Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Piros bogyós márványtorta

Elkészítési idõ: 40 perc + hûtés
1 adag: 600 kcal

Hozzávalók:
A tortalaphoz:
3 tojás
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
6 dkg liszt
6 dkg étkezési keményítõ
1,5 teáskanál sütõpor
A gyümölcspüréhez:
6 lap zselatin
2 evõkanál meggyszörp
40 dkg mirelit piros bogyós gyümölcs (áfonya, eper, ribizli)
A krémhez:
7 lap zselatin
7 dkg cukor
1 citrom leve
50 dkg tehéntúró
5 dl tejszín


A tortalaphoz a tojásokat habosra verem a cukorral és a vaníliás cukorral, majd beledolgozom a keményítõvel és sütõporral összevegyített lisztet. A tésztát az alján kivajazott tortaformába simítom, és kb. 25 percig 180 fokon sütöm. A sütõbõl kivéve a tortaformában hagyom hûlni.
Míg hûl a tortalap, elkészítem a gyümölcspürét. A bogyós gyümölcsöket áttöröm, és két edényben, külön-külön felmelegítek 20-20 dkg gyümölcspürét, mindegyikben feloldok 3-3 lap zselatint. Egyikbe belekavarom a meggyszörpöt, s felhasználásig mindkettõt melegen tartom.
A krémhez a citromlevet felmelegítem 7 dkg cukorral és egy liter vízzel. Feloldom benne a zselatinlapokat, belemorzsolom a tehéntúrót, majd a kemény habbá vert tejszínt. A krémet elsimítom a tortalapon, a tetején szétosztom a kétféle pürét. Egy kanállal márványmintásra kavarom a tetejét. Fogyasztásig hûtõbe teszem. A tortát csillagcsõben végzõdõ habnyomó zsákból kemény habbá vert tejszínnel díszíthetjük tálaláskor.