|  
                  
                  
                 | 
                 
                   
                    
                       
                        |  
                          
                         | 
                       
                       
                         
                           
                            
                               
                                 
                                   
                                  
                                 | 
                               
                               
                                |    | 
                               
                               
                                |  
                                  
                                 | 
                                Rengeteg 
                                  fűszernövény létezik, de 
                                  sokan nem használnak csak párat 
                                  ezek közül. Itt leírjuk, hogy 
                                  egy-egy fûszert milyen étel elkészítésénél 
                                  tud hasznosítani és hogy milyen 
                                  élettani hatásai vannak egy fûszernek. | 
                               
                               
                                 
                                  
                                     
                                      |   | 
                                     
                                     
                                       
                                        
                                           
                                           
                                            |  
                                               Ánizs 
                                                 
                                                Általános használata: főzelékek 
                                                (sárgarépa, tök, cékla, vöröskáposzta), 
                                                vadételek mártásaiba, édességekhez 
                                                (tészták, sütemények, rizsfelfújtak, 
                                                gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök 
                                                ízesítésére, pálinka készítésére 
                                                (pl.: ouzo)  
                                                 
                                                Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                                emésztést serkentő, szélhajtó, 
                                                hurutoldó, epe-, bélbántalmak 
                                                ellen, tejelválasztást serkentő 
                                                 
                                              Fűszerként 
                                                használt növényi rész: mag, 
                                                egészben vagy porrá törve  
                                             | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Babérlevél 
                                               
                                              Általános használata: levesek 
                                              (krumpli, paradicsom, hús, hal, 
                                              bab), főzelékek (krumpli, lencse, 
                                              bab), mártások, sertés-, marhasültek, 
                                              vadhúsok, halak, kocsonya, savanyúság 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztést 
                                              serkentő, vizelethajtó  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, egészben  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            |  
                                               Bazsalikom 
                                                 
                                                Általános használata: levesek 
                                                (paradicsom, hús, bab, gomba), 
                                                mediterrán ételekhez (tészták, 
                                                pizza, csőben sült, rakott zöldségek), 
                                                mártások, darált húsokhoz, sonkához, 
                                                csirkéhez, pulykához, halételekhez 
                                                 
                                                 
                                                Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                                emésztést serkentő, szélhajtó, 
                                                köhögés ellen, nyugtató, vizelethajtó, 
                                                nemivágy fokozó  
                                              Fűszerként 
                                                használt növényi rész: levél, 
                                                morzsolva  
                                             | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Boróka 
                                               
                                               
                                              Általános használata: húslevesek, 
                                              mártások, sertés-, marhasültek, 
                                              vadhúsok, halak, savanyúság, savanyú 
                                              káposzta, grillezett ételek, páclevek, 
                                              lekvár, pálinka (gin)  
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, vizelethajtó, 
                                              vese-, epekőoldó, köszvény, csúz 
                                              ellen  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              bogyó egészben  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Bors 
                                               
                                               
                                              Általános használata: levesek, 
                                              főzelékek, zöldségek, húsételek, 
                                              halak, saláták, mártások, töltelékek 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              vizelethajtó, szélhajtó, élénkítő, 
                                              ízületi gyulladás ellen  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              bogyó egészben, vagy őrőlve  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Borsikafű 
                                               
                                              Általános használata: olaszos 
                                              ételek, babételek, káposztafélék, 
                                              krumpli, gomba, majonéz, saláták, 
                                              húsételek, savanyúságok (uborka) 
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              szélhajtó, görcsoldó  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, morzsolva  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Borsmenta 
                                               
                                              Általános használata: sültek, 
                                              darálthús, töltelékek, saláták, 
                                              tea, italok, likőrök, cukorkák  
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              szélhajtó, görcsoldó  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, morzsolva  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Cayenni 
                                              bors (chili paprika) 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: erősen csípős, babételek, 
                                              húsételek, halak, mártások, savanyúság 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              élénkítő, vérnyomás növelő, meghűlés 
                                              ellen  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              kis paprika-szerű termés, porítva 
                                               | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Citrom 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: saláták, húsételek, 
                                              halak, gyümölcsételek, dió-, mák-, 
                                              túrótöltelékek, sütemények, krémek, 
                                              italok  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              étvágyjavító, emésztést serkentő, 
                                              meghűlés ellen  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              termés, terméshéj  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Citromfű 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: húsételek, halak, 
                                              gomba, gyümölcsök, saláták, mártások 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              étvágyjavító, nyugtató, fejfájás 
                                              ellen, vérnyomás csökkentő, görcsoldó 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, frissen, aprítva  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Csillagánizs 
                                               
                                               
                                              Általános használata: édességekhez 
                                              (tészták, sütemények, mézesek, rizsfelfújtak, 
                                              gyümölcslevesek, cukorkák), likőrök, 
                                              puncs ízesítésére 
                                               
