 grandiózus gasztro-expedícióját (Paprikás csirke az
Északi-Sarkon, Szilasfood-Góbi-expedíció, Tevetarhonya a Budapest-Bamako
ralin, Dinner in the Sky főzés) 1233 db médiamegjelenés kísérte,
a Lucullus BT az elmúlt 5 évben a hazai gasztronómiai és médiaélet meghatározó
szereplőjévé, tartalomszállítójává vált.
A Lucullus BT rendezvényeit számos neves személyiség, celebrity tisztelte
meg az évek során, így Váncsa István, Vágó István, Lőrincz L. László,
Kasztovszky Béla, Pierrot, Somló Tamás, Falusi Mariann, Somi Panni,
Varga Edit, B. Tóth László, Bozóki András, András Ferenc, Gianni, valamint
a finn, indonéz, ausztrál, spanyol, pakisztáni, mongol, dán nagykövet
asszonyok/urak, illetve kínai, belga, pakisztáni vezető diplomaták,
hazai polgármesterek.
Tudatos építkezés, ragaszkodás a célokhoz
A Lucullus Baráti Társaság egyesület a semmiből épült fel. Eleinte
,,civil szerveződésként", majd evőklubként, ínyencklubként
működött, végül gasztronómiai egyesületté vált. 19 fős közgyűlésével
és 5 fős elnökségével az egyesület céljai az elmúlt 5 évben nem változtak:
a Lucullus BT szerepet vállalt, hogy az étkezési kultúrák leghitelesebb
képviselőit, éttermeit felkutassa és tapasztalatait az érdeklődőkkel
megossza. Ugyanígy fontosnak tartják a hagyományok megőrzését, és
a tradicionális konyhák megismertetését, hiszen így az emberek közvetlenebb
kapcsolatot alakíthatnak ki múltukkal és ezáltal a jelenükkel is. A
jövőben a Lucullus BT - eddigi tevékenységein kívül - sokkal nagyobb
szerepet fog vállalni a hazai szakmai gasztronómiai kérdésekben is -
mondta el Turóczi Gábor, az egyesület elnöke.
Ennek első lépéseként az egyesület egy kisebb tanulmányban fejti ki
a véleményét a hazai gasztronómiai sajátosságokról, amit az elmúlt öt
évben tapasztalt.
A tanulmány innen letölthető