|
|
|
Duplán túrós torta
Elkészítése:
A margarint habosítsuk ki a porcukorral, majd adjuk hozzá a tojást, citromhéjat
a szódabikarbónát és felváltva fokozatosan a lisztet, tejet és túrót.
Ha összeállt a tésztánk, akkor a végén óvatosan keverjük bele a ribiszkét.
Sütőpapírral kibélelt 24 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába öntjük a tésztát.
Először 5 percig 190 °C-on sütjük, majd további 15-20 percig 150 °C-on.
Ha megsült, akkor félre tesszük és megvárjuk, hogy kihűljön.
A krém:
A túrót a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a vanília rúd belsejét
és a citromhéjat.
A tejszínt kemény habbá verjük és fokozatosan a túróhoz keverjük.
Zselatint olvaszthatunk és keverhetünk hozzá, ha lágynak érezzük a krémet.
A kihűlt tortakarikát visszahelyezzük a tortasütőformába és a túrókrémet
belesimítjuk.
A torta tetejét ribiszkével díszíthetjük.
|
|
Málnás - ribiszkés
tiramisu
Elkészítése:
A tojásokat a kristálycukorral kihabosítjuk és vízgőz felett forrás pontig
folyamatosan kevergetjük, majd levesszük a tűzről és kihűlésig tovább
keverjük.
A 3 dl tejet a porcukorral és a málnával összeturmixoljuk és ebbe mártogatjuk
bele a babapiskótáinkat, amelyekkel kirakjuk a tepsinket.
Ha kiraktuk a babapiskótákkal a tepsi alját, akkor málnával megszórjuk.
Erre jön majd a krém. A tojás ezalatt teljesen kihűlt és most verjük fel
a tejszínt kemény habbá.
A zselatint oldjuk fel 1 dl forró vízben.
A mascarpone sajtot a tejszínhabot és a tojáshabot lazán összekeverjük,
majd egyenletesen hozzácsurgatjuk a zselatint és azt is jól elkeverjük
benne.
Ha kész a krém, akkor felét simítsuk el a tepsiben.
Erre jön még egy sor málnás tejben megáztatott babapiskóta és málna.
Majd a maradék krémet is szétterítjük a tetején.
Villával behullámozhatjuk a tetejét.
Ezután hűtőszekrénybe tesszük.
Málna és ribiszke szemekkel díszítjük.
|
|
Tejszínes -
gyümölcstorta
Ha a tortakarikánk kihűlt kettévágjuk és a belső oldalait vékonyan megkenjük
áfonya dzsemmel.
Az alsó tortakarika köré visszahelyezzük a tortakarikánkat és a tejszín
3/4 részét belesímítjuk.
Áfonya dzsemet teszünk rá, majd a gyümölcsöket belenyomkodjuk. Ha fagyasztott
gyümölcsöket használunk, akkor érdemes a gyümölcsökre kevés étkezési keményítőt
vagy vaníliás pudingot szórni, hogy a nedvességet kicsit megkösse. A maradék
tejszínnel befedjük és ráhelyezzük a felső tortakarikát.
A torta külsejét a 2 dl felvert tejszínhabbal körbekenjük.
Kb. egy órára a mélyhűtőbe tesszük majd a felolvasztott csokoládéval leöntjük.
Gyümölcsökkel díszíthetjük.
|
|
Gyors epres torta
A margarint kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a
tojást és alaposan összedolgozzuk.
Hozzáadjuk a szódabikarbóna és a citromhéjat.
Ezután a tejszínt keverjük bele, majd a lisztet és
a tejfölt felváltva.
Egy 24 cm átmérõjû kapcsos tortaformába
öntjük a tésztát és a tetején egyenletesen
elosztva elhelyezzük a negyedbe vágott eperszemeket.
5 percig 190 C fokon sütjük, majd további 30-40 percig
közepes lángon. (150 C)
Ha beleszúrunk egy hurkapálcikával és nem
ragad rá, akkor jó.
Ha kész, akkor vegyük ki a sütõbõl és
hagyjuk kihûlni.
Porcukrozva, tejszínhabbal és eperrel díszítve
tálalhatjuk.
|
|
Epres sajt tortácskák
Elkészítése:
A margarint kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgáját
és jól összedolgozzuk vele.
Ezután belekeverjük a sütõporral elkevert lisztet,
majd fél deci tejet.
A tésztából egyenlõ halmokat rakunk a muffin
papírral kibélelt muffin sütõ formába.
Ezt 180 C fokos sütõben kb. 5 percig sütjük, majd
a krémet is ráöntjük a tortácskákra.
A krém hozzávalóit alaposan összekeverjük
és kész.
A krémmel együtt még 5-10 percig sütjük.
Ha már szépen feljött és arany színû,
akkor kész.Ha kihûlt, akkor megtisztított, fél-fél
eperszemmel díszítjük.
|
|
Rigójancsi
A piskótának elkészítjük a tepsit. Kizsírozzuk
- lisztezzük vagy sütõpapírral béleljük
ki, hogy ne ragadjon majd le a piskótánk.
