Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Kapros-túrós profiterole

Elkészítési idõ: 60 perc
1 adag: 540 kcal

Hozzávalók:
Az égetett tésztához:
10 dkg liszt
3 tojás
1 dl olaj
1 dl víz
csipet só
A töltelékhez:
40 dkg tehéntúró
2 csokor kapor
4 dl tejföl
1-2 gerezd fokhagyma

2 dkg zselatin
3 dl tejszín


A vizet az olajjal meg egy csipet sóval felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet, és folyamatosan kevergetve lassú tûzön addig rotyogtatjuk, amíg a massza elválik az edény falától, majd hagyjuk langyosra hûlni. Ezután egyenként – mindegyikkel jól kikeverve – beledolgozzuk a tojásokat. A tésztát nyomózsákba töltjük, sütõpapírral bélelt tepsire kis gömböket nyomunk, és elõmelegített sütõben, 180-190 fokon megsütjük. A tepsin hagyjuk kihûlni.
A túrót alaposan kikeverjük az egyik csokor apróra vágott kaporral, 2 dl tejföllel, a zúzott fokhagymával meg egy kevés sóval. A fánkocskák alját kiszúrjuk, és nyomózsák segítségével betöltjük a kapros-túrós krémet.
A zselatint feloldjuk 1 dl meleg vízben. A tejszínt félkemény habbá verjük, belekeverünk 2 dl tejfölt, egy csipet sót, a másik csomag apróra vágott kaprot, végül hozzáadjuk az olvasztott zselatint. A fánkokat a tejföl sûrûségû mártásban megforgatjuk, egy mélyebb tálra halmozzuk, végül leöntjük a maradék mártással. A kapros-túrós profiterole önmagában is nagyon finom, de sült húsok mellé köretként is kínálhatjuk. Remekül illik hozzá a friss kaporból készült pesto.