Chef László életpályája - 2. rész 
       
      Egyik télen a Chiemsee partján már fizetésért dolgoztam egy magyaros 
        jellegű családi étteremben. A német kisváros neve Gollenshausen volt. 
        Arra nem emlékszem kristálytisztán, hogy miként kerültem oda és hogy miért 
        éppen a téli pangásra -nem tudom; lehetséges, hogy a nyári szezonra akartak 
        betanítani, ami a konyha méreteiből itélve igencsak forgalmas lehetett. 
        Szerencsémre nyárig nem maradtam, de a kaland annyit megért hogy évek 
        után is mosolyogva gondoljak vissza. 
        A tulaj szakácsművészetéről annyit, hogy a rotyogó töltött-paprikájának 
        eltorzult íze évekig kisértett a rémálmaimban. A fűszerpaprikát is hiába 
        hozatták Szegedről, a pörköltön kevesett segített és még a színét sem 
        tudta befolyásolni, mert olyanra égették, hogy ahhoz képest a jóféle mányoki 
        brikett olyan volt, mint a frissen hullott hó. 
        Ifjonc voltam, talán tizenkilenc éves lehettem és utáltam ezen a helyen 
        dolgozni. Főként azért, mert mindig éheztem és kihasználtak. Az éhezésről 
        annyit, hogy az evés, -mint olyan- a dolgozók között (egyszerűen) nem 
        volt divat és ebbe még a konyhai kóstolgatás is beletartozott! Arról nem 
        szivesen beszélek, hogy a szakács-teendőimhez hozzátartozott a férfi WC 
        takarítása is, ami azért maradt rám, mert a takarítónő -spórolásból- csak 
        heti kétszer jött. A piszuár-súrolás bonyolult technikájáról a sváb főnököm 
        szinte minden másnap oktatást tartott. Fanatikus aggodalmai a kefék sorrendbeli 
        használata körül koncentrálódtak. Máig is becsülöm, hogy átadta tudásának 
        legjavát! 
        Az egyik szabadnapomon kölcsönkértem az étterem biciklijét és 20 kilométerre 
        letekertem Traunstein külvárosába, hogy melátogassam Simonet, azt a kislányt, 
        akivel a balatonföldvári Juventus Disco sötét parkjában esküdtünk egymásnak 
        örök szerelmet és hűséget. Az ajtót az anyuka nyitotta ki, aki mit sem 
        tudott lánya balatoni "rémtetteiről". Idővel Simone is előkerült, 
        és azonnal letagadta, hogy ismer. - Hát, igy múlik el a gyorsan szerzett 
        dicsőség! 
        Németországi kalandjaim édesapám látogatásával végződtek, aki messiásként 
        érkezett -annak ellenére, hogy kezében a katonai behívómat lobogtatta. 
        Így lettem két hét múlva a nemzet katonája. A Zách utcába vonultam be, 
        ami a németországinál sokkal jobb helynek bizonyult. Hétköznaponként a 
        konyhai élet hajnali 3-kor kezdődött. Óriási üstökben -1200 főre- kisebb 
        nagyobb sikerrel kotyvasztottunk, legtöbbszőr babot. A napi 24 zsák krumpli 
        és a borsodi újoncok társasága elegendő időt biztosított még a fegyelmezetlen 
        magatartás magasszintű gyakorlására is, ami nem egyszer számos bonyodalomba 
        sodorta az egész konyhai állományt. Az öltöző-szekrényeinkben -honnan, 
        honnan-nem- szépen gyűltek a csereeszközként felhasználható és konvertibilis 
        fizetőeszköznek bizonyuló élelmiszerek. Ezek szabad mozgást biztosítottak 
        még a főbejáraton is, legyen az akár a "Honvédelem Napja"! 
        A honvédségnél szakácsnak lenni nem csak az éhezés megszünését jelentette, 
        hanem már bizonyos felsőbbrendűséggel is járt. Ez miatt úgy véltük, hogy 
        a sorakozókon teljesen felesleges megjelennünk. A tiszti kar sajnos nem 
        akceptálta ezen véleményünket és ez rövid úton átvezényléshez vezetett. 
        A -bánatára- velünk foglalkozó tiszt Balatonlellére tanácsolt, ahol egy 
        kisebb laktanya, egy mérges, szigorú arcú és szigorúan alkoholista parancsnok 
        fogadott. 
        Maroknyi-kis honvédcsapatunk és jómagam feladatai közé elsődlegesen a 
        Budapesten megszokott rend helyreállítása, másodsorban az itt nyaraló 
        tisztekre és a családtagjaikra való főzés tartozott. Minden energiánkat 
        bevetettük, hogy magunkat és "A Dolgozó Népet híven Szolgáljuk"! 
        Ez az intézmény az egyike volt azoknak, ahol kipihente harci fáradalmait 
        a Magyar Néphadsereg tisztikara és annak családtagjai. 
        Hogy szerény tudásomhoz mérten, én is hozzájáruljak valamilyen szinten 
        a nemzetvédelemhez, az egyik ezredes 185 magas, gyönyörűen túlarányos 
        és rendkívül csinos lányával (Helga) a Balatonról a Tisza partjára szöktem, 
        ahol három napig édes nyugalomban sátorozgattunk. 
        Még jó ideig bírtuk volna a "titkos kiküldetést", ám az egyik 
        nap a kemping hangosbemondóján hallom a nevem és a rövid üzenetet: "Azonnal 
        gyere haza mert köröznek, mint katonaszökevényt!" Mit volt mit tenni, 
        hazamentünk. Tekintettel az ezredes lányára (aki egyébként el volt már 
        jegyezve!) az ügyből csak enyhe dorgálás és újabb, azonnali átvezénylés 
        lett. 
        Így kerültem Mátraházára. Nem is volt rossz, mert vége volt már a balatoni 
        nyárnak és lassan közeledett a síszezon! Mindig volt jövőképem, így csak 
        örülni tudtam az áthelyezésnek. Mátraházán a pazarlást már olyan szinten 
        űzte a honvédség, hogy -ha hiszik, ha nem- még tanulni is lehetett valamit! 
        Volt egy méretes szoba ahová a herendi és zsolnai készletek garmadája 
        volt elzárva (sokmilliós értékben), amit csak akkor használhattunk ha 
        az ún. fejesek jöttek. Az étlap mai szemmel tekintve is nívós volt: fácán 
        és libamáj ételek-gyönyörű köretekkel kisérve-, a szilveszteri bálra tízesével 
        sültek a szopósmalacok, kiváló saláták, hozzáillő italok,stb. Egy élmény 
        volt, hogy nem kellett spórolni semmivel, minden elérhető volt korlátlan 
        mennyiségben és a minőségre sem lehetett a legkisebb panasz sem! 
        (Már sajnálom, hogy ilyen rövid ideig voltam katona, mert annyi igyekezettel 
        ami bennem volt, -büntetésből, állami pénzen- elkerülhettem volna tán 
        még a Bermudákra is friss kókuszt szedni a bennszülött törzsfőnök lányaival!) 
        Az egy éves vitéz életet két hónap Gundel és az első amerikai kalandozásom 
        követte. 
      Chef Laszlo 
      Február.14.2008 Santa Monica, CA 
      folyt. köv. 
        
        
       |