Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Aranysárga tyúkleves királynõ módra

Elkészítési idõ: 2,5 óra
1 adag: 500 kcal

Hozzávalók 6 személyre:
1 egész tyúk
30 dkg marhafartõ
1 borjúláb
2 sárgarépa
1 fehérrépa
3 dkg vaj
7-8 dkg rizs

bors


A tisztított, kizsigerelt, konyhakészre elõkészített tyúkot nagy levesesfazékba teszem a marhafartõvel és a tisztított borjúlábbal együtt, és kb. 3,5 liter vízben, fedõ alatt, lassú tûzön gyöngyöztetve, a megtisztított, fölszeletelt leveszöldséggel puhára fõzöm. Ha minden megpuhult, a leszûrt leves egy részével megpárolok 7-8 dkg tisztított rizst. A tyúkról elõször lefejtem a bõrét – ezt nem használom fel –, majd a csontokról a húst. A lefejtett húst apróra vagdalom, és kockázott vajat adok hozzá. Összekeverem a jól megpárolt rizzsel, húsdarálón átdarálom, majd egy kevés leves hozzáadásával szûrõszitán áttöröm. A leszûrt levessel föleresztem, ha kell, sózom, borsozom, s rövid idõre visszateszem.
A levest általában pirított zsemlekockával vagy apró zsemlegombóccal tálalom. A marhahúst és borjúlábat a fõtt zöldségekkel külön kínálom, ecetes tormát vagy paradicsommártást adok hozzá.