Sóskaleves reszelt tojással
Hozzávalók:
1 mélytányérnyi sóska (kb. 30 dkg),
3 evőkanál zsiradék,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál tejföl, 1
késhegynyi só,
1 késhegynyi cukor,
6 tojás
 |
Egy jó tányérnyi sóskát vastag ereitől megtisztítunk, majd a leveleket
szitában, folyó vízben többször megmossuk. Közben megforrósítunk 3 kanál
sertés- vagy libazsiradékot, a sóskát beleöntjük, és fedő alatt pároljuk,
kevergetjük. Először levet enged, majd amikor a leve elfő, 2 evőkanál
lisztet elkeverünk 2 kanál tejföllel, felhígítjuk másfél liter vízzel,
és a sóskára öntjük. Lassú tűzön, 10-12 percig csendesen főzzük. Sóval
és késhegynyi cukorral ízesítjük. Közben keményre főzünk 2 tojást, és
belereszeljük a forró levesbe. Végül egyenként, óvatosan a levesbe engedünk
személyenként 1-1 nyers tojást. Csendesen főzzük tovább, míg a tojások
fehérje meg nem keményedik. Tálalásnál előbb szedjük ki a tojásokat a
tányérokba, majd erre merjük rá a levest.
TRÜKK
A sóskalevest úgy is tálalhatjuk, hogy forró csészébe szedjük, a tetejére
pirított zsemleszeletet helyezünk, arra reszelt sajtot szórunk, majd a
sajtot sütőben pirosra sütjük.
|