Nyomtatás Kicsinyítés Nagyítás    vissza

Madártej torta

2db 16 szeletes; 24 cm; 4,5 cm magas tortához

Piskóta
margarin 0,25 kg (Maister krém)
porcukor 0,075 kg
tojás sárgája 0,1 kg
tojás fehérje 0,175 kg
cukor 0,175 kg
liszt 0,22 kg
sütõpor 0,005 kg
keményítõ 0,05 kg
tejpor (zsíros) 0,05 kg


A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a tojássárgáját. A fehérjét a cukorral nem túl erõs habbá verjük, majd a kikevert margarinhoz fokozatosan hozzáadjuk. Lazán elkeverjük úgy, hogy a többi járulékos anyagot fokozatosan hozzáadjuk. Vigyázni kell, hogy a masszát ne keverjük le. Az elõre becsomagolt karikába rakjuk a kész masszát, majd 165-170°C-os sütõbe. Kb. 45-55 percig sütjük. Vigyázni kell, hogy ne süssük túl, mert könnyen száraz lesz.
A kisült karikát sütés után meghintjük kristálycukorral, majd megfordítjuk és kihûlésig úgy hagyjuk.

Krém
tej (2,8%-os) 1 liter
tojássárgája 20 db (0,44 kg)
vaníliarúd 3 db
cukor 0,2 kg
vaj 0,6 kg

A tej 2/3-ad részét 10 dkg vajjal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad részét, és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Visszahelyezzük a tûzhelyre és 85°C-osra melegítjük úgy, hogy folyamatosan keverjük. Vigyázni kell, hogy ne fusson össze, mert a krém nem lesz sima. A lefõzött krémet behûtjük és a maradék 50 dkg felhabosított vajhoz fokozatosan hozzáadjuk.
Vigyázzunk, hogy a krém ne váljon szét.

Javaslat!
Ha a fõzéskor mégis összefut a tojás, akkor kézi mixerrel simára lehet keverni, így ha a vajhoz adagoljuk, még habosabb krémet kaphatunk.
Ne lepõdjünk meg, ha lágy a krém.

Díszítés (hab)

Tojásfehérje 0,5 kg
Cukor 0,5 kg

A fehérjét a cukorral vízgõzön felmelegítjük, majd felverjük nem törõs habbá. Megformázzuk, dresszírozzuk, lehetõség szerint szilikonos papírra és az elõmelegített lemezre helyezzük. 210-215 °C-os sütõbe rakjuk 3-5 percig.

Figyelem!
Mindig akkorára nyomjuk a habot, amekkorát a tortára szeretnénk rárakni.

Javaslat!
Ha van rá lehetõség, akkor mielõtt a sütõbe rakjuk a kinyomott habot, elõtte gázlánggal meg lehet színezni a felületét.

Töltés

A kihûlt piskótát két egyenlõ részre vágjuk, a töltési felületet cukorszörppel meglocsoljuk, forró baracklekvárral vékonyan (2 x kb. 5 dkg) megkenjük. Visszahelyezzük a sütõkasírokat a tortalapra, majd a kikent krémet rákenjük úgy, hogy a karika szélével egy szinten legyen. Hûtõbe rakjuk kb. 3 óra hosszára.
A félkész tortát tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Körberakjuk a kisült habot és a közepét megszórjuk csokiforgáccsal.