5 kérdés a grillezésről 
      1. Mire ügyeljünk, mielőtt elkezdjük a grillpartit? 
        Mielőtt belevágunk a kerti parti szervezésébe, érdemes számba venni a 
        vendégek eltérő étkezési szokásait, nehogy egy érzékeny gyomrú embert 
        erős, fűszeres sültekkel traktáljunk. Az italok hűtéséről sem szabad megfeledkeznünk: 
        a benzinkutak némelyikénél kapható nagy zsákokban jégkocka, koktéljég 
        néven. 
         
        2. Mire ügyeljünk a húsok sütésekor? 
        Ha többfajta húst sütünk, ajánlatos az ízhatások fokozása céljából nem 
        csak egyfajtát sütni egy időben. 
        Fontos még, hogy a sütnivalókat akkor tegyük a grillrácsra, ha a faszén 
        már nem lángol, hanem parázslik. Nem elfelejtendő az sem, hogy ne sértsük 
        meg a húsok felületét, mert így az ízletes lé kifolyhat belőlük. Intenzívebb 
        ízeket kapunk, ha közvetlenül a sütés előtt még egyszer megfűszerezzük 
        a húsokat. Valamint az olajban pácolt húsokat sütés előtt jól csöpögtessük 
        le, hogy ne kapjon lángra a faszén. 
         
        3. Hogyan grillezzünk halat? 
        A halat ajánlatos már az előző nap befűszerezni, mustározni, olajjal, 
        vagy vajjal megkenni, mert így porhanyósabbra sül. A grillezett halban 
        ugyanúgy megmaradnak a vitaminok, nyomelemek és ízanyagok is. A grillezésre 
        szánt halat ne szurkáljuk meg, mert különben a sütésnél az értékes levek 
        kifolynak. Ezért a forgatás ne villával, hanem húsforgatóval történjen. 
        Sütés közben időnként kenjük meg olajjal a halat, hogy ne ragadjon a rosthoz. 
        Csak amikor készre sült, azután sózzuk meg. Ha valaki szeretné, akkor 
        sütés előtt sűrű, párhuzamos bevagdosással, bemetszéssel tudja szálkátlanítani 
        a halat. Amikor kész az étel kenjük be a fűszeres vajjal, vagy tehetünk 
        rá egy kis pikáns szószt. 
         
        4. Hogyan fűszerezzünk? 
        A leszeletelt hús mindkét oldalát sózzuk be, de csak az egyik oldalát 
        fűszerezzük, mert amikor a rostrácsra tesszük az ízesített résznek felülre, 
        kell kerülnie, így ugyanis nem hullik a parázsba az értékes fűszer. Aranyszabály, 
        hogy a fűszer sose nyomja el az ételek sajátos alap ízét, hanem fokozza, 
        emelje ki ezeket. A rostélyon sülő húsokat kenegessük fűszeres olajjal, 
        vagy használjunk rozmaringot, esetleg majoránnát. 
         
        5. Grillezés közben kenegethetjük-e a húsokat? 
        Természetesen igen. Különféle ízes olajokkal, vagy akár italokkal is. 
        Egyedi ízeket kaphatunk, ha például whiskyvel, rummal vagy sörrel kenjük 
        be őket. Az ínyencek készíthetnek fűszerseprűt is: kössünk egy kisebb 
        csokrot citromfűből, rozmaringból, és kakukkfűből. Ezt mártogassuk az 
        olajban, s kenegessük meg vele a húsokat. 
         
         
       
         
            | 
         
       
      Wellness-nyárs 
      A pulyka vagy csirkemellet vágjuk 3 szor 3 cm-es kockákra. Mossunk meg friss 
      kaprot, újhagymát, vagy póréhagymát, dörzsöljük meg a tenyerünk között, 
      mintha papírt sodornánk. Ilyenkor a rostok szétnyílnak, s jobban kiadják 
      az ízeket. Helyezzük rá a mellszeleteket, majd egy nyársra tűzve tegyük 
      a grill rácsra. Salátával és lime-al tálaljuk. 
       
      
      Kandírozott dinnyés csirkemell 
      Kevés olívaolajon megolvasztjuk a kristálycukrot, egy teáskanálnyi áfonyalekvárt 
      keverünk hozzá, majd a felkockázott görögdinnyét pár perc alatt megfuttatjuk 
      rajta. Közben az enyhén kiklopfolt csirkemellet meggrillezzük. A kandírozott 
      dinnyéket a tányér közepére helyezzük, sárgadinnye cikkelyekkel körberakjuk, 
      majd a mellehúsát óvatosan ráhelyezzük. Friss bazsalikom levéllel dekoráljuk. 
     |