Grillezés - életmód, nem csak party

Sokan abban a hitben élnek, hogy a grill kizárólag a kellemes nyári esték színesebbé tételét szolgálja. Azért indítottuk ezt a rovatot, hogy eloszlassuk ezt a tévhitet. Grillezni, roston sütni, nemcsak nyáron, és nem csak a szabadban lehet. Az egészséges életmód elterjedésével különböző kültéri és beltéri grill eszközök is egyre nagyobb teret hódítanak meg a háztartásokban. Először nézzük meg, milyen sok félét is használhatunk.

 

Pácolási módok

A grillnél az egyik legfontosabb dolog a pácolás. Manapság már kitűnő minőségű páckeverékeket lehet beszerezni, amiket csak olajjal összekeverünk, és máris rákenhetjük a húsokra. Persze mindenki készíthet magának saját ízlése szerinti fűszerkeveréket.

 

5 kérdés a grillezésről

1. Mire ügyeljünk, mielőtt elkezdjük a grillpartit?
Mielőtt belevágunk a kerti parti szervezésébe, érdemes számba venni a vendégek eltérő étkezési szokásait, nehogy egy érzékeny gyomrú embert erős, fűszeres sültekkel traktáljunk. Az italok hűtéséről sem szabad megfeledkeznünk: a benzinkutak némelyikénél kapható nagy zsákokban jégkocka, koktéljég néven.

 
 

Wellness nyárs

A pulyka vagy csirkemellet vágjuk 3 szor 3 cm-es kockákra. Mossunk meg friss kaprot, újhagymát, vagy póréhagymát, dörzsöljük meg a tenyerünk között, mintha papírt sodornánk.

 

Kandírozott dinnyés csirkemell

Kevés olívaolajon megolvasztjuk a kristálycukrot, egy teáskanálnyi áfonyalekvárt keverünk hozzá, majd a felkockázott görögdinnyét pár perc alatt megfuttatjuk rajta.

 

Gésa-tekercs

A pulyka vagy csirkemellet vágjuk 2-3 cm széles, és kb. 8-10 cm hosszú csíkokra, majd enyhén klopfoljuk meg őket. Mossunk meg friss kaprot, újhagymát, vagy pórészárat, dörzsöljük meg a tenyerünk között, mintha papírt sodornánk.

 

Baconba göngyölt szűzérme

A szűzpecsenyét kb.1-2 cm vastag érmékre szeleteljük, majd bacon szalonna csíkokba göngyöljük, amit fogpiszkálóval rögzítünk. Ügyeljünk arra, hogy a bacon már önmagában sós, tehát a húst ez esetben célszerűbb enyhébben fűszerezni.

 

Ananászos natúr csirkemell

A fűszerezett, kiklopfolt mellekbe göngyöljük bele a vajon megfuttatott ananászdarabkákat. Fogvájóval szúrjuk át a roládok végét, hogy grillezésnél nehogy szétnyíljanak. Helyezzük a rácsra, majd gyakori, apró forgatások mellet pirítsuk meg a teljes külső felületét.

 

Mustáros grillbatyu

Ez azon kevés receptjeim egyike, amit karajból készítek, méghozzá rövidkarajból. Ezt a húsfélét szárazsága miatt - szinte teljesen zsírmentes - nem szoktuk grillezéshez javasolni. A következő módon elkészítve biztosak lehetünk benne, hogy a végeredmény meglepően ízletes lesz.

 

Rokfortos szűz egészben grillezve

Ezt a fogást az ínyencek figyelmébe ajánlom. Előkészítése nagyon egyszerű, de a grillezésnél már jobban résen kell lennünk.

 

Jakitori - nyárs, egy kicsit másként

Nos, ez az étel nyársnak ugyan nyárs, de semmiképp nem hasonlítanám a klasszikus rablóhúsokhoz. Annál sokkal könnyedebb, kecsesebb, s még talán diétásnak is nevezhetném.

 

Vegetáriánusoknak

Ne fosszuk meg azokat sem a grillezés örömétől, akik étrendjükből elhagyták a húsokat.
Tavasszal, illetve nyáron az idényzöldségek között akad néhány ínyencség: patiszon, padlizsán, cukkini. Ezeket egyszerűen megmossuk, kb. fél centi vékony szeletekre vágjuk, és enyhe fűszerezés után néhány perc alatt mindkét oldalán meggrillezzük. Ha valaki különlegesebbre vágyik, annak javasolhatom...

 

Az elmaradhatatlan barbecue (BBQ) mártás

A hozzávalókat egy tálba öntjük, majd egy botmixer segítségével simára turmixoljuk.