Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Borban utaznak

Borban utaznak

Májustól októberig szinte alig telik el úgy hétvége, hogy ne lenne boresemény a fővárosban és az ország különböző pontjain. Kisebb-nagyobb fesztiválokon, pincenapokon, kóstolókon olthatják (tudás)szomjukat a bor iránt érdeklődők, s a rendezvények többsége kulturális programokat is kínál. Nyári és őszi lapszámainkban időről-időre foglalkozunk majd a borfesztiválokkal, s elsőként a legnagyobb hazai seregszemlét mutatjuk be.

Borban utaznak

A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál 19 éve a hazai borászatok legnagyobb seregszemléje, és egyben az ősz egyik fontos kulturális eseménye. Sőt, tavaly a Budai Várban megtartott rendezvény látogatóinak húsz százaléka már külföldi volt, tehát a Borfesztivál az utóbbi években turisztikai célponttá is vált.

Az első Borfesztivált még a Vörösmarty téren rendezték, és már az is nagy sikert aratott – mondta el lapunknak Oláh Rita, a fesztivált szervező Borkultúra Kft. sajtókapcsolatokért felelős munkatársa. Akkoriban persze még sokkal kevesebb borászat volt Magyarországon, és a borkultúra, a minőségi borfogyasztás sem állt úgy, mint manapság. Oláh Rita szerint a rendezvény az évek során nagyban hozzájárult a hazai borkultúra lendületes fejlődéséhez, hiszen ma már presztízskérdés a borok világában való jártasság.

Pár év alatt a fesztivál kinőtte a belvárosi teret, és 1999 óta a Budai Vár ad otthont a rendezvénynek. A növekedés mértékét mutatja, hogy míg az első Borfesztiválon körülbelül 1500 érdeklődő járt, tavaly 55 ezer borkedvelő látogatott el a rendezvényre. A rekord pedig pár éve 60 ezer vendég volt, akkor a szombati napon egy órára ki is kellett tenni a „megtelt” táblát. „A Borfesztivál látogatóinak nagy része visszatérő vendég, és tisztában vannak vele, hogy a szombati nap részben a tömegről szól – mondta Oláh Rita. – Sokan kifejezetten szeretnek ekkor jönni, mi pedig igyekszünk nagyszabású színpadi programokkal a többi napra terelni a látogatók egy részét.”

Az érdeklődő borászatok száma is évről évre nő, de a szervezők jó pár éve nem tudnak már mindenkinek megjelenést biztosítani. A területet nem szeretnék növelni, mert ez a legnagyobb hely, amit véleményük szerint még megfelelően tudnak koordinálni, biztosítani. „Minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a terület adottságait, és a lehető legtöbb borásznak helyet biztosítsunk, de sajnos nem csak rajtunk múlik, hogy hány standot és milyen elrendezésben tudunk elhelyezni. A jelentkezők közül talán azok élveznek valamiféle elsőbbséget, akik már évek óta kiállítanak nálunk, és akikkel megfelelően tudunk együtt dolgozni. Igyekszünk a teljes magyar borágazatot felvonultatni, a kisebb borrégiók borászai például nagyon jól működő közösségekbe tömörülnek, és így vannak jelen a fesztiválon.”

A jól bevált kísérőrendezvényekre (Boregyetem, Borfesztivál Bora, Díszvendég, Gálavacsora, Jótékonysági Borárverés, Szüreti felvonulás, Kiállítás stb.) a jövőben is számíthatnak a látogatók. Ezek a maguk nemében évről évre megújulnak – mondta el Oláh Rita, s ha idén nem is, jövőre, a jubileumi, 20. Borfesztiválra mindenképp terveznek újabb programokat.

Ami a gasztronómiai partnerek kiválasztását illeti, a szervezők számára a legfontosabb szempont a minőségi, elérhető árú kínálat biztosítása. „Ezt sajnos nagyon nehéz összeegyeztetni, nem is mindig sikerül tökéletesen, de törekszünk a lehető legjobbat nyújtani. Természetesen vannak egykori partnereink, akiktől megváltunk, vannak, akik hosszú évek óta beváltak, jó velük együtt dolgozni, és nyitottak vagyunk új kapcsolatok kialakítására is. Gasztronómiával foglalkozó kollégáink az új érdeklődő kiállítók bemutatkozó levelét áttanulmányozva döntik el, hogy ételeik, megjelenésük beleillik-e a Borfesztivál gasztronómiai kínálatába, majd egy személyes találkozás és kóstoló után születik meg a végső döntés. Nagyon sokan szeretnének bejutni a Borfesztiválra, de a helyek ezen a téren még korlátozottabbak, mint a borászatok esetében.”

A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál – mint Közép-Európa legnagyobb borfesztiválja – turisztikai szempontból is fontos eseménye a fővárosnak. Vannak ugyan egyéb nagy borszakmai rendezvények, de azok inkább kiállítások, semmint összművészeti fesztiválok. A szervezők minden évben készítenek kérdőívet, amely azt mutatja, hogy évről évre nő a külföldi látogatók száma, sőt nagyon sokan vannak, akik már év elején csoportokat szerveznek, kimondottan a Borfesztiválra.


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu