vissza

Tenger gyümölcsei & tofu leves

Hozzávalók (4 főre):
1 l víz
Csipet bors
Csipet só
1 evőkanál étkezési keményítő
Néhány csepp szezámolaj
5 dkg újhagyma
5 dkg tofu
10-15 dkg „tenger gyümölcse”
Csipet kínai só (NA-Glutamát)
1 tojás

1. Felforralunk a wokban kb. 1 l vizet

2. Hozzáadjuk a tenger „gyümölcseit”

3.Felvágjuk a tofut apró kockákra, majd hozzáadjuk a vízhez

4. Sózzuk, borsozzuk az ételt, csipet kínai sót teszünk bele.

5. Feloldunk kb. 2 evőkanál keményítőt legalább háromszor annyi vízben.

6. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojást , majd lassan hozzáadagoljuk a vízben feloldott keményítőt is.

7. Apróra vágott újhagymával ízesítjük a levest.

8. A végén jön a levesbe néhány csepp szezámolaj.

9. Kész, lehet tálalni!


TIPP: A felhasznált tenger gyümölcse tulajdonképpen bármi lehet: hal, rák, polipcsáp, kagyló, garnéla, tintahalkarika. Fantáziánknak semmi nem szabhat határt!
A levesünkbe tehetünk egy kevés fokhagymát, amit vagy összezúzunk, vagy olajban tárolunk előtte.


Az ételt megkóstolhatja Wang Mester éttermében!
"Ha szeretné megtanulni az étel elkészítését, és a kínai konyha más titkait is- tegye azt egy igazi kínai mesterszakácstól, Wang Mestertől!
www.lucullusbt.hu vagy +36 20 9798-991."

 
 

Tojásos sült rizs

1. Felverjük a tojást, felaprítjuk az újhagymát (a zöldjét is).

2. Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz/ nedvesség elpárologjon), beleöntjük a napraforgóolajat (kb. 1 tojásnyit). Addig forraljuk, amíg enyhén fodrozódni és füstölögni nem kezd.

3. Beleöntjük a felvert tojást. A tojást enyhén átsütjük, majd kanállal felaprítjuk. A tojást keveset kell sütni - nem kell megvárni, hogy teljesen piros lesz, mert akkor kiszárad.

 
Három finomság saláta

1. A tengeri algát, üvegtésztát, erős paprika szeleteket és szójabab csírát belerakjuk egy edénybe.

2. Felaprítjuk a fokhagymát, majd hozzáadjuk a zöldségekhez.

3. Hozzáadunk néhány csepp szezámolajat, étolajat, sót, Rizskivonatot (más néven kínai só) és rizsecetet, majd az egészet összekeverjük a kezünkkel.

4. Kb. 5 percet állni hagyjuk, hogy minden nyugodtan összeérlelődhessen.

5. Kész, lehet tálalni!


Hagymás sertéscsíkok (1 főre)

1.A HÚST feldaraboljuk vékony szeletekre (1-2 mm vastag, de lehet nyugodtan széles).
2.A húst összekeverjük kb. 1-1,5 teáskanálnyi keményítõvel. Kis VIZET adunk hozzá.
3.A VÖRÖSHAGYMÁT feldaraboljuk kb. 3x3x3cm kockákra.
4.Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT (kb. 4 cl). Addig forraljuk, amíg fodrozódni és füstölögni nem kezd.
5.Beleöntjük a HÚST, és átsütjük, amíg mindenütt enyhén barna nem lesz (kb. 2-3 perc).
6.Hozzáadjuk a SÓT és a SZÓJASZÓSZT.
7.Hozzáadjuk a VÖRÖSHAGYMÁT. Szükség esetén mehet bele egy kis víz is. Sütjük, folyamatos kavargatás mellett kb. 1-2 percig, amíg a hagyma „reccsenve roppanós” nem lesz.
8.Hozzáadunk egy kevés KÍNAI SÓT.

 

Szecsuáni marha (1 fõre)

1.A HAGYMÁT nagy darabokra felvágjuk
2.A húst feloldjuk a KEMÉNYÍTÕBEN, némi vizet adunk hozzá, és 1 evõkanál SZÓJASZÓSZT is.
3.A wokban 4 cl étolajat forrósítunk, közben egy tálban feloldunk 1 evõkanál KEMÉNYÍTÕT és 11 evõkanál vizet.
4.A HÚST kb. 2 percig pirítjuk, majd hozzátesszük a hagymát.
5.Eztán hozzátesszük az ERÕS PISTÁT, és a BAMBUSZ-RÉPA-HAGYMA triót.
6.Egy kevés vizet is adunk hozzá.
7.Hozzáadunk 1 kávéskanál CUKROT,és egy csipet SÓT.
8.Ha a szósz nem elég sûrû, akkor tegyünk bele még vízben áztatott keményítõt.
9.Csapjunk a wok széléhez 1 teaskanál rizsecetet, és aztán dolgozzuk el az ételben.
10.A végén tegyünk bele egy csipet rizskivonatot.
11.KÉSZ, LEHET TÁLALNI!


