Dél America, Mexico (1) 
         
        Július.28. 2008.  
        Budapest - cheflaszlo 
       
      Gyorsan otthagytuk Kaliforniát, talán túl gyorsan. Az a tíz év úgy elröppent, 
      mintha meg sem történt volna. Ami 
      maradt az nyolcvan doboznyi kacat ami közben nőtt a szivünkhöz és a sok 
      szép élmény, az meg többet ér mindennél. 
      Nem egyszerű ez, mégis talán a kilépés utáni percek voltak a legnehezebbek. 
      Ott álltunk már a túloldalon, méterekre a sorompótól és szótlanul bámultunk 
      vissza az arany színű kaliforniai dombokra, azokra a dombokra amiket még 
      percekkel azelőtt otthonunknak neveztünk. Kavarogtak bennünk a legkülönfélébb 
      érzések. Örültünk azért, mert a régóta tervezett dél amerikai utazás előtt 
      álltunk és féltünk azért, mert nem tudtuk mi vár majd ránk amikor a sok 
      kaland után landolunk Ferihegyen. Lórúgásként érkezett egy olyan érzés amit 
      még az Inka föld, Machu Picchu sem tudott tisztára mosni bennem. Szerintem 
      honvágy. Elég erős ahhoz hogy megemlítsem. Sokkal erősebben éreztem a szomorúságot 
      annál, mint amikor egy évtizede a saját szülőföldemtől búcsúztam. Érdekes 
      -gondoltam. Utáltam az USA-t annyira hogy otthagyjam, de úgy látszik szerettem 
      Kaliforniát annyira, hogy honvágyam legyen már az első pillanatokban. 
       
      
      Ennyit az érzelgésről, jött még egy ölelkezés, majd egymás hátára segítettük 
        az embernagyságú hátizsákokat és átgyalogoltunk a parkolón keresztül a 
        buszállomásra, a busz fél óra múlva indult délre. Mexicoból valójában 
        nem sokat láttunk (szégyenszemre) Sárecz Iván barátunknak is nehéz volt 
        megérteni minek rohantunk ott keresztül, ahol ezernyi a látnivaló és ahol 
        pár évvel ezelőtt Ő hónapokig vígan barangolt. A magyarázat nagyon egyszerű. 
        Három napunk volt 
        hogy odaérjünk Mexico City-be, ahonnan indult a repcsi Costa Rica-n keresztül 
        Lima-Peru-ba. Tehát bármennyire is kínos most, Yukatán, El Pinacate és 
        a Maya civilizáció sem lesz itt teritéken, viszont, csak a buszon történt 
        események elegendőek ahhoz, hogy napokig írjak, főként azért mert nem 
        kevesebb mint negyvenöt órát töltöttünk azon a nyamvadt, rozoga, koszos, 
        füstös buszon, ami csak a kezdete volt mindennek. 
         
       
      
        
            
             
              
