Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Zserbó szilvalekvárral és mákkal töltve

Elkészítési idő: 60 perc + 3 óra pihentetés
1 adag: 330 kcal

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
17 dkg porcukor
15 dkg zsír
1 tojás
2,5 dkg élesztő
2 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tejföl
A töltelékhez:
30 dkg mák
15 dkg cukor
1 citrom héja
1 kis üveg szilvalekvár
A tetejére:
15 dkg étcsokoládé bevonó

Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. A tésztát jól összedolgozzuk, három egyenlő részre osztjuk, majd legalább 2 órán keresztül a hűtőszekrényben  pihentetjük.
A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat. A három részre osztott tésztát kb. 25 x 35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk. Az első lapot a tepsibe helyezzük, úgy, hogy ne érjen a széléig, mert a kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik. Bekenjük szilvalekvárral, és rátesszük a mákos töltelék felét. Ráhelyezzük a második tésztalapot, ezt is megkenjük lekvárral és mákkal, végül a harmadik lappal beborítjuk. Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét villával megszurkáljuk és, közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig annyit, amennyit elfogyasztunk. Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem esszük meg.