                                              Gyógyhatás: görcsoldó, szélhajtó, 
                                              hurutoldó, gyomorerősítő  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              mag, egészben vagy porrá törve  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Édes 
                                              kömény  
                                               
                                              Általános használata: levesek, 
                                              főzelékek, húsételek, halak, gomba, 
                                              saláták, mártások, sós sütemények 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              szélhajtó, görcsoldó, tejszaporító 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              mag, egészben vagy őrölve  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Fahéj 
                                               
                                              Általános használata: gyümölcsösételek, 
                                              rizsételek, tejes ételek, krémek, 
                                              sütemények (mézes, almás, diós, 
                                              meggyes), italok  
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              emésztést serkentő, gyomorerősítő 
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              a fa kérge egészben vagy porítva 
                                               | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Fekete 
                                              üröm 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: sültek (liba, kacsa, 
                                              disznó), vadételek, káposzta, gomba 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              étvágyjavító, epeműködést serkentő, 
                                              idegerősítő, görcsoldó  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              virágzó hajtás  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Fokhagyma 
                                               
                                              Általános használata: levesek, 
                                              húsételek, töltelékek, főzelékek 
                                              (spenót), halak, gomba, mártások 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              emésztést serkentő, antiszeptikus, 
                                              érelmeszesedés ellen, vérnyomás 
                                              csökkentő  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              hagyma  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Gyömbér 
                                              (ginger) 
                                               
                                              Általános használata: húslevesek, 
                                              húsételek, gyümölcsök, saláták, 
                                              mártások, sütemények, italok  
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              gyomorerősítő, görcsoldó 
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              gyökértörzs  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Izsóp 
                                               
                                              Általános használata: krumpli, 
                                              petrzselyem, zeller, húsételek, 
                                              halak, saláták, mártások, pácok 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: vérnyomás emelő, 
                                              köhögés csillapító, gyomorerősítő, 
                                              izzadáscsökkentő  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              virágzó hajtás  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Kakukkfű 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: levesek (bab, borsó, 
                                              krumpli, paradicsom, káposzta), 
                                              húsételek, halak, töltelékek, mediterrán 
                                              ételek, gomba, mártások  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              étvágyjavító, frissítő, köhögéscsillapító, 
                                              görcsoldó  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, virágzó hajtás  
                                               | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Kapor 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: mártások, húsételek, 
                                              töltelékek, halak, főzelékek (tök), 
                                              saláták, savanyúságok (kovászos 
                                              uborka)  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              étvágyjavító, emésztésjavító, vízhajtó, 
                                              nyálkaoldó, fejfájás ellen 
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, mag  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Kardamom 
                                               
                                               
                                              Általános használata: sütemények, 
                                              marcipán, mézeskalács, italok (kávé) 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              emésztésjavító  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              termés  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Kömény 
                                               
                                               
                                              Általános használata: kenyérfélék, 
                                              sós sütemények, sajtételek, túró, 
                                              levesek (gulyás, krumpli), zöldségek 
                                              (káposzta, krumpli), húsételek, 
                                              töltelékek, savanyúságok  
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              emésztésjavító, szélhajtó, görcsoldó 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              mag  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Koriander 
                                               
                                              Általános használata: húsételek, 
                                              pácok, sonka, káposztafélék, savanyúságok 
                                              (uborka, paprika)  
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              emésztésjavító, szélhajtó, vértisztító, 
                                              görcsoldó  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              mag  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Kurkuma 
                                               
                                              Általános használata: levesek 
                                              sárgára szinezője, fűszerkeverékek 
                                              alkotórésze  
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágyjavító, 
                                              emésztésjavító 
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              gyökértörzs  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Lestyán 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: levelét levesekbe, 
                                              salátákba, sajtokhoz, magját kenyértésztákhoz, 
                                              salátákba, rizshez, likőrökhöz, 
                                              meghámozott gyökerét levesekbe tehetjük 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              gyomorerősítő, emésztést serkentő, 
                                              erős vízhajtó  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, mag, gyökér  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Majoranna 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: levesek (krumpli, 
                                              gomba), főzelékek (krumpli, bab, 
                                              káposzta), húsételek, májételek, 
                                              grillezett húsok, mártások  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              étvágygerjesztő, gyomorerősítő, 
                                              szélhajtó, nyugtató, nemivágy csökkentő 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              virágzó hajtás  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Metélőhagyma 
                                              (snidling)  
                                               
                                              Általános 
                                              használata: szendvicskrémek, 
                                              tojásételek, sajtok, túró, mártások, 
                                              levesek, saláták, sültek, halak 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              étvágygerjesztő, gyomorerősítő  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, frissen  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Mustár 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: savanyúságok (uborka), 
                                              pácok, szószok  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              vérnyomás csökkentő, érelmeszesedés 
                                              ellen, emésztési panaszokra, epe-, 
                                              májpanaszokra, felfúvódás, reuma, 
                                              bőrkiütések ellen (méregtelenítésre: 
                                              étkezés előtt egy-egy kávéskanál 
                                              magot rágás nélkül nyeljünk le) 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              mag  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Paprika 
                                               
