Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Pekándiós - mandulás sütemény

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 csipet só, 12 dkg hideg vaj, 1 egész tojás

A töltelékhez: 10 dkg pekándió, 20 dkg mandula és 10 dkg mandula lapocska került bele, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, 5 dkg méz, 1 csipet só, 1 dl tejszín



Elkészítés: A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót és a hideg vajat elmorzsoljuk benne, majd a tojást is hozzákeverve összegyúrjuk a tésztát. A kinyújtott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe (25x30) tesszük, villával megszúrkáljuk és egy órán keresztül a hűtőben pihentetjük. Amíg a tészta pihen az egész mandulákat lobogó vízbe dobjuk 2 percre, majd leszűrjük és egyenként héjából kipattintjuk.
A pihentetési idő lejártávala tésztát előmelegített175 fokos sütőbe toljuk 15-20 percre. Közben egy edényben felolvasztjuk a vajat a cukorral és a mézzel, teszünk bele pici sót, és addig melegítjük, amíg a cukor elolvad és aranybarna színe lesz. Félrehúzzuk a tűzről és kicsit hűlni hagyjuk. Belekeverjük a tejszínt, majd hozzákeverjük a dió-mandula keveréket. A masszát az elősütött alapra öntjük és elsimítjuk. Visszarakjuk a sütőbe további 25 percre. Miután teljesen kihűlt éles késsel szeleteljük.