Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Részeges meggyes koszorú

Elkészítési idõ: 2 óra
1 adag: 460 kcal

Hozzávalók:
25 dkg vaj
20 dkg cukor
4 tojás
4 tojássárgája
2 teáskanál reszelt citromhéj
10 dkg búzaliszt
15 dkg kukoricaliszt
5 dkg õrölt mandula
1 teáskanál sütõpor
4 evõkanál kakaópor
A krémhez:
70 dkg meggybefõtt
4 lap zselatin
fél l tejszín
2 zacskó vaníliás cukor
3 evõkanál rum
10 dkg tejcsokoládé
porcukor

Az idõben – legalább félórája – szobahõmérsékletre tett vajat habosra keverem, majd hozzáadok 10 dkg cukrot, az egész tojásokat, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A búzalisztet és a kukoricalisztbõl 10 dkg-ot elvegyítem a sütõporral, ezt is a tésztához adom az õrölt mandulával együtt, és alaposan összedolgozom a tésztát. A massza egyharmadát áttöltöm egy másik edénybe, a maradék kétharmadba a kakaóport keverem. A kakaós tésztát kivajazott kerek koszorúformába öntöm, egyenletesen belesimítom, majd befedem a maradék tésztával.
Elõmelegített, 180 fokos sütõben (gázsütõ 5. fokozatán) 45-50 percig sütöm. A sütõbõl kivéve óvatosan kiborítom, hagyom kihûlni, majd három lapra vágom.

A töltelékhez kimagozom a meggyet, lecsöpögtetem, összekeverem a maradék 10 dkg cukorral. Egy órán át állni hagyom, majd leszûröm a levét. A maradék 5 dkg kukoricalisztet összekeverem 3-4 evõkanálnyi meggylével. A többi meggylevet vízzel 2,5 dl-re hígítom, felforralom, és állandóan kevergetve hozzáadom a lisztes léhez. Ismét felforralom, 3-4 percen keresztül fõzöm, majd lehúzom a tûzrõl, és lehûtöm. Ebbe a masszába teszem a lecsöpögtetett meggybefõttet.

A tejszínt kemény habbá verem a vaníliás cukorral. A zselatint 10 percre 4 evõkanál vízbe áztatom, és olvadásig melegítem. Hozzáadom a rumot, majd belekeverem az egészet a tejszínhabba.

A gyümölcsös massza felét elrendezem az alsó süteménylapon. A tetejét 2 cm vastagon megkenem a vaníliás tejszínhabbal, majd óvatosan rányomkodom a második lapot. Elrendezem rajta a gyümölcsös massza másik felét, és ismét megkenem tejszínhabbal. Ráteszem az utolsó tésztát is, és a süteményt bevonom tejszínhabbal. Egy éjszakán keresztül hûtöm. A díszítéshez a csokoládéból szép hosszú forgácsokat faragok, megszórom vele a tésztát, és meghintem porcukorral.