Gazdag házi tésztaleves

Elkészítése:
1.Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük a NAPRAFORGÓOLAJAT (kb. 4 cl). Ebben az esetben elég enyhén felforralni az olajat, az extrém hõfok veszélyes lehet.
2.Beleöntjük a forró olajba az apróra vágott ÚJHAGYMÁT, FOKHAGYMÁT és HÚST, SZÓJASZÓSZT ADUNK hozzá. (Tehetünk bele Erõs Pistá tát is). Átforgatjuk, majd felöntjük az egészet 1 l vízzel.
3. Felaprítjuk apró kockákra a FAFÜLE GOMBÁT, a BAMBUSZT, BURGONYÁT, majd ezeket is hozzáadjuk a leveshez. ...

 

Csirke shanghai módra (2 főre)

Elkészítése:
1.A csirkecombot forró vízben megfõzzük, amelyet szecsuáni borssal ízesítünk
2.Felaprítjuk a fokhagymát, a gyömbért és a póréhagymát és egy tálkába tesszük.
3.Hozzáadjuk a szójaszósz, a vizet, a cukrot, a rizsecetet, borsot, szezámolajat, rizskivonatot, és egy csipet sót. A szószt folyamatosan kavargatjuk.
4.Ha elkészült a szósz, akkor ráöntjük a néhány részre „szétdarabolt” csirkecombra, amelyet ráhelyezünk egy tálra.
5.Kész, lehet tálalni!


Hagymás sertés pekingi módra

1.A húst vékony csíkokra vágjuk fel, majd adjunk hozzá vizet és keményítõt. Fontos, hogy a hús ne maradjon sem száraz, sem túl nedves.
2.A wokba kb 4 cl olajat hevítünk, majd kb 1 perc alatt átsütjük benne a húst, amit félreteszünk egy idõre.
3.A wokba újabb – 1 cl olajat öntünk, amiben elkeverünk 1,5 evõkanál pekingi szószt.
4.Vizet, sót, apróra vágott fokhagymát adunk hozzá.
5.Hozzáadjuk a húst, majd az egész masszát elkeverjük.
6.A végén Na Glutamátot adunk hozzá.

TIPPEK:
A tányérunk négy szélére hosszúkás alakúra vágott póréhagymát illetve uborkát helyezhetünk el, és középre jön a hús. Ez egyrészt esztétikus, másrészt a pekingi hús sokkal finomabb, ha póréhagymát és/vagy uborkát harapunk hozzá.

Ha a pekingi hús ízét túl „intenzívnek” találnánk, készíthetünk az ételhez palacsintákat is. A kínai palacsinta abban tér csak el a magyar testvérétõl, hogy nincs benne tojás, van benne viszont egy kevés keményítõ.


Gong-bao csirke

1.A filézett CSIRKEMELLET apró (kb. 1x1x1 cm) kockákra vágjuk. A húst beletesszük egy edénybe, majd összekeverjük keményítõvel és vízzel (arány 2:10). A húsnak iszapos állagúnak kell lennie, de ügyelni kell arra, hogy se ne maradjon száraz, se ne legyen túl nedves (nem lehet víz/ folyadék leülepedés az edény alján!). Álljon a hús a keményítõben kb. 5-10 percet.

2.Ugyanakkora kockákra kell vágni az UBORKÁT és az ÚJHAGYMÁT, mint a csirkemellet. A FOKHAGYMÁT szeletekre vágjuk.

3.Oldjunk fel kevés vízben keményítõt (kb. 1 kanálnyit; az oldás mértéke 1:4 – keményítõ: víz).

4.Forrósítsuk fel a wokot, töltsünk bele annyi OLAJAT, amiben kényelmesen megsül a hús (semmiképpen ne ússzon a hús az olajban, de ne is maradjon száraz! Ehhez a mennyiséghez kb. 4 cl olaj kell). Akkor megfelelõ a sütési hõmérséklet, ha az olaj fodrozódik, és enyhén gõzölög (nem füstölög!). Kb. 1 perc.

   

Fokhagymás uborka

 

Édes-savanyú amur

   

Erõs-savanyú leves


Paprikás - tojásos sertéshús