|  
       Chef László életpályája - 3. rész 
 1993 volt, hideg-havas tél amikor megérkeztünk a Payette tó déli csücskében található McCall kisvárosába, Idaho államban. A napokig tartó autóutat Kaliforniában még meleg napsütésben kezdtük, átszeltük Nevadát, Oregont, majd Boise főváros-tól már jeges szerpentineken kanyarogtunk felfelé vagy 100 mérföldet a nővérem házáig. Gyönyörű helyen, a rozoga öreg ház közvetlenül a tó partján, a falu szélén volt. Veronika, az idősebb lánytestvérem 1991-ben költözött az Egyesült Államokba. Férje John Maydeck (aki híres a BBQ oldalasáról) Kaliforniában született. Mivel mindketten jobban szerették a természetet mint a nagyvárosi életet és John édesapja Robert is a közelben -Boise-ban élt, úgy döntöttek hogy Kaliforniából az idahoi hegyekbe költöznek, McCall-ba. 
 Ez egy tipikus erdei kisváros, a Sziklás Hegység nyugati részében,(szinte 
        az isten háta mögött) órási hegyekkel, völgyekkel, fenyőerdőkkel körülvéve. 
        Rengeteg a sebesen rohanó erdei patak, amikben hemzseg a pisztráng és 
        a lazac. A lakosság főként vadászatból és favágásból él. A Payette tó 
        krisztálytiszta (olyan mint a Lake Tahoe csak kisebb), reggelente a vadlibák 
        feltotyognak a teraszra a tópartról, így nem kakas-kukorékolásra, hanem 
        a gágogásra ébredsz. 
 Többnyire egész nap az erdőt jártuk, hordtuk haza a tüzelőfát, horgásztunk, 
        vadásztunk, száguldoztunk a motorosszánokkal és ha azt mondanám hogy a 
        patakokból kézzel is fogtunk lazacot akkor biztos vagyok benne hogy senki 
        sem hinné el, pedig így volt. Egy aranybányát is meglátogattunk ahova 
        kötélen ereszkedtünk le. A bánya tulajdonosa (Jim) mintaként kimosott 
        egy adag aranyat, majd mikor beteltünk a látványától, kilöttyintette a 
        földre, csak úgy (lazán) mint mikor a borász löttyinti ki a kóstolópohárból 
        az öblitővizet. Nem kell megijedni az öreg Jim nem pocsékolt el sok aranyat! 
        Hogy kedveskedjen (főleg az anyukámnak) a búcsúzáskor apró üvegecskében 
        átnyújtott pár szem aranyrögöt ajándékba. A tél így telt el, ebben a vadregényes 
        környezetben. A napi kalandozásból mindig koszosan, tele élménnyel tértünk 
        haza. Esténként összeült a család, jókat nevettünk, vagy csak bámultuk 
        a kandallóban pattogó félméteres rönköket. 
 Hogy tökéletesen asszimilálódj érkezz meg naponta kétszer egy fa-tuskóktól 
        roskadozó, rozoga, barna pick-up teherkocsival abba a "nívós" 
        késdobálóba amit McCall Brewing Company-nak hívnak. Ez a sörfözde (saloon) 
        az egyik központi hely, ami már a reggeli órákban benépesedik. Ha esetleg 
        este is visszatévedsz, készülj föl, hogy ugyanazokba a favágó kinézetű 
        alakokba botlasz, mint reggel, azzal a különbséggel, hogy lassabban fordítják 
        a fejüket a nyikorgó lengőajtó irányába. 
 A fast food választék: hot-dog, Big Mac, burrito, hasábburgonya chillis babbal, vastagon sajttal a tetejére olvadva. Talán ezzel a gyors felsorolással ki is merítettem az összes népszerű fogást amire az amerikai büszke lehet. De itt van még az ország igazi specialítása: az eltorzult rántotthús, amit Country Fried Steak-nek neveznek. Egy alaktalan marha szeletet képzelj el amit akkor is mélyfagyasztott ha étteremben eszed! Kezdésként a húst keresztül nyomják a húspuhító gépen. Ettől az állaga darálthús jellegűvé válik, amit a tojás és a zsemlemorzsa elhagyásával, csak lisztbe mártva paníroznak, de vastagon. Ha úgy döntesz hogy az étteremben a gravy-t (folyékony gumi jellegű mártás, amit a sütéskor megmaradt zsírból liszttel sűritenek) nem rá, hanem mellé kéred, (ettől a felszolgáló mindig megriad) akkor készülj fel, hogy a bundáján csak megfeszítve juthatsz keresztül. Amerika nem lenne a világ vezető hatalma ha nem talált volna megoldást erre az apró problémára is, ezért ezt az ételt még akkor is a nagy kaliberű steak késsel szolgálják fel, ha a gravy-t megszokottan a tetejére kapod. Lehet, hogy csak ezért szerepel az étel nevében a steak szó? Nem tudom, viszont fogadd meg a tanácsom és ahogy megkapod az itt felsorolt ételek bármelyikét, azonnal kezdj neki az evésnek! Ha vársz egy kicsit, vagy lassan nyámmogsz rajta, akkor ehetetlen gumivá változik!A frissen fogott halak és a vadak kivételével, minden amit ettünk méreg volt. A sárgarépától kezdve a kőkemény paradicsomig, a permetes gyümölcstől és salátától a pirosra festett húsig. A szervezetünkben felhalmozódott mérget komoly erőkkel sem tudtuk feldolgozni. A család női tagjai elkezdtek narancsbőrt ereszteni, ami a népesség körében teljesen megszokott. (Welcome to America!) 
 Ennek ellenére nagyon szerettem volna tovább maradni (mármint az országban) 
        és ahogy visszautaztunk Kaliforniába megkértem a sógoromat hogy segítsen 
        munkát találni. A nyelvet még most sem beszéltem és két héten belül a 
        repülő is indult volna haza. Az elszántságom nagy volt, mindig vágytam 
        rá, hogy egyszer valahol majd szerencsét próbálok. A sógorom egyik délután 
        elvitt Saratogába és bemutatott a 25 éve üzemelő, roppant előkelő Plumed 
        Horse nevű étterem francia főszakácsának (Patrick Farjas). Elmondtuk a 
        szokásos tanulnivágyós történetet, majd Ő (látva az elszántságomat) nagyon 
        együttérzően azt mondta, hogy bevesz három hétre, az angol miatt meg ne 
        aggódjak mert a konyhán mindenki franciául vagy spanyolul beszél! 
 A nyarat ledolgoztam az éttermünkben (Fekete Híd Fogadó) és a nyári szezont rekord forgalommal zártuk. A 3.5 hónap alatt 11 ezer főételt szolgáltunk fel, akkor amikor a környék többi étterme pangott az ürességtől. A BBQ oldalasunkkal és a csilis babunkkal megöltük a konkurenciát. Kialakult, hogy a balatoni nyarak után mindig visszajöttem Kaliforniába, -a Plumed Horse-ba dolgozni, már rendes munkabérért. Igy volt ez 1998-őszén is, de a következő nyárra már "elfelejtettem hazamenni". Ekkor vette kezdetét az igazi amerikai kalandozás. Ez nem nevezhető éppen felhőtlennek és ezért nem minden részére mondhatjuk azt sem, hogy: példaértékű! A következő részeket nem is merem ajánlani a konzervatívabb életfelfogású olvasóknak! folyt. köv. Chef Laszlo Február. 27. 2008 Santa Monica, CA folyt. köv. 
 
  | 
  |||||||
|  
       
  |