Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Pörköltös csiga

Elkészítési idő: 80 perc + kelesztés
1 adag: 620 kcal

Hozzávalók:
A tésztához:
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
csipetnyi só
1 kávéskanál cukor
2 dl tej
2 evőkanál étolaj
1 tojás
A pörkölthöz:
2 csirkemellfilé
1 vöröshagyma
2 evőkanál étolaj
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fűszerpaprika

őrölt bors
zsiradék a tepsihez

A cukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojással, az olajjal meg egy csipet sóval, és alaposan megdagasztjuk. A tetejét meghintjük liszttel, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a pörköltöt: az olajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, azután együtt pirítjuk tovább. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, megszórjuk fűszerpaprikával, és beletesszük az apróra vágott fokhagymát is. Kevés vizet öntünk alá, és a húst – időnként megkeverve – puhára pároljuk.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Megkenjük a langyosra hűtött pörkölttel (a szaftjából egy kicsit félreteszünk), majd a tésztát felgöngyöljük, és ujjnyi vastag karikákra szeleteljük. A csigákat kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk, és újra megkelesztjük. Meglocsoljuk a pörkölt levével, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.