Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Gazdára talált a 4 új hordó

Gazdára talált a 4 új hordó

Pénteken sikeresen véget ért az első „Legyen egy új hordód!” ifjú borász pályázat. Nemcsak a tíz továbbjutó, de a zsűri tagjai is izgatottan várták a délutáni megmérettetést, mert ehhez hasonló verseny még nem volt borász körökben.

Gazdára talált a 4 új hordó

Mint az a feladatul adott öt témából is kiderült, a szervezők most nem a borokra voltak elsősorban kíváncsiak, hanem arra, hogy mennyire tudják magukat a fiatal tehetségek érvényesíteni, eladni.

Erre épült az első forduló is, az on-line szavazás, mely során a 22 indulónak meg kellett szerveznie az őt támogató tábort és minél több szavazatot kellett begyűjteniük. Így a tíz legtöbb szavazatot elkönyvelő ifjú borász kerülhetett a szakmai zsűri elé. A szavazás egy hónapja (2010. március 5. - 2010. április 5.) alatt 13.643 látogató 98.285 alkalommal tekintette meg a pályázat oldalát és 36.496 voksot adott le az általa támogatott borászokra!

Ime a szavazatok alapján kialakult eredmény (abc sorrendben):

1.Adamovich Károly (Egri borvidék) 4.513 szavazat
2. Borbély Tamás (Badacsonyi borvidék) 2.118 szavazat
3. Götz István, ifj. (Tokaji borvidék) 3.206 szavazat
4. Kvassay Levente (Villányi borvidék) 3.034 szavazat
5. Lakatos Bálint (Balatonfüred-Csopaki borvidék) 4.009 szavazat
6. Neiner István (Szekszárdi borvidék) 2.501 szavazat
7. Németh János (Szekszárdi borvidék) 2.064 szavazat
8. Podmaniczky Péter (Balatonboglári borvidék) 2.030 szavazat
9. Rácz Miklós Tamás (Pécsi borvidék) 2.603 szavazat
10.Várnainé Iványi Zsófia (Villányi borvidék) 3.614 szavazat

A pályázat kiírója, a wineroads.eu borturisztikai portál a Sideways Borkereskedésbe hívta össze pénteken a bizottságot és a továbbjutó jelölteket. Az előzetesen megküldött témák alapján kellett a borászoknak bemutatkozni a Dr. Mészáros Gabriella elnöklete alatt felálló zsűrinek.

Az eseményt a házigazda, Bányai Gábor Botond (Borigo) nyitotta meg, majd a szervezők részéről Darin Sándor ismertette a zsűrizés menetét. A bizottságban a nyereményeket felajánló négy kádárcég (Európai Kádárok, Kalina Kádárüzem, Kádár Hungary, Trust Hungary) mellett helyet foglaltak a szakma elismert képviselői is.

Zilai Zoltán (Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.) a kóstoltatott borok szakmai bemutatását kérte a jelöltektől, míg Erdősi Mária (Magyar Borutak Országos Szövetsége) a marketing elemeket figyelte kiemelten. Keményné Koncz Ildikó (Pannónia Nő Borrend) kifejezetten hiányolta a bemutatkozásokból az öt téma kellő feldolgozását és ugyancsak a nem átgondolt felkészülést emelte ki összefoglalójában Dr. Kosárka József borakadémikus is. A kádár cégek képviseletében helyet foglaló Flódung Kristóf (Európai Kádárok) és Ruppert Ignác (Trust Hungary) a borász és a kádár kapcsolatára hívták fel a fiatalok figyelmét. Kalina Gábor (Kalina Kádárüzem) és Urbán Dániel (Kádár Hungary) nagy érdeklődéssel hallgatta a pályázók új hordóval kapcsolatos terveit. Tálos Attila (Bortársaság) mind a boroknak, mind a jelölteknek nagy figyelmet szentelt. Herczeg Ágnes borszakértő különösen örült annak, hogy a verseny kapcsán új ifjú tehetségeket ismerhetett meg, Tóth Adrienn (Vinoport) szintén nagyon örült annak, hogy ezen a pályázaton a fiatal borászok egy újszerű megméretetésen keresztül mutathatták be rátermettségüket és elhivatottságukat.

Nem voltak könnyű helyzetben a jelöltek, mert egy nagyon összetett zsűrinek kellett megfelelniük, de mindenki igyekezett kitenni magáért, így az első három helyezett személye szinte minden zsűritagnál megegyezett.

1. Várnainé Iványi Zsófia 278 pont – TRUST Hungary hordó felajánlása
2. Kvassay Levente 277 pont – KALINA Kádárüzem hordó felajánlása
3. Borbély Tamás 274 pont – KÁDÁR Hungary hordó felajánlása

4. Rácz Miklós Tamás 272 pont
5. Adamovich Károly 254 pont – közönségdíjas, EURÓPAI Kádárok hordó felajánlása + Borkollégium WSET APP 994 különdíj felajánlása
6. Németh János 236 pont
7. Podmaniczky Péter 234 pont
8. Neiner István 224 pont
9. Götz István, ifj. 221 pont
10. Lakatos Bálint 216 pont

Annak a hat döntősnek, aki idén nem nyert hordót a TRUST Hungary különdíjat ajánlott fel, a wineroads.eu borturisztikai portál pedig minden bejutónak és nyertesnek egy 1 éves ingyenes megjelenést biztosít honlapjukon.

Így senki nem távozott üres kézzel haza, a nyertesek pedig az idei Pannon Bormustra borverseny zárónapján vehetik át az új hordóikat Pannonhalmán.

Darin Sándor elárulta, hogy terveik szerint jövőre is lesz folytatás, de mint mondta, tanultak az idei első pályázat gyerekbetegségeiből és jövőre egy még összetettebb és a nagyközönség felé is nyitottabb pályázatot terveznek kiírni a kádárcégek, a támogató szakmai szervezetek és a szaksajtó segítségével.


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu