Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Bébipulyka minden jóval töltve

Elõkészítés: 30 perc
Sütési idõ: 3 óra
1 adag: 920 kcal

Hozzávalók:
1 bébipulyka (kb. 4-5 kg)
15 dkg füstölt húsos szalonna
35 dkg fûszeres, sütni való házikolbász
20 dkg aszalt szilva
50 dkg gesztenye
8 alma
2 dl száraz fehérbor
1 dl húsleves (kockából is lehet)
1-2 ágacska friss rozmaring
6-8 zsályalevél
szerecsendió

bors
2 evõkanál olaj

A gesztenyét megmossuk, éles késsel bevagdossuk, és 5 percre forrásban lévõ vízbe dobjuk. Leszûrjük, majd még melegen megtisztítjuk. A pulyka hasüregét kibéleljük a vékonyra szeletelt füstölt húsos szalonnával, rozmaringgal és zsályával. Kívül-belül alaposan megszórjuk a sóból, borsból és reszelt szerecsendióból készült fûszerkeverékkel. A kolbászt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, egy kevés olajon megpirítjuk, és kibélelünk vele egy magas falú tepsit. A pulykát a kolbászágyra helyezzük, megöntözzük a borral, és elõmelegített sütõben, 240-250 fokon kissé megkapatjuk. Ezután csökkentjük a sütõ hõmérsékletét, alufóliával betakarjuk a tepsit, és a pulykát - ­súlyától függõen - 3-4 óráig sütjük. Közben többször meglocsoljuk a húslevessel és a keletkezõ pecsenyelével. Amikor a szárnyas félig megpuhult, mellé tesszük a tisztított gesztenyét, majd amikor már teljesen puha, hozzáadjuk a hámozott, cikkekre vágott almát meg a borban áztatott, kimagozott aszalt szilvát. A pulykát ekkor visszatoljuk a sütõbe, és most már fólia nélkül pirosra, ropogósra sütjük. A sültet pecsenyéstálra helyezzük, és körberakjuk a kolbászkarikákkal, a gesztenyével meg a párolt gyümölcsökkel. Meglocsoljuk a pecsenyelével, és burgonyapüré kísérettel adjuk az asztalra.

Borajánlatunk: száraz, fûszeres Tramini