Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Mandulás fánkocskák

Elkészítési idõ: 60 perc
1 adag: 300 kcal

Hozzávalók:
10 dkg szeletelt mandula
6 dkg vaj
1 teáskanál porcukor
1 csipetnyi só
15 dkg liszt
5 tojás
3 dkg étkezési keményítõ
1 tojássárgája
A krémhez:
3 dl tejszín
5 dkg porcukor
3 dkg mandula
2 teáskanál zselatin
1 evõkanál meleg víz


A vajat elkeverjük 2,5 dl vízzel, a cukorral meg a sóval, s egy fazékban felforraljuk. Beleszórjuk a lisztet meg a keményítõt, és addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény oldalától. Levesszük a tûzrõl, a masszát rövid ideig hûlni hagyjuk, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A tészta akkor jó, ha szép fényes, és könnyedén lecsúszik a kanálról. A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütõpapírral kibélelt tepsire halmokat nyomunk belõle. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, és megszórjuk durvára vágott mandulával. Elõmelegített sütõben, 180 fokon 20-25 percig sütjük, a sütõben hagyjuk langyosra hûlni.
A krémhez a tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd a meleg vízben feloldott zselatinnal együtt, habverõvel óvatosan a pörkölt, megdarált mandulához keverjük.
A fánkocskákat éles késsel középen vízszintesen kettévágjuk, nyomózsák segítségével beletöltjük a mandulakrémet, majd visszatesszük a kalapkákat. Tálalás elõtt finoman meghinthetjük porcukorral.