Méreg mindenhol ahova nézel 2.! 
       
      
        
            | 
         
       
      Tehenek, csirkék, malacok mind karámba, ketrecbe zsúfolva nevelkednek. 
        Minimális a mozgáslehetőségük, életük legnagyobb részét trágyától teli 
        medencékben élik le, nincs alattuk alom, így nincs pihenés, nyugodt élet 
        sem. Az étel, a víz mechanikusan kerül az orruk elé és amikor elérik a 
        kivánt súlyt, könyörtelenül véget ér szánalmas életük. A mészárlás kegyetlenül 
        zajlik, legtöbb esetben a marhák még élnek a szétnyitás pillanatában! 
        Egyre ritkább a természetes, tisztességes állattenyésztés, a legeltetés, 
        a fűvel, szénával esetleg darával táplálás. A marha nem arra lett kitalálva 
        hogy állati maradványt (dög húst), vért, csirkeürüléket, darált újságpapírt 
        egyen. Jól olvasta a kedves olvasó, csirke telepekről begyűjtött trágyáról 
        beszélek, amit fűrészporral, öreg újságpapírral, vérrel fűszereznek. Arkansas 
        állam 1994-ben 1.5 millió kilogramm csirketrágyát etettet meg tenyészállataival. 
        Az USA-ban 1997-ig, a marhák 75%-a volt állati maradvánnyal táplálva. 
        Ebbe beletartozik a menhelyekről begyűjtött döglött macska és kutya is. 
        Ez nem mostanában volt, mégis csak találgathatjuk, hogy manapság mi a 
        táplálékuk akkor, amikor a kukorica kevés és drága. Ahhoz, hogy a marha 
        ízletesen márványos, Salm onella vagy E.coli O157:H7 mentes húst adjon, 
        nemcsak természetes, cellulózban gazdag táplálékot kell fogyasztania, 
        hanem nyugalomban, tiszta körülmények között kell nevelkednie. 
        E.coli O157:H7 egy mutált verziója az emberi emésztőszervekben is megtalálható 
        E. coli baktériumnak, védelmet nyújt káros kórokozók ellen, elősegíti 
        az emésztésünket, vitamin lebontásunkat. Ennek ellenére közeli rokona: 
        az E.coli O157:H7 egy nagyon veszélyes és halálos baktérium. Nem minden 
        fertőzött ember betegszik meg. Vannak olyanok akik letudják a fertőzést 
        egy közepes hasmenéssel. Legtöbb esetben egy kemény hasüregi görcs, vizes 
        és véres hasmenés, hányás, láz követi ami megszünik egy hét alatt. Akkor 
        halálos amikor a verotoxin vagy a shiga toxin (mérgek) a megfertőzöttek 
        vérrendszerébe kerülnek. Az esetek 4%-ában történik ez meg. Itt Amerikában 
        hemolytic uremic syndrome (HUS)-nak nevezik. (Leáll a máj működése, anémia, 
        belső vérzés, majd meghal a fertőzött ember. A megfert őzött fiatalok 
        5%-ánál okoz halált, vannak akik túlélik, de legtöbb esetben megvakulnak 
        vagy agykárosodást kapnak.) 
        A küzdelmet az E.coli O157:H7 baktérium ellen az nehezíti hogy sav, só 
        és klór álló. Megél a tengervízben az édesvízben, a konyha asztalon. Darálók 
        késein 4 napig, nedves környezetben pedig hetekig szaporodóképes marad. 
        A fagyasztást is túléli és körülbelül 80 Celsiusig a forróságot is. Ahhoz 
        hogy ételmérgezést kapjál Salmonella-ból és egyébb káros baktériumokból 
        viszonylag nagy adagot kell hogy elfogyassz, minimum 1 millió organizmust. 
        Az E.coli O157:H7-ból nem több mint 5 organizmus is elegendő a fertőzéshez. 
        Egy pici darab rosszúl hőkezelt hamburgerhús a halálodat okozhatja. Mindenki 
        veszélyeztetett, de főként 5 éves korig a gyerekek, az idősebbek, vagy 
        pedig azok akiknek az immunrendszerük gyenge. Úgy kell elképzelni ezt 
        hogy kedden a gyereked megbetegszik, pénteken már vér folyik belőle, az 
        orvosok csöveket kötnek rá hogy megmentsék, de hiába az egéssz mert nem 
        tudnak mit tenni. Gyereked vasárnapra meghal. 
