Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Bock mámor, avagy egy nap a villányi őszben

Bock mámor, avagy egy nap a villányi őszben

Bock bor és pálinka„Akik élnek, azok Délnek mennek" énekelte egykoron a Kispál és a Borz, és hogy ez mennyire igaz, talán leginkább akkor érezni, mikor az ember maga mögött hagyva a nagyváros zaját, belép a Villányi Bock Pincészet kapuján, ahol már egy nap is elég, hogy átérezze a páratlan Bock hangulatot.

Bock József
Fotó: Bergics Balázs

Azt mondják az első benyomás mindent eldönt, és egy életre meghatározza véleményünket. Így talán nem véletlen, hogy a Bock Pincében már az első pillanatokban maximális a vendégek felé irányuló figyelem, és törődés. Szinte szabály, hogy üres pohárral senki sem maradhat, ezért már a bejáratnál egy öt éves, aranyló törkölypálinkával, és a Pincészet egyik büszkeségével a Fanni Gyöngyöző Roséval várták az idelátogató újságírók csapatát, hozzá pedig a ház egyik specialitása, a szőlőmaglisztből készült lepényt kínálták.

A reggeli finom falatok után házbejárásra indultak a vendégek az immár négycsillagossá avanzsált Bock Hotel Ermitageban, mely 27 légkondicionált szobával, 58 férőhellyel és egy modern wellness részleggel várja a pihenni vágyókat. A Hotel szerves részét képezi a korszerű technikai eszközökkel felszerelt konferenciaterem, mely ideális helyszíne lehet bármely céges, és családi eseményeknek 16 főtől, akár 200 főig. A hotel folyosóin áthaladva az autentikus hangulatú Óbor Étterembe vitt az út, mely borvacsoráknak, borkóstolóknak és kisebb rendezvényeknek adhat otthont.

Bock libamájA házbejárást követően fantasztikus illatok várták a sajtó képviselőit a napsütötte étterem teraszán. A négyfogásos ebéd Nemesné Barbara chef asszony kezei munkáját dicséri, a fogásokhoz illő borokat pedig Tamás Róbertnek, a Bock Pince sommelier-jének köszönhették a vendégek. A menüsort egy hideg libamáj nyitotta kemencés lepénnyel és hozzáillő zamatos, 2012-es Hárslevelűvel, amit egy igazán intenzív zöldségleves követett a hozzá illő, friss idei Rosé Cuvée-vel. Az ebéd a ház egyik legkiválóbb fogásával, a 16 órán keresztül sült villányi borjúsülttel folytatódott, melyhez vargánya és spenótos burgonyapüré volt a köret. A markáns, de mégis lágy húshoz tökéletes párosnak bizonyult a telt ízekben gazdag Bock Cabernet Franc 2011-ből. A gasztronómiai élvezetek igazi megkoronázásának bizonyult az ebéd végén felszolgált desszert, a csokoládéfelfújt meggy resttel, melyet Bock József személyes kedvencével a 2008-as bársonyos, nagy testű Bock Cuvéevel kísérhettek a résztvevők.

Ördögárok Villány

A kiadós ebéd után kiváló programnak bizonyult egy kisebb kirándulás a villányi Ördögárok dűlőben, majd a Bock József vezetésével tartott, borkóstolással egybekötött pincelátogatás. A mintegy 5.000 m2-es földalatti pincerendszer igazi kuriózumokat is rejt, amelyek közül az újságírók a 2012-es Ermitage, Syrah és Fekete-hegyi Cabernet Franc Selection borokat egyenesen a hordóból kóstolhatták meg.
A pincelátogatás egyik legékesebb pontja az igazi kuriózumnak számító, mintegy 100 fő befogadására alkalmas, különleges akusztikával rendelkező körpince volt, amely páratlan helyszíne lehet koncerteknek, borkóstolóknak, díjátadóknak vagy akár esküvőknek egyaránt.

Bock pince
És ahol kezdődött ott ért véget a nap, a nagy beszélgetésnek, a borozgatásoknak és jóízű falatoknak otthont adó teraszon. Zárásként Bock József ajánlásával, a felszolgált Bock vegyes ízelítő tálon házi sonka, kolbász és sajtok szerepeltek, mellé az elengedhetetlen szőlőmagolajjal, lepénnyel, a zamatos borokkal (Kadarka Selection 2012, Capella 2007, Magnifico 2008) és a résztvevők legnagyobb örömére a híres borász nagyszerű és szórakoztató történeteivel. Az anekdotázások során többek között az is kiderült, hogy a család nemcsak a mindennapi munkával járul hozzá a Bock Pince sikeréhez, de olykor egy-egy újonnan készülő bor nevét is ők ihletik, mint például a Marcell pezsgő, és a Fanni Gyöngyöző Rosé esetében, amelyek a borász két unokájának neveit viselik. Így derült fény arra is, hogy a prémium kategóriás Magnifico, a Pince merlot válogatása és egyben csúcsbora, nevét hosszas keresgélés után, egy teraszon töltött esti borozgatás során kapta. A már akkor is óriási népszerűségnek örvendő vörösbor megkóstolását követően, egy lelkes hölgynek ugyanis egyenesen a „nagyszerű" Lorenzo de'Medici, azaz Lorenzo il Magnifico jutott róla eszébe, mely teli találatnak bizonyult, ehhez az egyedi és nagyszerű borhoz. A bor először 2003-ból készült.

Bock József lendülete, lelkesedése és derűje nemcsak az estét és ezt a remek őszi napot hatotta át, hanem jól láthatóan a teljes Bock Pincét, benne minden munkatárssal. Az állandó jókedv, a régi idők és a modern korok hangulatának harmóniája érződik a Bock Pince minden egyes szegletében és óhatatlanul magával ragadja az odalátogatókat, akik a megannyi élmény mellett egy fogadalommal biztosan gazdagabbak lettek: Ha a kikapcsolódásról, a feltöltődésről és a gasztronómiai élményekről van szó, akkor irány dél, és a Bock Pince.

 


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu