Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Tóthék Rákóczi túrósa

Elkészítési idő: 60 perc + 1 óra pihentetés
1 adag: 340 kcal

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
12 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1 dl tejföl
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
75 dkg tehéntúró
20 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
9 dkg zsemlemorzsa
4 tojás sárgája
A tetejére:
8 tojás fehérje
16 dkg porcukor

A sütőport beleszórjuk a megszitált lisztbe, hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a tojássárgáját, a tejfölt, a citromhéjat, majd az egészet összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral meg a vaníliás cukorral, azután jól összedolgozzuk az áttört túróval. A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk, beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon rózsaszínűre sütjük. Ezután rászórjuk a zsemlemorzsát, megkenjük a túrós töltelékkel, majd visszatéve sütőbe, készre sütjük.
A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verjük, és rásimítjuk a kész süteményre. A langyos sütőbe épp csak addig tesszük vissza a tepsit, hogy szépen rászáradjon a hab a tetejére.