        1982 előtt keveset tudtunk erről a halálos baktériumról, egy évtizeddel 
        később a "bogár" újra felpattant, egy amerikai Jack in the Box 
        gyorsétteremben, ahol százak fertőzödtek meg. 4 kisgyerek életébe került. 
        Az E.coli O157:H7 baktérium volt az oka számos húsvisszavonásnak. 1997-ben 
        a Hudson Foods húsfeldolgozó üzem botrányakor 35 millió pounds (kb.17 
        millió kg) darált marhahúst vontak be. 2002 nyarán a ConAgra húsüzem Colorado-ban 
        önkéntesen visszavont 3354 ezer pounds darált húst. Három héttel később, 
        kiterjesztették 18 millió pound-ra. (46 ember betegedett meg.) A fertőzött 
        18 millió pound fertőzött húsból csak 3 milliót találtak meg. 2008 február 
        közepén megtörtént a történelem legnagyobb mirelit hamburgerhús bevonása. 
        Ekkor 143 millió pound (közel 80 millió kg.) húst vontak be. 
        A utóbbi húsbotrány szikrája akkor pattant ki amikor egy névtelen vegetáriánus 
        állatvédő nyilvánosságra hozta azokat a filmeket amiket a Los Angelestől 
        pár órányira található Chino Hills kisváros húsfeldolgozójában készített. 
        A személyiségét -nem véletlenűl- féltve örző úriember munkásként szegődött 
        a húsüzembe, majd titokban -az életét kockáztatva- egy gomb nagyságú kamera 
        segítségével, rögzítette azt a szörnyűséget, amit soha sem gondolt hogy 
        valaha látni fog. Az egész napos kimerítő munka után visszament a hotelszobájába 
        és aludni sem bírt attól amin egész nap átment. Megvágta a filmet, majd 
        a tekercset a szoba páncélszekrényébe tette, félve attól hogy megtalálja 
        valaki. Így ment ez heteken keresztül.  
        Video: Targoncával továbbgurított tehetetlen állatok, erőlködve próbálnak 
        menekülni a brutalitástól. Az egyiknek a lába térdben van eltörve, igy 
        próbál továbbukdácsolni, sikertelenül. Amikor a targonca sem bír vele 
        erős vízsugárral spriccelik a pofáját, majd árammal ütik. A brutalitás 
        célja az hogy felálljon az állat és begyalogoljon a vágó dobozba. Jön 
        a következő film ahol egy husánggal csépelik a földön fekvő tehetetlen 
        tehenet és az egyik "kedves" fiatalember arról is gondoskodik 
        hogy az állat fejét, szemét is megszurkálja. Ezek a felvételek közvetlen 
        a mészárlás előtt készültek, a marhák-tehenek mindegyike életben volt 
        még. Az amerikai törvények szerint, egészségi okokból tiltott a földön 
        fekvő tehetetlen állatot élelmiszernek feldolgozni. Mivel ez a törvény, 
        e- miatt figyelt fel az egészségszervezet és a média ezekre a felvételekre. 
        A botrány 80 millió kg. hús visszavonásával folytatódott. Pár nap elteltével 
        pedig egy időre bezárták a húsüzemet. 
        Arról is beszámol a videó hogy a vágóhidakra beteg, tejet már nem adó 
        teheneket visznek, kockáztatva ezzel milliók egészségét. Egyes becslések 
        szerint Amerikában a darált húsból készült hamburgerek 1/4-e származik 
        beteg tehenek húsából. 
        Az ügy nagy port kavart, ám mint minden csoda: 3 napig tartott, aztán 
        gyorsan a szőnyeg alá söpörték az egészet. Az üzem vezetősége elnézést 
        kért, nemsokkal később újra indultak az üzemi darálók is, mintha mi sem 
        történt volna. Szánalmas dolgok ezek. A brutális videók a YOUTUBE-on láthatóak, 
        a www.youtube.com weboldal keresőjébe írjuk be azt a szót hogy "Chino 
        Meat" vagy pedig "Maximum Humans Can Do". A filmeket nagyon 
        nehéz végignézni. Komoly megrázkódtatással jár. Én is csak azért néztem 
        végig mert írni akartam róla. 