           | 
         
       
      Láthatja az olvasó, finnyából van éppen elég és azt is szeretném még 
        az elején letisztázni, hogy valójában nem vagyunk mi ám "olyan" 
        minden hájjal megkent, tapasztalt hátizsákos világjárók. Megdöbbentő, 
        de rajtam és talán a Katán is ezen az úton volt először "igazi" 
        hátizsák. Tömegközlekedési eszközön (repülőt leszámítva) huzamosabb ideig 
        soha sem utaztam, nem vagyok hozzászokva a hideg zuhanyozáshoz, 
        a koszos-bolhás ágyhoz, a közös hálószobához, a kábítószert kutató 
        katonákhoz, a bűzhöz és a hetekig tartó moslékevéshez sem. A negatívumokról 
        majd bővebben. Később azon döbbentem meg, hogy 
        3 hét után megszoktam mindegyiket és az utazást lassan kezdtem élvezni. 
        De addig nem volt más mint pokol. 
        Kezdjük a sztorit azzal hogy nevezzük el a buszsofőrt mondjuk Carlos- 
        nak. Sofőrünket gyakran említgetem majd, szerintem praktikus ha elnevezzük. 
        (Elég divatos déli férfinév, könnyen megjegyezhetô, tehát 
        mostantól Carlos az éppen aktuális buszsofőr.) 
      Mexicoban voltunk és előttünk volt a 40 órás buszozás, ami meglepően 
        45 gyötrelmes óráig tartott. Ez szerintem ennél is több lett volna, ha 
        például Carlost érdekelte volna állampolgárságunk és megáll Ensada-ban, 
        hogy megkapjuk a mexicoi tartózkodási engedélyünket.  
        Ehelyett csak lassított az átkelőn és átnyújtott egy jó köteg peso-t az 
        egyenruhásnak. Így tett az összes -kb. 20- útellenőrzésen is. Tudni kell: 
        gyakran riadtunk arra, hogy sorompó lóg a busz előtt és kábítószert kereső 
        katonák, kutyák csoportosulnak körülöttünk. A mi buszunk volt az egyedüli, 
        ami minden akadálynál csak rutinszerűen lassított, majd köteg pénz és 
        tovább. 
        Carlos profi volt, az évek során kellőképpen kiismerte magát a sivatagban 
        ahhoz, hogy csak a megbízható ízletes ételt kínáló putriknál álljon meg. 
        Tényleg. Az étkezés igazán jónak tűnt (az azt követő hasmenés kevésbé), 
        de higyjük el, Carlos igen is tudta a jó helyeket. 
        Például egyszer csak megállt a semmi közepén, befutott az egyetlen roskadozó 
        vályogházba amin tető-, ajtó-, kapu sem volt, bent tartózkodott 20 percig 
        majd kijött egy üres, kék jégtáskával és látszott rajta hogy nagyon örül. 
        Most mit mondjak? 
        Akkor még nem szóltunk semmiért, pedig ránkzárta a busz ajtaját a dög 
        melegben és éhesek is voltunk már. 
         
       
      
      Vissza az étkezésre. Mexico-t nem találtuk egy nagy gasztronómiai 
        élménynek (vagy nem azt kaptuk amire számítottunk) nem is 
        emlékszem nagyon olyanra ami jobban nézett volna ki mint az a 
        macskakaja konzerv amit a félfarkú cicánk evett állandóan Santa 
        Monica-ban. Minden moslék volt. Néha megállt a busz és akkor leszállhattunk 
        enni a bűzbe, porba, mocsokba. Sokszor jó volt, még többször nem. Viszont 
        körülöttünk mindenki nagyon jóízűen evett amitől mi is belelkesedtünk 
        egy kicsit. Voltak olyan lehetőségek is, hogy csak 5 percekre álltunk 
        meg és árusok jöttek fel a buszra. 
        Kínálatuk a következő volt: kukorica hülyére égetve a tűzön, törpörtyű 
        -amitől nagyon tartottam a látványa miatt, burrito zacskóba tekerve - 
        ki tudja friss-e és erőspaprikába, sóba mártott gyümölcs (görögdinnye, 
        ananász, mangó stb.). Az utóbbi volt a kedvenc, de ha nem lettek volna 
        mexicoi barátaim a kaliforniai konyhákon akkor valószínű nemet mondtam 
        volna annak is. Ettünk mi annak idején fűszeres görögdinnyét Magyarországon? 
        Szerintem nem. 
      Carlos egyedüli jótette az volt, hogy valahol Tepic város előtt egy porfészekben 
        lefékezett és a világ legízletesebb tortilla-ját ehettük, amit egy öreg 
        nénike frissen nyújtott és töltött. A tortilla lapokat frissen 
        gyúrta és nyújtotta! Sehol sem láttam még és nagyon tetszett. A lisztes 
        tortilla-ról beszélek és nem a keményebbről amit kukoricából gyúrnak, 
        ez amit a nénike gyúrt olvadozott a szánkba, friss volt és 
        hihetetlenül jól esett, farkasok módjára zabáltuk. A töltelékhez használt 
        mócsingot nem értettük (ez nagy edényben, zsírjában abálódott ki tudja 
        mióta), ezen kívül jött hozzá a cilantro, paradicsom, hagyma és a salsa 
        is, ami mind friss nyersanyagokból készült. Csodálkoztunk is mert nem 
        volt a környéken más mint por, de annyi, hogy véleményem szerint a Szaharát 
        is innen látják el! 
      Carlos kapott egy jó pontot, az öreg néninek meg szinte a kezét csókolgattuk. 
        (második rész) 
         
        Szerzői jog 2008-2010 Cheflaszlo Betéti Társaság Minden jog fenntartva 
       |