                                              Általános használata: levesek 
                                              (gulyás, krumpli, hal), sültek, 
                                              pörköltek, halak, főzelékek, mártások, 
                                              szendvicskrémek  
                                               
                                              Gyógyhatás: vérnyomás emelő, 
                                              bőrbetegségek ellen  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              termés, porítva, darabolva  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Petrezselyem 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: levesek, főzelékek, 
                                              rizs, krumpli, húsételek, sültek, 
                                              töltelékek, saláták, mártások, szendvicskrémek 
                                               
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              étvágygerjesztő, gyomorerősítő, 
                                              vesetisztító 
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, gyökér  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Rozmaring 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: húsételek, sültek, 
                                              halak, töltelékek, mediterrán ételek, 
                                              mártások, pácok  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              vérkeringési problémákra, ideg-, 
                                              és gyomorerősítő, görcsoldó  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Sáfrány 
                                               
                                               
                                              Általános 
                                              használata: sárgára színezi 
                                              az ételt (húsleves, rizs, sütemények, 
                                              főzelékek, mártások, sajt, vaj, 
                                              bor)  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              emésztést serkentő, gyomorerősítő 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              bibeszál, drága fűszer, macerás 
                                              a begyűjtése (80-100000 bibeszál 
                                              ad 1 kg száraz fűszert), helyettesíthetjük 
                                              az olcsóbb sáfrányos 
                                              szeklicével.  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Sáfrányos 
                                              szeklice 
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              virágszirom, a sáfrány pótfűszere, 
                                              olcsóbb, ugyanúgy sárgára festi 
                                              az ételt.  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Szegfűbors 
                                               
                                               
                                              Általános használata: húsételek, 
                                              halak, saláták, mártások, pácok 
                                               
                                              Gyógyhatás: gyomorerősítő, 
                                              felfúvódás ellen  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              termés, íze a borsra, illata a szegfűszegre 
                                              hasonlít  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Szegfűszeg 
                                               
                                              Általános használata: gyümölcsételek, 
                                              rizs, húsételek, káposzta, mártások, 
                                              sütemények (mézes), italok  
                                               
                                              Gyógyhatás: antiszeptikus, 
                                              görcsoldó, nyugtató, fogfájáscsillapító 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              virágbimbó, egészben vagy őrölve 
                                               | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Szerecsendió 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: levesek, főzelékek, 
                                              húsételek, halak, gomba, töltelékek, 
                                              sajtok, saláták, mártások  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              gyomorerősítő  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              mag, őrölve  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Szurokfű 
                                              (Oregáno) 
                                               
                                              Általános használata: levesek, 
                                              húsételek, halak, mediterrán ételek, 
                                              töltelékek, saláták, mártások  
                                               
                                              Gyógyhatás: étvágygerjesztő, 
                                              nyugtató, köhögéscsillapító  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              virágzó hajtás  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Tárkony 
                                               
                                               
                                              Általános használata: levesek 
                                              (bab, hús), húsételek, halak, főzelékek 
                                              (bab, borsó, krumpli), saláták, 
                                              mártások, pácok, ecetek 
                                               
                                              Gyógyhatás: vese-, epetisztító, 
                                              étvágygerjesztő  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Turbolya 
                                               
                                              Általános használata: levesek, 
                                              főzelékek, húsételek(tyúk), sültek 
                                              (bárány), töltelékek, saláták, mártások, 
                                              szendvicskrémek 
                                               
                                              Gyógyhatás: vese, húgyhólyag, 
                                              emésztőszervi, légzőszervi betegségek 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Vanília 
                                               
                                              Általános használata: édességek, 
                                              sütemények, krémek, rizs, italok 
                                               
                                              Gyógyhatás: nyugtató  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              termés (ochidea)  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Zeller 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: levesek, húsételek, 
                                              grill-ételek, főzelékek, saláták, 
                                              mártások 
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              idegerősítő, erős vízhajtó, nemivágy 
                                              serkentő  
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél, gyökérgumó  | 
                                           
                                           
                                         
                                         
                                        
                                           
                                           
                                            Zsálya 
                                               
                                              Általános 
                                              használata: húsételek, halak, 
                                              sültek, máj, töltelékek, saláták, 
                                              sajtok, tészták, mártások  
                                               
                                              Gyógyhatás: 
                                              torokgyulladás ellen, fogínybetegség 
                                              esetén, gyomorerősítő, izzadáscsökkentő 
                                               
                                               
                                              Fűszerként használt növényi rész: 
                                              levél  | 
                                           
                                           
                                         
                                          
                                       | 
                                     
                                     
                                       
                                         
                                       | 
                                     
                                     
                                      |   | 
                                     
                                     
                                      |   | 
                                     
                                   
                                 | 
                               
                               
                                |   | 
                               
                             
                           
                          
                         | 
                       
                       
                        |  
                          
                         | 
                       
                     
                   
                 | 
                 
                  
                 |