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat
a cukor 3 részével, a vaníliás cukorral, vízzel
és az olajjal babosra keverjük.
A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral és a
sütõporral.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük,
majd hozzáadjuk a kristálycukor 1 részét és
még pár percig verjük.
A tojásfehérje habot lazán elkezdjük hozzákeverni
a tojássárgájához és közben a
lisztet is szitáljuk hozzá.
Simára keverjük, úgy hogy közben ne essen nagyon
össze a hab.
A kész tésztát a tepsiben egyenletesen szétterítjük,
majd elõmelegített sütõben 150 C°-on kb.
15-20 percig sütjük.
|
|
Valentin-napi szívtorta
Ha kihûlt vágjuk ketté és töltsük
meg ízlés szerinti ízesítésû
krémmel.
A pudingot készítsük el a szokásos módon,
majd ha kihûlt töltsük meg vele a tortát. Tetszés
szerint lazíthatjuk kihabosított vajjal vagy tejszínnel
is. Ezzel megtöltjük a tortát. Tegyük a tortát
hûvös helyre, hogy megdermedjen, majd kívülrõl
is kenjük be krémmel.
A marcipánunkat nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vastagra és
ezzel vonjuk be a tortát. A maradék marcipánt szinezzük
be és szaggassunk belõle szív formákat és
vízzel ragasszuk a tortára.
|
|
Feketeerdõ
torta
A tojásokat szétválasztjuk és a tojássárgáját
habosra keverjük a vaníliás cukorral és a cukor
3/4 részével. Hozzáadjuk a vizet. A kakaóport
és a sütõport elkeverjük a liszttel. A tojásfehérjét
kemény habbá verjük. Amikor a fehérje már
majdnem kész, hozzáadjuk a cukor 1/4 részét
és így habosítjuk tovább, amíg kemény
habot kapunk. A tojásfehérje habot lazán összekeverjük
a tojássárgájával. A lisztet eközben
folyamatosan adjuk hozzá. Tortaformába öntjük
és kisütjük.
|
|
Oroszkrém
torta
A kisült tortakarikát 3 részre vágjuk.
A vaníliás pudingot a tejjel és a cukorral elkészítjük
és kihûtjük.
A tejszínhabot kemény habbá verjük és
kevés porcukorral ízesítjük és kevés
olvasztott zselét csurgatunk bele hogy megõrizze állagát.
A kihûlt pudingot simára keverjük és belekeverjük
egy narancs reszelt héját, levét és a mazsolát.
Tripl-Sec aromával ízlés szerint ízesítjük.
A tejszínhab 3 részét lazán hozzákeverjük.
Ezzel a krémmel betöltjük a tortát és kívülrõl
is bekenjük vele. A maradék tejszínnel díszítjük
a tortát. Oldalát apróra vágott pisztáciával
panírozzuk be. A tortát naranccsal és csokoládéval
díszíthetjük.
Jó étvágyat hozzá!
|
|
Gyümölcssaláta
réteskosár
A réteslapokat felvágjuk 15x15 cm-es kockákra. 3-4
lapot olajjal enyhén megkenünk és egymásra helyezünk
elforgatva. Ezt muffinsütõ formába helyezzük úgy,
hogy kosár formát kapjunk.
Forró sütõben pár perc alatt kisütjük.
A gyümölcssalátához:
barack konzerv vagy befõtt,
ananász konzerv,
narancs,
és ízlés szerint bármi más is lehet.
Méz,
müzli,
1 doboz natúr joghurt,
dió
A joghurtot elkeverjük ízlés szerint mézzel
ezt ráöntjük az apró kockákra vágott
gyümölcsökre és müzlivel megszórjuk.
A réteskosárkákba töltjük és durvára
vágott dióval díszíthetjük.
|
|
Mákos - meggyes
kocka
Elkészítése:
1.a cukrot a tojással habosra keverjük
2.hozzáadjuk a tejet
3.a sütõport belekeverjük a lisztbe
4.belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába
5.a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk.
6.Jól elkeverjük
7.kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit
8.beleöntjük a tésztát
9.a meggyet lecsepegtetjük a levétõl, majd kevés
lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa
el
10.a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket
11.elõmelegített sütõben kb. 30 perc alatt megsütjük
150 C-fokon.
|
|
Csoki hab
A csokoládét kis darabokra törjük és egy
edényben meleg vízfürdõben felolvasztjuk.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük
a két kanál kristálycukorral.
A felolvadt csokoládét folyamatos kevergetés közben
belecsurgatjuk a tojásfehérjébe majd a vaníliás
cukorral ízesített felvert tejszínhabot is lazán
hozzákeverjük.
A kész habot egy óra alatt mélyhûtõben
lehítjük.
Kis desszertes tányérokra gombócokat formálunk
belõle és a maradék olvadt csokival meglocsolhatjuk.
Málnaszemekkel és ribiszkével is díszíthetjük.
|
|
|
|
Déli gyümölcssaláta
|
Rizskehely
|
|
|
Madártej
torta
|
|
|