Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Osso Buco

Hozzávalók 6 főre:

- 3 Borjú lábszár (kb.1/2 kg darabja)
- 1 ág friss rozmaring
- 1 köteg friss kakukkfű
- 1 babérlevél
- tengeri só és friss őrölt bors
- 2 dl Chardonnay
- 1 dl olívaolaj
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg csiperkegomba
- 20 dkg szár zeller
- 4 közepes paradicsom
- 1 dl paradicsompüré vagy paradicsomlé
- 2 narancs
- 1 citrom

Ez az Olasz főétel kiváló a hideg téli napokon. Próbáljuk a borjú lábszárat szeletelve venni, ha nem sikerül, akkor az egész darabokat le kell fagyasztanunk, majd húsfűrésszel 5-6 centis vastagra, csontostul keresztbe vágnunk. Ezek után lábszárakat kiolvasztjuk, majd fűszerezzük sóval, borssal és forró serpenyőben az olívaolajon, minden a két oldalát aranybarnára pirítjuk. Magas szélű sütőtepsibe sorba helyezzük a lábszár szeleteket, és félretesszük. A sárgarépát, a hagymát, a zellert, a paradicsomokat 1/2 cm -es kockákra, és a gombákat félbe vágjuk. Egy méretes serpenyőben, vagy közepes lábasban felhevítjük az olíivaolajat, rádobjuk a hagymát, pár perc múlva a sárgarépát és a zellert is. Öt percig erős tűzön kevergetjük, pároljuk. Rádobjuk a gombát, a finomra vágott friss fűszereket, hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a paradicsomlevet vagy pürét, a narancsok reszelt héját és a levét is. Még öt percig pároljuk, majd a tűzről levéve a zöldséges raguval beborítjuk a borjú lábszárat, úgy, hogy azok elmerüljenek a raguban, ráöntjük a fehérbort és alumínium fóliával letakarjuk. Közepes sütőbe tesszük, és lassan pároljuk. Egy óra elteltével megnézzük, ha a levünk elpárolgot, akkor vízzel pótoljuk, visszatakarjuk és tovább sütjük. Az Osso Buco sütése eltarthat 2.5-3 órát is 180C fokos sütőben! Valójában akkor van kész, amikor a csontról könnyedén lefordul a hús, ezért is érdemes óvatossan lapátkanállal tálalni, nagyobb méretű mélytányérban, úgy hogy minden hús darab közepén ott ágaskodjon a velôs csont. A szaftos ragut rákanalazzuk a húsok tetejére. Az Olaszok tésztával eszik, nekem tejszínes-sajtos risottóval vagy pedig lágyra főzött ploentával ízlik. Ragunk legyen ízletes, tartalmas, és ha csípősen akarjuk, hintsük meg szegedi erőspaprikával! Reszelt citrom héjjal dísztjük és vörösborral kínáljuk.