Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › A Magyar Tudományos Akadémia Országos Minősített Borversenye

A Magyar Tudományos Akadémia Országos Minősített Borversenye

,,Borversenyünkön a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként" - így köszöntötte az egybegyűlteket -borászokat és újságírókat- az MTA elnöke a Magyar Tudományos Akadémia első Országos Minősített Borversenyének sajtónyilvános eredményhirdetésén. Pálinkás József bejelentette: a tavaly elindított kezdeményezéssel a Tudományos Akadémia választott borai a legszebb magyar borász-hagyományok hiteles képviselőivé kívánnak válni, amelyek bármely nemzetközi megmérettetésen kiválóan megállják helyüket.

A Magyar Tudományos Akadémia Országos Minősített Borversenye

 

A Magyar Tudományos Akadémia nem csupán a „száraz" tudomány, de az ízes hazai kultúra, a nemes gondolatok és alkotások megalapozója és támogatója is- tette hozzá az elnök, aki a verseny borászokból és borhoz értő tudósokból álló zsűrijének elnökeként okleveleket adott át a győzteseknek és a helyezetteknek.

A Magyar Tudományos Akadémia Bora 2010 borverseny nyerteseit öt kategóriában választották ki kihirdetése után:

A felső kategóriás fehérborok között a Mátraalja borvidék 2008-as évjáratú Mátrai Hárslevelűje győzedelmeskedett. A nyolc éves 70 hektárral rendelkező Borpalota Borászat & Szőlőbirtok alkotását Varga Péter borász mutatta be: „A Hárslevelű szőlőfajta bora ritka komplexitást ért el 2008-ban. Illatában még kacéran virágos, nektárosan bódító, ízeiben viszont a töppedt szőlő, a napszárította barack, aszalt füge és a sziklaszilárd savszerkezet alkot különleges harmóniát. Ritka bor nemes pillanatokra!

A felső kategóriás vörösborok közül Tiffan Ede és Zsolt Pincészetének remekműve, a 2007-es évjáratú Cuvée Carissimae nyerte el leginkább az MTA borbíráinak tetszését. Tiffán Ede kétség kívül Villány meghatározó személyisége. A 28 hektár nagyságú Tiffan pincészet legjobb területei a Kopár, az Ördögárok, a Várerdő és a Jammertal dűlőben találhatók. „A cuvée kizárólag a Kopár-dűlő termése, cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc fajtákból készült. Koncentrált és harmonikus bor kedves gyümölcsösséggel, az új fahordós érlelés finom, csokoládés aromájával és hosszú utóízzel- mutatta be a nyertes vörösbort Tiffan Ede.

 

A szintén a felső kategóriához tartozó desszertborok között az idei verseny győztese a Tokaj-Hegyalja borvidék Úri Borok Pincészetének 1999-es évjáratú, 6 puttonyos Tokaji Aszúja. Gergely Vince borász hangsúlyozta: 16 hektárnyi szőlőjük főleg a tállyai Bojta dűlőben és Mádon a Szt. Tamás déli gerincén valamint a Dancka dűlőben található. Pincészetük elsősorban magas értékű édes borok előállítására összpontosít.

A középkategóriás fehérborok közül a Váli Borászat 2008-as évjáratú Badacsonyi Olaszrizlingjét találta a legkiemelkedőbbnek a zsűri. „A 2 hektáros területen nagy figyelmet fordítunk a puttonyos feldolgozásra, a kíméletes kézi munkára- összegezte a nyertes borral kapcsolatos tudnivalókat Váli Péter. A borász virágos, vaníliás, banános illatúnak, keserűmandula és diszkrét vanília ízűnek és önmagában fogyasztva is kitűnőnek minősítette borát.

A közép kategóriás vörösborok között a Tüske Pince 2007-es évjáratú Szekszárdi Merlot-ja bizonyult a legjobbnak. A 10 hektáros családi pincészet a jól ismert szekszárdi löszön termő kékfrankos cabarnet franc és merlot szőlővel foglalkozik. Halmai Csaba borász a díj átvételekor példaértékűnek nevezte a Tüske Pince folyamatosan megújított ültetvényeit és eredeti, letisztult, jól áttekinthető címkéit.

Az MTA első országos minősített borversenyére több mint 60 borászat nevezett be mintegy 180 borral, helyezést illetve oklevelet 17 borászat kapott. „A Magyar Tudományos Akadémiának kezdetek óta célja, hogy a tudomány és a tudományos oktatás képviseletén túl képviselje a nemzet legnemesebb hagyományait, értékeit és a magyar kultúra terjesztésének ügye mögé álljon" - emelte ki Németh Tamás, az MTA főtitkára a borkóstolókat követően.

Minden a nemzetközi szabályok szerint, szigorú rendben zajlott. A győztes pedig mindenekelőtt a magyar bor, a magyar bor ügye - értékelte az MTA borversenyét a Magyar Bor Akadémia alelnöke. Niszkács Miklós úgy vélekedett, hogy a borok összecsapása az MTA-n a magyar borkultúrára, ezzel együtt pedig Magyarországra irányíthatja a nemzetközi figyelmet.

A nemes versengésben minden résztvevő borászat és pincészet hozzájárult a magyar bor hírnevének elterjesztéséhez, amelyben az MTA is kulcsszerepet vállal. Nemcsak a nyertesek, de a különböző borkategóriák helyezettjei is méltók az intézmény hírnevéhez és a hely szelleméhez.


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu