Koktélok receptjei
 
         
 
 
 
 

Koktélok
Idea koktél - receptek képekkel

A koktélok eredete

A koktél szó eredete, akárcsak a receptek egy részéé, erõsen kétséges. Jó néhány legenda létezik, de igen kevés tény. Az azonban elég valószínû, hogy a szó az amerikai kontinensen született. 1806-ban egy USA-beli kiadványban már felfedezhetõ a szó a mai értelmében és biztosra vehetõ, hogy száz évvel ezelõtt már elfogadott elnevezése volt a kevert italoknak. Több hasonló történet szól amerikai katonákról, akik valamely értékes harci kakas megtalálásáért kapták volna a frissítõt, melyet az eset emlékére a kakas farktollairól (cock's tail) neveztek el.
De van történetünk, mely maga Washington tollas kalapjával hozza összefüggésbe, egy érdekes verzió
szerint pedig a "cock-tailed" kifejezés olyan nem fajtatiszta, keverék lófajták elnevezése volt, melyek farkát megkülönböztetésül kakasfarok-formájúra kötözték. Megint más okoskodás szerint a "cock-ale" a harci kaka-
soknak adott alkoholtartalmú táp-itóka volt, majd a harc végeztével a nézõk hasonlót ittak arra a kakasra, melynek farkában a legtöbb toll maradt; az italt annyi féle alkoholfélébõl keverték, ahány tolla maradt a gyõztesnek.
A franciáknak is megvan a maguk verziója, miszerint egy Monsieur Antoine Peychaud nevû úr vendégeinek a kevert italokat tojástartóban,franciául: coquetier-ben szolgálta fel, így ezen italok coquetiers néven váltak ismerté. Másik történet szerint Lafayette tábornokkal került Amerikába
1777-ben egy régi, coquetel nevu francia recept, mely különbözõ borokkal készült.
Ezeken kívül még kb hatszáz különbözo történet létezik -köztük olyan,mely XII. Axolotl mexikói király Coctel nevu leányára vezeti vissza a szó eredetét- de bizonyosságot egyik által sem nyerünk.


    Mojito
1 teáskanál cukorszirup, 4 cl fehér rum, feltöltéshez ásványvíz, 4-5 db mentalevél, 1 db lime 
 
Kubából ered ez a koktélfajta, és állítólag a helyi fiatalok találták ki a nagy szesztilalom idején, a I. világháború után. A szeszt friss gyümölcslevekkel helyettesítették - jobb híján... Így robbant be a köztudatba és szerte Európát is meghódítva a Mojito. Az alapanyagokat az ásványvíz kivételével a pohárba tesszük, törõfával összenyomjuk. A poharat tört jéggel feltöltjük, ásványvízzel felöntjük. Úgy keverjük el, hogy a lime gerezdek és a menta a jég közé kerüljön. Mentával és cseresznyével díszítjük. Alkoholmentes változata a Virgin Mojito (1 cl cukorszirup, feltöltéshez ásványvíz, 3-4 db mentalevél, 1 db lime, mentával és cseresznyével díszítjük)

Daiquiri
1 teáskanál cukorszirup, 4 cl fehér rum, 1,5 cl limelé 
 
Az alapanyagokat shakerben jéggel összerázzuk, és hûtött koktélos pohárba szûrjük. Lime karikával díszítve szervírozzuk. Nevét egy kelet kubai városról kapta, ahol régen egy helyi rézbánya igazgatója látta vendégül fõnökeit. Hirtelen észrevette, hogy elfogyott a gin, és rumon kívül semmivel nem tudja megkínálni vendégeit. Attól tartva, hogy fõnökeinek a rum magában nem fog ízleni, néhány lime levét a rumhoz keverve punchot készített, ahogy ezt az ültetvényeseknél látta…

Marton János

 
Acapulco

Hozzávalók
Tört jég
1 rész fehér rum
1 rész tequila
1 rész kókuszlikõr
2 rész ananászlé
1 rész grapefruitlé
Pohár: Hurrikán
Módszer: Shaker
Alkohol%: 14% *

Elkészítés
Tegyünk a shakerbe tört jeget és öntsük bele a tequilát, rumot, kókuszlikõrt, anaászlevet és grapefruit-levet. Rázzuk össze, majd rakjunk egy hurrikán-pohárba tört jeget. Szûrjük bele a shaker tartalmát. Díszítsük ananásszelettel vagy koktélcseresznyével, kínáljuk szívószállal.


Ambassador

Hozzávalók
Jégkockák
2 rész tequila
1 öntet cukorszirup
3 rész narancslé
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 13% *

Elkészítés
Tegyünk jeget a keverõpohárba. Öntsük bele a tequilát, a narancslevet és cukorszirupot.
Keverjük össze és töltsük ki az old fashioned-pohárba, amelybe elõzõleg néhány jégkockát tettünk.
Díszítsük narancskarikával.
Variációk: Ha szeretjük a hosszabb italokat, használjunk több narancslevet és töltsük az egészet collins-pohárba - ekkor a Screwdriver-hez hasonló receptet kapunk.
Ha pedig a cukorszirup helyett grenadine-t használunk, akkor egy rövidebb Tequila Sunrise-t készítünk.


Benedict cocktail

Hozzávalók
Jégkockák
3 rész whisky
1 rész Benedictine
4 rész gyömbér
Pohár: Collins
Módszer: Keverõpohár
Alkohol%: 18% *

Elkészítés
Rakjunk jeget a keverõpohárba és a (lehetõleg elõhûtött) collins-pohárba. Öntsük a keverõpohárba a whiskyt és a Benedictine-t.
Keverjük alaposan össze, majd szûrjük le a collins pohárba. Töltsük fel gyömbérrel. Fogyasszuk szívószállal.


Bacardi cocktail

Hozzávalók
Jégkockák
0,5 rész fehér rum
1 rész limelé
0,5 rész cukorszirup
1 teáskanál grenadine
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 16% *

Elkészítés
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük hozzá a rumot (lehetõleg Bacardit), a limelevet, a cikorszirupot és a grenadine-t.
Rázzuk jól össze, majd szûrjük le a koktélos pohárba.
Díszítsük pálcikára húzott koktélcseresznyével.
Variációk:
Fanyarabb ízt érhetünk el, ha a limelé helyett citromlevet használunk.

 
 
Vezetéknév:
*
Keresztnév:
*
Email:
*

Hirdetés


 
   

Hirdetés