Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Fõzelékek

Finom fõzelék.
Ehhez való zöldségalapot is lehet vásárolni, melynek tartalma zöldborsó, kockára vágott répa és karalábé. Az elõzõekben leírt módon fõzzük meg vízben, ízesítsük, majd tejfölösen habarjuk be. A habarásnál lisztet összekeverünk tejföllel, majd lassanként a forró lébõl szedünk hozzá, kavargatjuk, majd megint merünk hozzá. Ennek a lényege a hõközelítés, azaz a habarás szinte azonos hõmérsékletû az étellel, mikor hozzá öntjük, így a liszt nem csomósodik be.
A habarás után forraljuk bátran össze az ízeket, de arra ügyeljünk, hogy a fõzelék ne égjen le.

Sóska.
Nagyon egyszerû és gyors étel. A friss vagy fagyasztott sóskát fõzzük meg vízben, vagy tejes vízben, ízesítsük, de ne feledkezzünk el a cukorról sem. Miközben fõ, egy edényben olvasszunk fel vajat, adjunk hozzá apróra vágott fokhagymát, lisztet, s állandó kevergetés mellett pirítsuk aranysárgára. Kevergessük folyamatosan a forrásban lévõ sóskát, s nagyon lassan adjuk hozzá a vajas rántást. A folyamatos kevergetés nagyon fontos, mert különben a liszt összeugrik, és becsomósodik. Forraljuk tovább, míg a fõzelékünk bársonyos nem lesz.


Tökfõzelék
- a finomfõzelékhez hasonlóan készül, viszont elmaradhatatlan ízesítõeleme a kapor és az ecet.




Nyomtatás