Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Európa borvidékei: Toszkána - Montalcino

Európa borvidékei: Toszkána - Montalcino

Toszkána az egyik legismertebb borvidék az egész világon. Hogy ezt minek köszönheti? Természetesen vörösborainak, hiszen ha egy borbarátnak bárhol a világon azt mondják: Brunello vagy Chianti, mi rávágjuk: Toszkána. A borvidék borainál már csak a toszkán táj lehet feledhetetlenebb. Európa borvidékei: Toszkána - Montalcino Olaszország - Franciaország mellett - piacvezetőnek számít a világ borforgalmazásában. A változatos éghajlatú országot változatos borkultúra jellemzi. Az Alpok lábainál megtalálható a fehérszőlő is, ám Itália alapvetően a vörösborairól híres. Leginkább talán a toszkán vöröseiről. Montalcino a toszkán táj mintapéldája, turistaszezonban százezrek keresik fel. Itt szinte minden a vendéglátásról és a borról szól: a település szűk kis utcácskáin egymást érik a borkimérések, éttermek - és a szuvenírboltok. A lankás tájon emelkedő várhegy geográfiailag valójában maga is csak egy dombocska. Bora, a Brunello di Montalcino ma már világszerte híres, ám ehhez szükség volt a szigorú eredet-, és minőségvédelmi szabályozás bevezetésére is. Bár néha felröppennek hamisításról szóló hírek, azért a Brunellora vigyáznak, hiszen Olaszország márkaneve. A gyengébb évjáratokban nem is hozhatják forgalomba Brunelloként, ilyenkor Rosso di Montalcino-nak nevezik. Ehhez pedig a borvidéken termelő miden pincészet tartja magát. A Brunello a sangiovese szőlőből készül - Itáliában jellemzően sajátos olasz szőlőket termesztenek, ez is egy ilyen tipikusan olasz fajta. És hogy miért olyan különleges a Brunello? Talán amiatt, hogy a szabályozással a borkészítés helyi hagyományait sikerült megőrizniük. Fiatal ültetvényekről származó szőlőből például nem is készíthetnek Brunellot, és a kierjesztett bor hosszú, legalább 2 éves fahordós érlelést kap. A modern gépesítés mellett használják például az évszázadok óta bevált óriáshordókat, illetve némileg az elavultnak tűnő, ám itt bevált, még hatalmasabb betonkádakat is. Montalcino-n nem jellemző a kis tölgyfahordók alkalmazása, a barrikolás, de legalábbis nem tartozik a hagyományhoz. Montalcino talaja is hozzájárul a titokhoz. Egyszerre meszes, vulkanikus, és ásványokban gazdag. A Brunello színe gránátvörös, fő aromajegyei a piros vagy fekete bogyós gyümölcsök - túléretten ezek lekvárosan jelennek meg -, előfordul, hogy némi animalitással vagy egyéb érdekességgel - pl. dohány - kísérve. A hosszú érlelésnek köszönhetően mindig komplex bor. Kiválóan passzol a híres olasz szarvasgombás húsételekhez.

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu