Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Túrógombóc új köntösben!

A túrógombóc senkinek nem újdonság. Viszont a gyerekek imádják, és sokszor lehet készíteni. Ha a túrógombócot nem pirított zsemlemorzsába forgatjuk, hanem kókuszreszelékbe, akkor a gyermekek még jobban fogják kedvelni. Nálunk kicsinek és nagynak egyaránt tetszett az újítás.


Én így szoktam készíteni: 50 dkg túrót villával összetörök, ezután beleforgatok 2 dl búzadarát, 2 db tojást, 4 ek cukrot és egy csipet sót. Egy pár órára (vagy egy egész éjszakára) beteszem a hűtőbe. Másnap vizes kézzel nem túl nagy kb. szilva nagyságú gombócokká formázom, kifőzőm. Amikor a masszát kiveszem a hűtőből és nem lehet formázni még teszek hozzá búzadarát (1-2 evőkanállal), de ezután is jó ha áll még 1 órát. Amikor kifőztük a gombócokat kókuszreszelékbe forgatjuk, majd vaníliamártással vagy eperöntettel tálaljuk.

Vaníliaöntet: 4 dl tej, 4 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 2 dkg liszt, vanília cukor (vagy vanília rúd), 1/2 ek vaj. A tejet a vanília cukorral felforralom. A porcukrot, a tojássárgáját és a lisztet kikeverem, felöntöm a vaníliás tejjel, újra felforralom és utána a vajat belekeverem. Forrón használom.

Eperöntet: egy csésze eper turmixolva, cukorral édesítve.