        A vízhang az interneten a következő volt. Az emberek legnagyobb többsége 
        megsajnálta az állatokat, de nem változtatna a dolgokon mert fél, hogy 
        felszökik a steak ára. Egy nyugdíjas húsüzemi dolgozó véleménye szerint 
        a videók egy megszokott rutinszerű vágást mutatnak csak be, amiben semmi 
        új dolog nincs. Ez a fajta bánásmód évtizedek óta megszokott a vágóhídakon. 
        Azt is elmesélte, hogy volt olyan amikor az állatok megrémültek és kirohantak 
        a mezőre, majd a húsüzem dolgozói traktorokkal vadászták le a menekülő 
        marhákat, teheneket. Van olyan is hogy a vágásra láncon húzzák be a kimerült 
        állatokat.  
        A baj az, hogy a nagyüzemi vágóhídak nem a minőségre hanem a mennyiségre 
        törekednek. A USDA (United States Department of Agriculture -olyan mint 
        az ÁNTSZ) a mai napig, a piacra dobott húskészítményeknek csak 0.05-át 
        vizsgálja meg. Az ellenőrzés úgy zajlik, hogy a hatalmas konténer darált 
        hús tetejéről levesznek egy kémcsőnyi mennyiségű mintát, majd ha nincs 
        nyoma a fertőzésnek akkor mindenki boldogan megy tovább a dolgára. Ha 
        problémát találnak akkor megkezdődik az intézkedés, de bármilyen mennyiségű 
        is a szennyezett élelmiszer, az USDA megpróbál mindent titokban tartani 
        és a felelősséget másra hárítani. Legtöbb esetben a húsfertőzést (a nagyobb 
        botrány elkerülése végett) a húsüzem önszántából hozza nyilvánosságra, 
        majd önszántából kezdi meg a húsvisszavonást. 
        1994 novemberében a Clinton kormány törekvése a szigorúbb, kémiai alapokon 
        nyugvó ellenőrzési rendszer bevezetésére, megbukott a kongresszusban. 
        Mind a gyors étterem láncok, mind a hús feldolgozó üzemek óriási pénzzel 
        támogatták a Republikánus jobb oldalt, így a szigorítás elmaradt. 1987 
        és 1996 között Phil Gramm -texasi republikánus- több anyagi támogatást 
        kapott az említett vállalatoktól mint az összes többi szenátor egybevéve. 
        Gramm tagja a Szenátus Mezőgazdasági Bizottságának, nevét az Enron Botrány 
        idején is hallhattuk. Az érdekesség kedvéért: felesége Wendy Lee többek 
        között az egykori Iowa húsfeldolgozó üzem (most Tyson a neve és a világ 
        legnagyobb húsfeldolgozója) és az egykori Enron Bizottság tagja. Ha erről 
        több információt kíván valaki, akkor forduljon Eric S chlosser "Fast 
        Food Nation" könyvéhez, abban részletesen le van írva a story. 
        Amit én próbálok támogatni az egy "kinder, gentler" bánásmód 
        ezeknek az Isten teretményeinek. Nem csinálom ezt tökéletesen, de mostantól 
        egyre kevesebb húst eszem, abból a célból is, hogy megóvjam a jegyzettömbömet 
        az állatos történetektől. A húst amit a kuncsaftjaim fogyasztanak mindig 
        a farmererektől szerzem be. Az csak egy bonus, hogy ezek az állattenyésztők 
        megbízhatóak és nem etetik az állataikat hormonokkal, antibiotikumokkal, 
        így az elfogyasztott hús egészséges. Szeretem a húst, lemondani soha sem 
        akarok a húsevésről és arról, hogy "ne tömjük a libát" nem szívesen 
        hallok. Szakács vagyok, így valamilyen szinten én is "gyilkosnak" 
        számítok. Egy vastag szelet hátszinnél vagy egy szaftosra sült libamájnál 
        nem sok mindent tartok ízletesebbnek. Mégis úgy érzem, hogy kevesebbet 
        szenvednének az állatok, ha tisztességesebb körülmények között fejlődnének 
        és élhetnék le rövid életüket, és némiképpen csökkenne a hús iránti kereslet. 
        
      Chef Laszlo 
        Május 13. 2008. 
        Santa Monica, CA  
        
     |