Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Fekete rózsa


Elkészítési idõ: 90 perc
1 adag: 470 kcal

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütõpor
kevés szódabikarbóna
10 dkg margarin
1,5 dl tejföl

A töltelékhez:
20 dkg darált mák
2,5 dl tej
20 dkg liszt
1 csomag sütõpor
15 dkg margarin
25 dkg porcukor
1 nagy reszelt alma
1 citrom reszelt héja

A krémhez:
8 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
25 dkg margarin, 25 dkg porcukor

A mázhoz:
10 dkg étcsoki tortabevonó
2-3 evõkanál étolaj

A díszítéshez:
mandulaforgács

A hozzávalókat összedolgozzuk, hogy nyújtható tésztát kapjunk, majd 6 egyenlõ részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk 20×35 cm nagyságúra. Ugyanilyen méretû tepsi lisztezett tetején 175 fokon külön-külön megsütjük. A többi lapot is kinyújtjuk, és megtöltjük a következõ töltelékkel:
A lisztet a sütõporral összekeverjük, hozzáadjuk a tejjel elkevert darált mákot, a levétõl kinyomkodott almát, a reszelt citromhéjat, a margarint és a porcukrot. Az egészet jól összedolgozzuk, majd egyenletesen elosztva a tésztára simítjuk, és felgöngyölítjük õket, mint a bejglit. Sütõpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé helyezzük a tekercseket, és közepes hõfokon megsütjük. Ha kihûlt, egyben kiborítjuk a tepsibõl.
A krémhez megfõzzük a tejben a pudingot, kihûtjük, majd összedolgozzuk a porcukorral jól kikevert margarinnal. Ezután összeállítjuk a süteményt. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd egyben ráhelyezzük a tekercseket, amelyeket a másik adag krémmel befedünk (kicsit hagyunk belõle a sütemény oldalaira is). Ráhelyezzük a megmaradt lapot, amelyet csokimázzal vonunk be. Gõz felett megolvasztjuk a tortabevonót, és kevés étolajjal elkeverjük, hogy szép fényes felületet kapjunk. Az oldalát is megkenjük a maradék krémmel, és mandulaforgáccsal körbeszórjuk.