Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Szőlős lencsesaláta sonkakrémes pirítóssal

Elkészítési idő: 30 perc
1 adag: 270 kcal

Hozzávalók:
20 dkg lencse
1 jégsaláta
1-1 fürt piros és fehér szőlő
1 vöröshagyma
2 kávéskanál balzsamecet
2 babérlevél

olívaolaj
1 bagett
20 dkg gépsonka
2 evőkanál liszt
10 dkg vaj
1 dl tej
fehér bors
koktélparadicsom a díszítéshez

A lencsét 2 órára langyos vízbe áztatjuk. Leszűrjük, majd a megtisztított vöröshagyma, a babérlevél és egy kevés só kíséretében feltesszük főni. Amikor megpuhult, a saját levében hagyjuk kihűlni.
A szőlőt megmossuk, leszemezzük - a nagyobb szemeket kettévágjuk -, azután egy salátás tálban összekeverjük a leszűrt lencsével. Meglocsoljuk olívaolajjal meg balzsamecettel, végül lazán elkeverjük az apró darabokra tépkedett jégsalátával. A lencsesalátát tálalásig a hűtőbe tesszük.
A sonkakrémhez a vajat egy lábaskában felhevítjük, megpirítjuk benne a lisztet. Fölengedjük a tejjel, és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ekkor belekeverjük az apró kockákra vágott gépsonkát. Finoman megsózzuk - vigyázzunk, mert a sonka is sós -, magborsozzuk, és még melegen botmixerrel egyneművé keverjük. (Ne keverjük túl simára, nem baj, ha kicsit rusztikus marad.)
A bagettet felszeleteljük, egy kevés olívaolajon aranysárgára pirítjuk, majd evőkanállal mindegyik pirítósra egy-egy kupac sonkakrémet halmozunk. A szőlős lencsesalátával tálaljuk.