Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Ribizlikrémes fánk

Hozzávalók:
A tésztához:
5 dkg vaj
csipetnyi só
15 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
5 tojás

A töltelékhez:
50 dkg ribizli
10 dkg cukor
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 csomag vaníliás cukor
A mázhoz:
10 dkg porcukor
ribizlilé

A vajat 2,5 dl vízzel és a sóval egy fazékban felforralom. Beleszórom a lisztet meg a keményítőt, és addig keverem, amíg a tészta el nem válik az edény oldalától. Leveszem a tűzről, és beledolgozok 1 tojást. A masszát rövid ideig hűlni hagyom, majd egyenként belekeverem a többi tojást is. A tészta akkor jó, ha szép fényes, és könnyedén lecsúszik a kanálról. A masszát csillagcsöves nyomózsákba töltöm, és sütőpapírral kibélelt tepsire páros számú halmokat nyomok belőle. Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 30 perc alatt aranysárgára sütöm. A sütőből kivett fánkokat még melegen félbevágom, és hűlni hagyom.
A töltelékhez a ribizlit összekeverem a cukorral, és egy-két óráig állni hagyom, amíg a cukor elolvad. A gyümölcsöt lecsöpögtetem, levét felfogom. A tejszínt a habfixálóval meg a vaníliás cukorral kemény habbá verem, belekeverem a ribizlit, és hűvös helyre állítom. A ribizlis tejszínhabot csillagcsöves nyomózsákkal a fánkok alsó felébe töltöm. 10 dkg porcukorból kevés ribizlilével mázat keverek, a kalapnak szánt fél fánkok tetejét megkenem, majd amikor megszáradt, ráhelyezem a töltött fánkokra.
TRÜKK
Még mutatósabb lesz a süteményünk, ha a kalapkák tetejét megszórjuk durvára vágott natúr pisztáciával.