|  
       Calvadosszínû álom  
        Varsányi Zsuzsa  
         
        Vajon milyen hangnemû ez a konyha? Mit is kérdezhettem volna 
        Szigeti István zeneszerzõtõl, akinél a konyhában 
        is gyakori a zeneszó.  
       
      
         
           
             
              Fotó: Andrási Tamás   
           | 
         
       
       
        - A történet úgy kezdõdött - meséli 
        -, hogy éppen külföldön voltam, amikor megérkezett 
        a jogdíjam. Kész tényekre jöttem haza, ugyanis 
        a feleségem villámgyorsan megtervezte az elköltését. 
        Amióta ideköltöztünk, azóta nyaggatott, hogy 
        szeretne végre egy praktikus és esztétikus konyhát. 
        A régi lakásból elhozott, már kissé 
        kopott, ám annál szeretetreméltóbb bútorokkal 
        együtt...  
      Természetes fényözön 
      Folytatja a történetet, az én gondolataim azonban 
        már máshol járnak. Szerintem minden úgy kezdõdött, 
        hogy a városból a vidéki kertes házba költözve 
        nem estek abba a hibába, hogy a ház legnagyobb, két 
        oldalán ablakokkal, a harmadikon teraszra nyíló ajtóval 
        rendelkezõ helyiségét automatikusan kinevezték 
        nappalinak. 
        Rendhagyó gondolatuk támadt: legyen ez a konyha! Az a hely, 
        ahol már a reggeli kávézás elõtt felébreszt 
        a fény, a középen elhelyezett nagy asztal pedig az 
        egész család - sõt gyanítom, a sokszor elõforduló 
        népes vendégsereg - törzshelye lehet. Innen csak egy 
        lépés a nappali - hiszen negyedik fala nincs is a konyhának 
        - kényelmes bõrgarnitúrával, tévével. 
        A konyha egyik ablakából az utcafrontra látni, a 
        másik oldalon a kertet, a hatalmas teraszajtón át 
        pedig a szemet gyönyörködtetõ panorámát 
        lehet megcsodálni.  
        Megértem Orsit, a feleséget: erre a helyiségre érdemes 
        volt pénzt költeni. 
      Guruló fiókok  
      - Kétségbe voltam esve - folytatja István -, hogy 
        mekkora lesz itt a kosz és felfordulás. De ahogy telt-múlt 
        az idõ, kezdtem rendkívüli módon élvezni 
        a dolgok alakulását. Remek szakembereket találtunk, 
        akik nemcsak rendesen, pontosan és fõleg tisztán 
        dolgoztak, hanem tele voltak nagyszerû ötletekkel is.  
        Ez a régi, fekete szekrény, a fekete bõrszékek 
        a régi asztal körül, mind-mind családi örökség. 
        Szeretjük õket, és természetes volt, hogy nem 
        válunk meg tõlük. 
        Ezekhez kellett választani az új bútorok színét 
        és anyagát. Ezer helyen jártak, míg megtalálták 
        a meleg calvadosszínt.  
        A formák alakításánál figyelembe kellett 
        venni az ablakokat és a már meglévõ konyhai 
        gépeket is, de mint látható, mindez szépen 
        sikerült. Az asztalosmester egy fél éjszakán 
        át méricskélt, hogy szabvány ajtókat 
        vehessenek az IKEA-ban, mert azok jóval olcsóbbak, mintha 
        méretre kellett volna vágatni.  
        Nekem legjobban a kerekeken kiguruló fiókok tetszenek, az 
        például, ahol a az ecetes-, olajos- és egyéb 
        üvegeket, vagy a tartós tejet tartják. Vagy az a bútorelem, 
        amelynek osztott sarokajtaja egyetlen laza mozdulattal nyitható, 
        hogy aztán a látszólag kicsi helyrõl elõpördülhessenek 
        a kerek fémpolcok a legterebélyesebb edényekkel. 
         
        A Bécsi úti Burkolandban sikerült épp olyan 
        padlócsempét találni, mint amilyen színû 
        a bútor, amelyhez egyébként fekete munkalapot választottak. 
        - Az összes álmunk teljesült - mutat körbe a házigazda. 
         
      
         
           
             
              Fotó: Andrási Tamás   
           | 
         
       
       
        Kerti séta 
      - Nem tudom, miért, de a zenészeket többnyire izgatja 
        a konyha - így István. - Én is szeretek fõzni. 
         
         
        - Mit a legjobban?  
        - Nos, az étel elkészülte mindig egy hirtelen ötlet 
        szüleménye. Amikor rám jön, hogy most fõznék 
        valami jót, kimegyek a kertbe, és ami fûszert ott 
        találok, azt mind összeszedem. Lestyánt, kakukkfüvet, 
        rozmaringot. Mint utóbb kiderült, egyszer véletlenül 
        egy kis levendulát is belekevertem, de szerencsére senkit 
        sem mérgeztem meg. Az általam kerti sétának 
        becézett étel a következõképp készül. 
        Valamilyen szárnyashúst - csirkét vagy pulykát 
        - egészen apró darabokra vágok, úgy, ahogy 
        a kínaiak szokták, és a kertben szedett fûszerekkel 
        olajban pácolom. Kis érlelés után megfõzöm 
        az egészet fehérborban, és a végén 
        fõzõtejszínnel, tojássárgájával 
        behabarom. Meglepõen nagy sikert lehet vele aratni! A családom 
        nagyon szereti, még akkor is, ha kétszer egyformán 
        sosem sikerül elkészíteni. 
        Persze ez nem azt jelenti, hogy konyhatündér vagyok és 
        állandóan itt sertepertélek a pult körül. 
        Nem. Az asztalnál sokkal szívesebben ülök, mert 
        ott jókat lehet beszélgetni és - a feleségemnek 
        köszönhetõen - elõzetes munka nélkül 
        jókat enni. 
     
        Konyhatippek.hu 
       
       |